Pages Menu
Categories Menu

Posted by on Sep 30, 2012 in Uncategorized | 0 comments

Windows 8 in het Tamazight

De nieuwe Microsoft Windows 8 wordt aan het eind van oktober van dit jaar verwacht. Nog een maandje wachten en het is zover. AWB Computing is vanaf 1994 bezig met het mogelijk maken voor het gebruik van Tamazight onder Windows en Apple besturingssystemen. Windows 8 komt nu met een keyboard ondersteuning. AWB Computing heeft in het verleden, en om precies te zijn, in dezelfde week van het overlijden van Hassan II,  een aanvraag heeft ingediend voor UNICODE platform om Tifinagh te integreren. Thomas Millo, font maker voor Microsoft en Apple, heeft persoonlijk in samenwerking met AWB Computing het dossier behandeld. Men kon al eerder in het Tamazight typen maar een font en een keyboard layout moet geïnstalleerd worden. Dat hoef nu niet meer. Het grootste voordeel nu is de beschikbaarheid voor iedereen die behoefte heeft om het te gebruiken. Het maakt het leven makkelijker voor SMS en andere communicatie tools om het goed te gebruiken. 

Tamazight is ook erkend als taal van Windows 8 Preview Release (versie bijna definitief), maar is nog niet beschikbaar als displaytaal, zodat het interface, zal niet worden vertaald in Amazigh taal.

Om een toetsenbord alfabet Tifinagh Marokko, met twee invoermethoden zogenaamd “input method”, toetsenbord basic Berber alfabet, ook gebruikt door IRCAM in Marokko, en een tweede uitgebreid toetsenbord is ook beschikbaar.

Microsoft kondigde in februari jl., tijdens de viering van de Internationale Organisatie voor Wetenschap en Cultuur van de Verenigde Naties dat het 14 nieuwe talen te integreren in het besturingssysteem Windows 8, het Tamazight.

Het is nu de beurt aan andere besturingssystemen te volgen; met name linux en MAC OS

AWB Computing & het digitaliseren van Tamazight taal op een rijtje:

 

  • 1994    Lettertype voor Windows onder de naam “Tifinagh”
  • 1995    Bijeenkomst georganiseerd met universiteiten in Nederland en Marokko. Cadi Kaddour was ook aanwezig in Utrecht en Leiden.
  • 1995/1996    AWB standaard gelanceerd en twee lettertypes; TWIZA en ITRI
  • 1997        ARIF woordenboek in het Rifijns, Nederlands, Engels, Frans en Spaans
  • 1998        Leer Tamazight voor beginners in het Rifijns
  • 1990        Leer Tamazight, vocabulary builder in het Rifijns
  • 2009/2012    TalkMore, Talk Business, Talk thé Talk en WorldTalk, dat zijn DVD’s om het Rifijns te leren vanuit 130 talen. Methode wordt ondersteund met video, tekst en het tifinagh en het Latijns schrift.

 

Facebook

Twitter