Pages Menu
Categories Menu

Posted by on Dec 5, 2013 in Uncategorized | 0 comments

Spaanse enclaves in Marokko kunnen de vluchtelingenstroom niet meer tegenhouden

Spaanse enclaves in Marokko kunnen de vluchtelingenstroom niet meer tegenhouden

 

Spaanse enclaves in Marokko kunnen de vluchtelingenstroom niet meer tegenhouden

Niet alleen het Franse overzeese departement Mayotte staat op dit moment bloot aan een ongekende stroom Afrikaanse vluchtelingen, maar ook de Spaanse enclave Melilla in Marokko. Deze week nog kwam het tot heftige botsingen tussen de politie en de vluchtelingen, toen deze probeerden met honderden tegelijk de grenspost te bestormen om zodoende op Europees grondgebied te komen.

Media berichten nu dat de meer dan 500 vluchtelingen uitermate gewelddadig tegen de Spaanse en Marokkaanse politie zijn opgetreden. Ze bekogelden haar met stenen en vielen de agenten met houten knuppels aan. Er raakten meer dan 13 agenten gewond. Nog onlangs dachten enkele vluchtelingen dat de meeste van hen zelfs een schotwond op de koop zouden toenemen en hun leven zouden riskeren, alleen maar om de EU binnen te komen. Als ze eerst maar naar een Europees ziekenhuis of gevangenis worden overgebracht, dan is het zeer waarschijnlijk dat ze kunnen onderduiken of dat vluchtelingenorganisaties zich over hen ontfermen.

Opnamecentra zijn overvol
Melilla is, naast Ceuta, een Spaanse enclave aan de Marokkaanse Middellandse Zeekust. Beide zijn een populaire bestemming voor vluchtelingen, omdat zij de enige landsgrenzen tussen de EU en Afrika vormen. Het Spaanse dagblad “El País” berichtte onlangs dat er ongeveer 30.000 vluchtelingen in Marokko erop zouden wachten europa binnen te komen. Omdat de opnamecentra hopeloos overbezet zijn, komt het steeds opnieuw tot bestormingen door dit soort vluchtelingen.

Vorig jaar nog hadden de Spaanse autoriteiten een elf kilometer lange grensinstallatie opgericht en deze extra met prikkeldraad beveiligd om de bestormingen de baas te worden.

Bron: amazightimes.com

Facebook

Twitter