Pages Menu
Categories Menu

Posted by on Nov 18, 2011 in Uncategorized | 0 comments

Thaziri Tamiri/Verliefde maan

Deze aangrijpende Marokkaanse voorstelling vertelt het verhaal van de tragische liefde tussen Tlaitmas en Meziane ten tijde van de Spaanse Burgeroorlog. Een periode waarin veel Marokkaanse plattelandsjongeren uit het Rif-gebergte werden gerecruteerd door het leger van generaal Franco. Gedreven door droogte, hongersnood en slechte economische omstandigheden besluiten veel jongeren hun geluk in de oorlog te beproeven. Op aandringen van zijn vriend Allal vertrekt ook Meziane. Zeer tegen de wil van zijn grote liefde Tlaitmas reizen ze af om mee te vechten. Zie: meer info

gespeeld in het Tamazight (Nederlands ondertiteld)
De voorstelling wordt gespeeld in het Tamazight, de taal van de Berbers en zit vol elementen uit het erfgoed van de Berbers. Muziek, liederen en dans vormen een belangrijk onderdeel.

tentoonstelling
HIER BEN IK THUIS, 50 jaar gastarbeiders in de stad Utrecht’ is de titel van een tentoonstelling die te zien is bij Alleato in Utrecht. Op deze dag hangt een deel in de Hekmanfoyer.

Tekst: Benaissa El Mestiri, regie:Farouk Aznabet, spel: tien acteurs en actrices uit Nador (noorden van Marokko)

Vertaling en projectie: AWB Computing Utrecht

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Luister naar mij, stamp goed, ellendige…

Oh mijn God, als ze komen, beginnen zij te stampen en stampen. Ze maken alles kapot. Het is hier helemaal leeg, sommigen zijn naar het westen en anderen naar Algerije. Joow arme oom Muhand is in Ouahran overleden. Kijk naar mij, waar zit je naar te staren?
3allal
Oom Mhand, oom Mhand
Mhand
Waar ga je heen, Allal?
3allal
Ik ga naar de markt, vandaag is toch woensdag, ben je het vergeten?
Mhand
Ga je lopend naar de markt? Waar is jouw paard?
3allal
Ik heb het verkocht, ik kan zijn eten helaas niet betalen. Bovendien heb ik het niet meer nodig.
Toca
Allal O Allal
3allal
Wat wil je moeder?
Toca
Zeg zoon, vergeet niet om make-up en slakken mee te nemen, mocht je het kunnen vinden?
3allal
Zeg moeder, het is altijd hetzelfde liedje met u. Elke keer als iemand boodschappen gaat doen, dan pas bedenkt u ter plekke dingen die u nodig heeft.
Mhand
Geeft niet, ze was het alleen vergeten. Ze heeft zoveel dingen aan haar hoofd. Kom hierheen, ik heb zelf ook wat spullen nodig.

Facebook

Twitter