Pages Menu
Categories Menu

Posted by on Jun 15, 2010 in Evenementen | 0 comments

Amsterdam: Arabische dansvoorstellingen

Ben jij geïnteresseerd in de Arabische cultuur of heb jij misschien je ‘roots’ in een land met een Arabische cultuur? Dan heeft Julidans een interessante primeur tijdens de twintigste editie van dit internationale zomerfestival voor hedendaagse dans.

Geëngageerd. Gedurfd. Scherp. Dat is Julidans. Enkele hoogtepunten van deze editie zijn onder anderen Akram Khan, Pina Bausch, Jan Fabre en Sidi Larbi Cherkaoui. Het festival onderscheidt zich bovendien door de eigenzinnige programmering van niet-westerse hedendaagse dans. Voorstellingen die niet, of bijna nooit, te zien zijn in Nederland, maar wel gedurende Julidans in de Stadsschouwburg Amsterdam, Theater Bellevue, Melkweg, Paradiso, Podium Mozaïek, Vondelpark Openluchttheater en Bijlmer Parktheater. In dit jubileumjaar toont Julidans voor het eerst een voorstelling uit het Midden-Oosten (Syrië), naast bijvoorbeeld twee voorstellingen uit Noord-Afrika. Enkele voorstellingen en een Dinner Story over hedendaagse Arabische dans zullen tevens te zien zijn in Podium Mozaïek in Amsterdam-West.

Madame Plaza – “Dubbelzinnig, ontregelend, magnifiek” (mouvement.net)

De Marokkaanse aïta zijn vrouwen die dansen en musiceren in cabarettheaters, voor een uitsluitend mannelijk publiek. Bouchra Ouizguen (1980), een van de eerste professionele hedendaagse choreografen in Marokko, kwam het fenomeen op het spoor door een documentaire op televisie. Ze ging op onderzoek uit en ontdekte een geheime wereld, waarvan ze ons in deze voorstelling deelgenoot maakt. Drie aïta’s van het oudste cabarettheater van Marrakech, Madame Plaza, staan samen met de choreograaf op het podium. Met deze intrigerende voorstelling stelt Ouizguen fundamentele vragen over de positie van de vrouw en de vrouwelijke kunstenaar in Marokko. De aïta roepen bewondering op, maar ook afkeuring. Net als hedendaagse dans zelf, die door zijn lichamelijkheid is omgeven met taboes. Ouizguen, die haar dansopleiding volgde in Frankrijk: “Ik heb duizenden kilometers gereisd om dans te leren, terwijl deze vrouwen bij mij om de hoek me zoiets simpels en waardevols konden leren: vrijheid van het lichaam.”

  • 2 en 3 juli – Theater Bellevue – 21.00 uur – € 20 (korting € 2,50)

Le cri – “Bij Belaza krijgt beweging een kwaliteit van verstilling” (NY Times)

Nacera Belaza werd geboren in Algerije, maar groeide op in Frankrijk. Na haar studie Franse literatuur besloot ze zich zonder opleiding te wijden aan dans. Le cri werd door de verenigde Franse critici uitgeroepen tot ‘Choreographic relevation of the year 2009’. In Le cri danst Belaza samen met haar zus op muziek van Maria Callas, Nina Simone and Amy Winehouse, geïnspireerd door traditionele dansen uit haar geboorteland. Door de herhaling in de beweging doet Le cri denken aan een trance. Belaza: “Ik probeer te verdwijnen, zodat ik onderdeel wordt van het geheel. Als mijn werken dit ‘niets’ niet laten zien, beschouw ik ze als mislukt.” Le cri is sober, maar ook sensueel. Belaza probeert dans te verenigen met haar islamitische geloof, waarin dans als te verleidelijk en frivool wordt gezien. Een voorstelling over het verlangen naar spiritualiteit, zonder plezier en genot uit het oog te verliezen.

  • 10 juli – Theater Bellevue – 21.00 uur – € 20 (korting € 2,50)

Congratulations! – “Congratulations is een voorstelling die je moet zien” (Baladna)

Dit jaar toont Julidans voor het eerst hedendaagse dans uit Syrië. Leish Troupe, in 1999 opgericht door Noura Murad, is een van de weinige onafhankelijke gezelschappen in Syrië. De groep werkt aan een reeks voorstellingen over de rol van mannen en vrouwen bij sociale rituelen, zoals het bruiloftsfeest. In Congratulations! laat Murad ons zien hoe de traditionele huwelijksceremonie vrouwen en mannen reduceert tot stereotypen. “De omgang tussen de seksen is als een toneelstuk, ieder speelt de rol die van hem wordt verwacht.”, zegt Murad. Dit leidt niet zelden tot destructief gedrag, mannen die gewelddadig worden en vrouwen die geobsedeerd raken door hun lichaam. Persoonlijke verhalen van de internationale groep performers vormen de basis voor deze theatrale dansvoorstelling met livemuziek. Het publiek wordt verdeeld in groepen mannen en vrouwen en meegenomen langs verschillende speelplekken in Theater Bellevue.

Voorafgaande aan de voorstelling op 13 juli zal er in een van de foyers van de Stadsschouwburg Amsterdam een Dinner Story worden georganiseerd over hedendaagse dans in de Arabische wereld, waaraan onder anderen Noura Murad en de Libanese choreograaf Omar Rajeh zullen meewerken. Na een inleiding kunt u samen met hen napraten en genieten van een hapje en drankje.

  • 12 en 13 juli – Theater Bellevue – 19.00 + 21.00 uur – € 15 (korting € 2,50)
  • 13 juli – Dinner Story Stadsschouwburg Amsterdam – 17.00 uur – € 15 (korting met voorstelling)

Congratulations! en Madame Plaza zullen ook te zien zijn in Podium Mozaïek op respectievelijk 9 en 11 juli, op 11 juli zal hier bovendien een Dinner Story na de voorstelling plaatsvinden over hedendaagse Arabische dans, gedurende welke u na een inleiding kunt eten en praten met de choreografen. Het Mozaïek-programma wordt gecomplementeerd door de voorstelling Geboeid (7 juli) over de jonge Turks/Nederlandse Konstanze die wordt uitgehuwelijkt naar Turkije. Voor dit stuk over de liefde liet choreografe/regisseuse Susanne Marx zich inspireren door de opera Die Entführung aus dem Serail van W.A. Mozart. Julidans wordt verder omringd door een uitgebreid randprogramma zoals nagesprekken met de makers, kijk hiervoor te zijner tijd op de website!

De meest actuele informatie vindt u op de website: www.julidans.nl, hier kunt u op de perspagina meer informatie over de groepen, beeldmateriaal en persberichten zelf downloaden. De voorverkoop voor Julidans is gestart.

Facebook

Twitter