Author Topic: Air Maroc-vliegtuig maakt noodlanding op Schiphol  (Read 1520 times)

« on: 07/06/2010 om 12:20:55 »
Air Maroc-vliegtuig maakt noodlanding op Schiphol
 
Een Boeing van luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc staat op de landingsbaan van
luchthaven Schiphol nadat het zondagavond een noodlanding had gemaakt. Het toestel moest na de start terugkeren naar het vliegveld vanwege brand in de motor. Foto ANP
update   
AMSTERDAM - ''We dachten: die stort neer in het oude Spaarndam.'' Ooggetuigen dachten zondagavond dat het Air Maroc-vliegtuig dat later als gevolg van een botsing met vogels op Schiphol een noodlanding maakte, op Spaarndam zou neerstorten.

''Het toestel zat zó ontzettend laag. Met de neus omhoog probeerde de piloot hoogte te maken, maar dat lukte niet echt. De rechtermotor stond in brand. Dat ze niet zijn neergestort is een wonder,'' zegt Anton Verzeilberg uit Haarlem, die samen met broer Jan zat hij te vissen bij het gemaal in Spaarndam.

Daarna zijn ze naar Schiphol gegaan om bij de Polderbaan te kijken naar het vliegtuig, dat inmiddels aan de grond stond.

''Nadat ze toch veilig over Spaarndam waren gekomen, nam ik aan dat ze in een weiland terecht zouden komen. Echt ongelooflijk dat ze hier ongeschonden op de baan staan. Ik ben me echt doodgeschrokken,'' zegt Jan.

Ook getuigen in Haarlem dachten dat het niet goed zou aflopen. ''Ik zat bij vrienden in de Slachthuisbuurt in de tuin toen we dat vliegtuig in de gaten kregen,'' aldus een Haarlemmer. ''We konden de onderkant van het toestel heel goed zien, want het ging recht over ons heen. We hebben direct 112 gebeld.''

De Boeing 737 van Royal Air Maroc kwam volgens een woordvoerder van de Marokkaanse luchtvaartmaatschappij tijdens het opstijgen in botsing met 'veel grote vogels, waarschijnlijk ganzen'. Bij de landing op de Polderbaan raakte niemand van de 156 passagiers en zes bemanningsleden gewond.

Door de botsing met vogels ontstond schade aan een van de twee motoren en de romp van het vliegtuig. Hoewel ooggetuigen vuur zagen, zegt Air Maroc dat de motor niet in brand heeft gestaan. Er was wel rookontwikkeling. De motor werd volgens procedure stilgezet.

Aan boord van het toestel brak geen paniek uit, hoorde Said Elamrouchi van zijn ouders die aan boord zaten. ''Zij dachten dat het toestel nog aan het opstijgen was.'' (HET PAROOL)

« Reply #1 on: 07/06/2010 om 12:21:24 »
Onderzoeksraad bestudeert noodlanding
SCHIPHOL - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is een onderzoek begonnen naar de noodlanding op Schiphol zondagavond. Dat heeft een woordvoerder maandag gemeld.

Leden van de OVV van Pieter van Vollenhoven zijn zondagavond direct ter plaatse gegaan om feiten te verzamelen over de noodlanding van een Boeing 737 van Royal Air Maroc. Volgens de luchtvaartmaatschappij is het toestel tijdens het opstijgen in botsing gekomen met vogels.

Er vielen geen gewonden bij de noodlanding. (ANP)

« Reply #2 on: 07/06/2010 om 12:21:56 »
'Elk vliegveld heeft eigen vogelprobleem'
SCHIPHOL - Veel luchthavens hebben regelmatig last van vogels die in motoren van vliegtuigen belanden. Dat stelt Evert van Zwol van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) maandag in een reactie op de noodlanding van een toestel van Royal Air Maroc zondagavond.

''Het gebeurt regelmatig dat vliegtuigen aanvaringen hebben met vogels'', meldt hij. ''Alleen is de schade vaak zo beperkt dat passagiers er niet veel van merken. Het gebeurt niet vaak dat de vogels zoveel schade aanrichten dat een motor uitvalt. Dan heb je het doorgaans over een flinke vogel, zoals een gans of een roofvogel.''

De meeste luchthavens proberen ook heel actief de aanwezigheid van veel vogels rond het vliegveld te verstoren. Dat gebeurt op Schiphol onder meer door de vegetatie rond de luchthaven aan te passen. (ANP)