Author Topic: Yuba Zalen gearresteerd in Imzouren tijdens protesten.  (Read 5101 times)

« on: 12/03/2012 om 14:24:43 »
Waar hij als verslag gever bij was. Hij is een bekende lid hier en in de (virtuele) Amazigh wereld.UPDATE

13:35 SMN: Oproep tot vrijlating Marokkaans Nederlandese burger Yuba Zalen

Ons hebben de verontrustende signalen bereikt dat de Marokkaanse Nederlander Yuba Zalen gisteren in Imzouren is gearresteerd tijdens een demonstratie tegen het politie optreden de dag ervoor in Benibouayach. Familieleden en vrienden maken zich grote zorgen over zijn situatie. Yuba Zalen is o.a. verslaggever voor de digitale blog www.amazightimes.com en lid van de jongerencommissie van het SMN.

Yuba Zalen was in Imzouren om verslag te doen van de huidige situatie in Noord-Marokko. Het SMN eist zijn onmiddellijke vrijlating en heeft een oproep gedaan bij de heer van Aggelen, Nederlandse ambassadeur in Marokko. Gezien de vaak slechte omstandigheden in politiebureaus en detentiecentra in Marokko verzoeken wij de ambassadeur met de meest mogelijke spoed te interveniëren. Daarnaast vragen wij deze Nederlandse burger juridisch bij te staan door zijn ambassade.

Forummensenrechten Noord Marokko-Europa heeft advocaat Rachid Benali (Al Hoceima) gevraagd de opgepakte Yuba Zalen te verdedigen.

13.04 De gewelddadige optreden van de Marokkaanse politie in Ait Bouayache en andere steden in Arrif (het noorden van Marokko) van de afgelopen dagen heeft voor veel onrust gezorgd. Tientallen demonstranten werden gearresteerd, waaronder de Utrechtse Amazigh-activist Yuba Zalen. Hij deed vanuit het gebied verslag van de onlusten voor Amazightimes.com. Yuba Zalen werd opgepakt omdat hij foto’s maakte van een demonstratie die in de kleine stad Imzouren plaatsvond. De Noord-Marokkaanse stad Imzouren kwam na de aardbeving van 2004 in het nieuws toen de plaatselijke bevolking de autoriteiten het kwalijk nam niet snel en voortvarend de getroffenen te helpen.

Het buitensporige gebruik van geweld door de politie werd door tientallen organisaties in Marokko en het buitenland veroordeeld.

12:28 Yuba Zalen, zit nog vast bij het politiebureau in Imzouren, dat bevestigt net z'n advocat in Al- Hoceima

11:59 Forummensenrechten Noord Marokko-Europa heeft Rachid Benali, advocaat te Al Hoceima gevraagd de arrestatie van Yuba Zalen op te pakken en te gaan pleiten voor zijn vrijlating

De geweldadige optreden van de Marokkaanse politie in Ayt Bouayache en andere steden van Arrif (het Rif gebied in het noorden van Marokko) de laatste dagen heeft voor meer confrontaties tussen demonstranten en de politie gezorgd. Tientallen demonstranten werden gearresteerd, waaronder de Utrechtse Amazigh activist Yuba Zalen, vrijwilliger journalist bij Amazightimes.com. Yuba was foto's van een demonstratie in Imzouren aan het maken toen hij werd opgepakt. Het buitensporige gebruik van geweld door de politie werd door tientallen organisaties in Marokko en in het buitenland veroordeeld.


http://www.amazightimes.com/Laatst-nieuws-rond-arrestatie-van-activist-Yuba-Zalen-in-Arif-Marokko_a1294.html


« Reply #1 on: 12/03/2012 om 16:43:09 »


Hey, is dat niet ook een forumlid?

Meskien, een geweldloze arrestatie en dito gevangenschap zijn in Marokko niet bepaald waarschijnlijk.

« Reply #2 on: 12/03/2012 om 22:56:46 »« Last Edit: 12/03/2012 om 23:03:35 by Señor Canardo 404 »

« Reply #3 on: 12/03/2012 om 23:16:19 »
Nederlander vast in Marokko

In Marokko is bij betogingen tegen de regering een Nederlander opgepakt. Het is Yuba Zalen uit Utrecht, die als vrijwilliger schrijft voor de website Amazigh Times. Hij was in het noorden van Marokko om verslag te doen van de protesten van de laatste tien dagen. Zalen werd gearresteerd toen hij foto's maakte.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt de arrestatie en zegt dat Zalen bijstand zal krijgen, zoals gebruikelijk is bij arrestaties van Nederlanders in het buitenland.

