Pages Menu
Categories Menu

Posted by on May 3, 2012 in Uncategorized | 0 comments

giftige gassen door AlalamTelevision

httpv://www.youtube.com/watch?v=TrnN2F74sU8

De Spaanse overheid vraagt om een verklaring voor de giftige gassen die gebruikt werden tegen de Riffijnen.

De Catalaanse linkse partij heeft om een verklaring van de gemeente Zapatero geëist over het gebruik van giftige gassen tegen de bevolking van de Rif tijdens de Spaanse bezetting van Noord-Marokko. Een groep van de Catalaanse linkse partij heeft dinsdagochtend in het centrale parlement van Madrid, een motie tegen de overheid van Zapatero ingediend over het gebruik van Spaanse giftige gassen tegen de weerstand in de Rif, Noord-Marokko, tussen 1922-1927. Spoedig na de voorlegging van de motie, riep de Catalaanse groep, die de overheid steunt, een persconferentie om 11 uur uit in het Catalaanse parlement bijeen.

De conferentie besprak de gevolgen en de tegenslagen van de oorlog in de Rif en het gebruik van giftige gassen tegen de bevolking van het noorden.

Ilyas Omari, hoofd van de “Stichting van de Slachtoffers van de Giftige Gas” (ATGV) in Rif, Rosa Madriana, de professor en de onderzoeker van de geschiedenis van het Spaanse beroep in het noorden van Marokko, Maymouna Acherki, professor in Rabat en Rachid Rakha, een Marokkaanse krantdirecteur, waren ook aanwezig op de conferentie.

In een telefoongesprek, vertelde Ilyass Omari dat in de genoemde periode, 50% van de kankergevallen geconcentreerd was in het noorden van Marokko.Hij voegde er aan toe dat het onderzoek heeft aangetoond dat er sterke indicatoren/bewijzen zijn dat de kanker door de gassen wordt veroorzaakt die tegen de weerstand in het noorden werd gebruikt.

Omari beklemtoonde dat het gebruik van gassen een misdaad is volgens de internationale wet die duidelijk in de Overeenkomst van Genève van 1925 wordt aangehaald.“Het is een misdaad tegen de mensheid” zei hij.

Het ATGV werd in juli 2000 in Al Hoceima opgezet. Ze trachten druk uit te oefenen op de Marokkaanse, Spaanse en Franse overheden om de waarheid te erkennen. Volgens onderzoeken die door ATGV worden geleid, zijn de gevolgen van de giftige bombardementen in het gebied nog altijd te zien.De vereniging zegt de opkomst van de abnormale hoge kanker onder de bevolking van Rif gedocumenteerd te hebben.

De ziekenhuizen van Rabat schrijven 60 % van de kankergevallen toe aan de bezetting van de Rif in 1921, toen Spanje de noordelijke kust van Marokko, de Bergen van de Rif en sommige zuidelijke gebieden bezette.De Riffijnse leiders leverden toen een woeste opstand tegen de Europese bezetter.

De Riffijnse oorlog wordt internationaal erkend als één van de krachtigste demonstraties van Afrikaanse weerstand tegen de Europese bezetters. De opstandelingen vochten slechts met verouderde geweren tegen een overmacht van zwaarbewapende koloniale troepen. Ondanks dit werd er een geslaagde weerstand geboden om de bezetter te verjagen.

Volgens een Spaans artikel heeft de historicus Juan Pando, het gebruik van giftige gassen in de oorlog bevestigt. Hij baseerde dit op geschreven Spaanse bronnen uit die periode. Hij beweert dat de Spaanse vliegtuigen chemische wapens hebben gebruikt in het jaar 1923 en de daarop volgende jaren tegen de weerstand van de Riffijnen.De Spanjaarden gebruikten de giftige gassen tijdens luchtaanvallen in de Rif om de oorlog in het gebied te winnen en de weestand te breken.

Mohammad Farji, een Riffijn die binnenkort het 100ste levensjaar nadert, heeft nog altijd een levendig geheugen en herinnert zich dit als de dag van gisteren. “In het begin van de jaren ‘20 zetten de binnenvallende Spanjaarden chemische wapens in om het noorden van Marokko te kunnen bezetten.”

De oude man herinnerde zich hoe de Spaanse troepen het platteland met internationaal verboden wapens aanvielen en zijn kleine landbouwgrond met duizenden vruchtbare akkers verwoestten.

In 1990, gaven twee Duitse onderzoekers, Rudd Bert Knoz en Ralph Deiter Muller, een boek getiteld “Giftig Gas tegen al-Khatabi” uit. Het bevatte beangstigende details.Naast geheimen die niet eerder waren onthuld omvatte dit boek ook bewijzen dat Duitsland chemische gassen verkocht aan Spanje tussen 1922 en 1927 en dat Spanje werd geholpen om een fabriek voor chemische wapens in Toledo te bouwen.

Bron: www.tamazgha.nl

Facebook

Twitter