Pages Menu
Categories Menu

Posted by on Nov 1, 2016 in Evenementen | 0 comments

Comité “Mohsin Fikri”

Persbericht:
Manifestatie Mohsin Fikri

amazigh-nl
Naar aanleiding van de tragische dood van visverkoper Mohsin Fikri, afgelopen vrijdag in Noord Marokko, en de daaropvolgende gebeurtenissen, is een groepje Marokkaanse Nederlanders uit het hele land bij elkaar gekomen om te overleggen wat men hier in Nederland kan doen uit loyaliteit. Mohsin Fikri verkocht afgelopen vrijdag, zoals vele anderen, zijn vis op straat in het Noord Marokkaanse havenstadje Al Hoceima. Hij kwam om het leven toen hij zijn vis, die door de politie in beslag was genomen, wilde terughalen uit een vuilniswagen. Hij werd doodgedrukt toen het persmechanisme van de vuilniswagen aanging.
De protesten, die vooral gaan om machtsmisbruik door de overheid en oneerlijke behandeling van onder andere de kleine ondernemers, begonnen Al-Hoceima, waar het voorval plaatsvond. Sindsdien zijn dagelijks duizenden mensen in alle grote steden in Marokko de straat opgegaan om te demonstreren tegen onrecht en onderdrukking.

De Marokkaanse Nederlanders zijn begaan met het lot van Mohsin, zijn familie en de gebeurtenissen in Marokko. Daarom is er een comité opgericht: “Mohsin Fikri – Nederland”. De manifestatie in Amsterdam zal gebruikt worden om de nabestaanden van Fikri en demonstranten in Arif een hart onder de riem te steken.

Het comité organiseert aanstaande zaterdag een herdenking op het Museumplein in Amsterdam. Van 13.00 – 17.00 zullen verschillende sprekers uit heel Nederland het woord nemen en zullen ook voordrachten gehouden worden. De bedoeling is om op een waardige en vreedzame manier stil te staan bij deze tragische gebeurtenissen en de oorzaken en gevolgen ervan. Ook zal er een minuut stilte gehouden worden en zullen er kaarsjes aangestoken worden ter nagedachtenis van Mohsin Fikri en alle andere slachtoffers van machtsmisbruik in Marokko.
De organisatie vraagt een ieder om een kaars mee te nemen, zodat op een bepaald moment alle kaarsjes voor Mohsin en zijn familie tegelijkertijd worden aangestoken.

Zaterdag 5 november | Museumplein, Amsterdam | 13.00 – 17.00 uur
======================================================================================

Facebook

Twitter