Pages Menu
Categories Menu

Posted by on Dec 13, 2011 in Uncategorized | 0 comments

Bedrogen Imazighen zetten revolutie voort in Libië

Ondanks dat de situatie in Libië relatief gestabiliseerd lijkt, zijn er nog steeds smeulende spanningen die voor zorgbarende ontwikkelingen kunnen zorgen. In het land waar nog de meeste opstandelingen nog steeds bewapend zijn en sommige zelfs met zwaar geschut is er nog steeds ontevredenheid. Een gedeelte van de Libische bevolking dat ruim voorzien is in de bewapening gezien hun geografische ligging zijn de Libische Imazighen (Berbers) in het westen van het land.

Bij de Libiërs is al eerder een zorgbarende gevoel van onvrede ontstaan na de presentatie van de overgangsregering. De overgangsregering met 24 ministeries, die geen ministeriële vertegenwoordiging voor de Libische Berbers telt, is zelfs door een de raad van de gemeente Zouara als onlegitiem is verklaard.

De Libische Imazighen verwerpen evenwel de nieuwe grondwet waarin Libië een land met enkel de Arabische identiteit genoemd word. De Libische Imazighen die prominent aanwezig zijn geweest in de revolutie en een essentiële rol speelden in de omwerping van het Qaddafi-regime geven aan dat er door de uitsluiting van de Amazigh (Berber) identiteit van het land er geen enkel verschil lijkt te zijn met de praktijken van het vorige regime van Muammar Qaddafi. De recentelijke oproep van de voorzitter van de overgangsraad Mustapha Abdljalil heeft ook kwaad bloed gezet bij het volk en het volk herinnerd aan de uitsluiting door de vorige leider van het land, Muammar Qaddafi.

In de Libische hoofdstad wordt er al enkele dagen door duizenden Libiërs tegen de gang van zaken gedemonstreerd

Bron: amazightimes.com

Facebook

Twitter