20 Februari
De betogingen in het noorden van Marokko begonnen in Beni Bouayache na de arrestatie van Bachir Benchaib die voor de jongerenbeweging 20 Februari actief is. Benchaib wordt volgens de staatstelevisie beschuldigd van berovingen en andere misdaden.

Na de arrestatie gingen aanhangers van Benchaib de straat op. Ze blokkeerden de weg naar de kustplaats Al-Hoceima. Sinds woensdag voert de politie charges uit met onder meer waterkanonnen en traangas. Er zouden 24 mensen zijn gearresteerd bij avondlijke gevechten tussen de politie en betogers.

'We hebben niets'
Chakib al-Khayari, die voor een lokale mensenrechtenorganisatie werkt, verwacht dat de protesten zullen aanhouden.

Volgens al-Khayari wordt er niet alleen betoogd voor meer democratie, maar zijn er ook protesten over gebrek aan basisvoorzieningen als water en elektriciteit. "We hebben niets in deze regio", zegt Al-Khayari.

Tweederangs
Het noorden van Marokko, met daarin het Rifgebergte, is arm. De bewoners voelen zich vaak behandeld als tweederangsburgers.

In de vorige eeuw was het gebied een paar jaar onafhankelijk. De relatie tussen het noorden en het koningshuis in de hoofdstad Rabat is altijd gespannen geweest.

12 Maart 2012

http://nos.nl/artikel/350758-nederlander-vast-in-marokko.html

« Reply #4 on: 13/03/2012 om 17:27:11 »
Activist Yuba Zalen is vrijgelaten.


 
UPDATE

17:00 Marokkaanse Nederlanders demonstreren voor het Nederlandse parlement in Den Haag. Deze demonstratie is een initiatief van een aantal Marokkaanse organisaties die hun handen in elkaar hebben geslagen om aandacht te vragen voor de situatie in Noord Marokko in het algemeen en in het bijzonder voor de activist Yuba Zalen die in een Marokkaanse politiecel zat. Yuba is inmiddels vrijgelaten. Op de demonstratie zijn naar schatting ruim 50-tal mensen op afgekomen en enkele prominenten als SP-kamerlid Ineke Palm en oud Kamerlid Mohamed Rabbae. Onder de aanwezigen waren ook een aantal familieleden van de activist Yuba Zalen. De journalisten waren alom vertegenwoordigd die het evenement hebben verslagen voor onder meer de NOS en het Algemeen dagblad. De demonstranten hebben spandoeken gehesen naast Amazigh- en Rifvlaggen en hebben leuzen gescandeerd tegen het brute optreden van de Marokkaanse autoriteiten en voor vrijheid en democratie in dat land.

16:10 Yuba Zalen: een vrije man!
Zojuist is de Marokkaanse Nederlandse activist Yuba Zalen vrijgelaten uit een Marokkaanse politiecel. Voor zover we konden nagaan, is hij niet in staat van beschuldiging gesteld. Yuba mocht direct naar huis gaan.

http://www.amazightimes.com/Activist-Yuba-Zalen-is-vrijgelaten_a1303.html

« Reply #5 on: 23/03/2012 om 13:30:54 »
Nederlander in Marokko vrij

De Nederlander Yuba Zalen wordt in Marokko niet vervolgd. Een rechter in de stad Al Hoceima heeft de 24-jarige man uit Utrecht vrijgesproken. Hij was op 13 maart opgepakt toen hij foto' s maakte van een demonstratie. Zijn zaak zou eigenlijk een week geleden al worden behandeld, maar die zitting werd toen uitgesteld. Volgens zijn advocaat is hij na zijn arrestatie gemarteld.

Democratisering

In het noorden van Marokko zijn geregeld demonstraties, na de arrestatie van een lid van een jongerenbeweging die meer democratie wil. Zalen is ook lid van die organisatie. Zalen heeft een ticket voor 30 maart en komt dan terug naar Nederland.

22 Maart 2012

http://nos.nl/artikel/354626-nederlander-in-marokko-vrij.html