Pages Menu
Categories Menu

Posted by on Oct 26, 2017 in Evenementen | 0 comments

1 JAAR Moḥsin Fikri

Waarom wij Demonstrerenscreenshot-2017-10-26-13-35-20

Wij demonstreren omdat een jaar geleden vishandelaar Mohsin Fikri in een vuilniswagen een vernederende dood vond omdat hij zijn handel wilde redden. In de Rif; een regio in Noord Marokko leidde dit tot felle protesten. Er ontstond een volksbeweging die wekelijks via demonstraties protesteerden tegen corruptie, sociale onrechtvaardigheid en vernedering.
Uiteindelijk demonstreerden honderd duizenden mensen in de straten van Casablanca, Rabat en Tanger. Niet lang daarna besloot het regime om de demonstranten in de Rif te arresteren en gevangen te zetten.
Sinds het voorjaar zijn 1500 mensen gearresteerd, die demonstreerden voor beter onderwijs, werk, toegang tot gezondheidszorg en voor menselijke waardigheid. 700 zijn gevangengezet in de regio, maar ook in de beruchte gevangenis in Casablanca, waaronder journalisten en mensenrechtenactivisten en 800 hebben huisarrest gekregen. Volgens de advocaten ging dit gepaard met mishandeling en kwamen de veroordelingen tot stand op basis van schijnprocessen.
Tegen deze behandeling zijn een twintigtal politiek gevangenen in hongerstaking gegaan. Twee van hen bevinden zich nu in een kritieke situatie.
Wij verklaren ons dan ook solidair met de volksbeweging ‘Hirak’ en hun rechtmatige eisen tegen corruptie, voor betere leefomstandigheden en menselijke waardigheid.
En eisen de vrijlating van alle politieke gevangenen in Marokko
Om deze eisen ingewilligd te krijgen en de gevangenen vrij te krijgen is brede internationale steun nodig,
Sluit u daarom aan en demonstreer mee!!

Facebook

Twitter