Author Topic: Sarkozy pleit in Tanger voor Mediterrane Unie  (Read 4722 times)

« on: 13/03/2009 om 12:39:55 »


Sarkozy pleit in Tanger voor Mediterrane Unie
Gepubliceerd: 24 oktober 2007 09:00 | Gewijzigd: 24 oktober 2007 14:30
De Franse president Sarkozy wil werk maken van de oprichting van een Mediterrane Unie. Op die manier moet onder andere een ‘botsing van religies’ voorkomen worden.
Door onze correspondent René Moerland
Parijs, 24 okt. Het is president Sarkozy ernst: hij streeft naar de oprichting van een Mediterrane Unie (MU) naar model van de Europese Unie. Gisteren nodigde hij vanuit de Marokkaanse stad Tanger „alle landen rond de Middellandse Zee plus Portugal” uit om in juni volgend jaar in Frankrijk deel te nemen aan een oprichtingsbijeenkomst van de MU.

Het is voor het eerst dat Sarkozy een agenda noemt voor een van de meest opmerkelijke – en omstreden – plannen die hij ontvouwde op de avond van zijn verkiezing tot Frans president, op 6 mei. De EU moet concurrentie vrezen: volgens Sarkozy moeten alle landen rond de Middellandse Zee, van Spanje tot Turkije, via Israël en Libië tot Marokko, beseffen dat „hun lot onderling verbonden is”.

Gisteren benutte hij het eerste staatsbezoek van zijn presidentschap, aan Marokko, voor een nadere uitleg, tijdens een redevoering voor een gezelschap van Marokkaanse notabelen en zakenmensen.

Of het nu gaat om vrede, duurzame economische ontwikkeling of solidariteit tussen Europa en Afrika: volgens Sarkozy zijn de ontwikkelingen in de landen rond de Middellandse Zee bepalend voor de wereld. „Wat zich hier afspeelt, is beslissend door de toekomst van de mensheid”, verklaarde hij. „Hier wordt beslist of de religies de meest verschrikkelijke oorlogen zullen voeren.”

Sarkozy presenteerde de Mediterrane Unie onder meer als middel om een botsing der beschavingen – en van religies – te voorkomen. Sinds zijn aantreden heeft Parijs de banden met Israël aangehaald en tegelijk de traditioneel sterke Franse banden met de Arabische landen onderhouden.

Gisteren verklaarde Sarkozy dat „de islam deel is van Frankrijk” en vestigde de aandacht op zijn minister van Justitie, Rachida Dati, van Marokkaans-Algerijnse afkomst, die hem vergezelde. Hij verklaarde niet te handelen uit historisch schuldgevoel – over het koloniale verleden – maar „de geschiedenis te willen opnemen waar deze gebleven is”.

Volgens Sarkozy moet de samenwerking beginnen met pragmatische projecten die gedeelde belangen van de landen rond de Middellandse Zee vertegenwoordigen. Zoals de Europese samenwerking ooit begon met kolen en staal, zo moet de Mediterrane samenwerking gebouwd worden op „duurzame ontwikkeling, water en energie”. Gisteren sloot Frankrijk een akkoord over kernenergie met Marokko en een akkoord over de aanleg van een Franse TGV- treinverbinding in Marokko.

Het Franse initiatief wekt verrassing en argwaan in Europa. Sinds de verklaring van Barcelona in 1995 investeert de EU in vrijhandel en dialoog rond de Middellandse Zee. Volgens Parijs is dat ‘proces van Barcelona’ verzand en moet de MU dat overnemen.

Vertegenwoordigers van Noord- Europese landen vrezen dat Parijs de Europese Unie buitenspel wil zetten in de relatie met de niet-Europese landen rond de Middellandse Zee. Dat geldt onder meer voor Duitsland, een van de grote investeerders in de Europees-Mediterrane samenwerking. De Spaanse premier Zapatero drong dit voorjaar ook aan op het behoud van de rol van de Europese Unie.

Vanuit andere landen rond de Middellandse Zee is afwachtend gereageerd. Aanvankelijk presenteerde Sarkozy de MU als een alternatief voor Turkse toetreding tot de EU. Dat viel slecht, zowel in Ankara als in veel Europese hoofdsteden. Sindsdien heeft Sarkozy het onderwerp steevast besproken in contacten met leiders van Mediterrane landen. Zijn diplomatiek adviseur Jean-David Levitte, een van de pleitbezorgers van een geostrategische opwaardering van het Middellandse Zeegebied in het Franse buitenlandse beleid, is naar Turkije geweest voor uitleg over de Franse positie. Op 14 juli, de Franse nationale feestdag, werden als voorproefje alle ministers van Justitie van de landen rond Middellandse Zee in Parijs uitgenodigd. Mét alle EU-ministers.

Het was geen toeval dat Sarkozy uiteindelijk Tanger, op enkele kilometers van Europa, koos om de MU te lanceren. Zijn toespraakschrijver en adviseur Henri Guaino noemt deze keuze vanmorgen „heel symbolisch” omdat de stad staat voor de Europese oriëntatie van Marokko. Guaino noemt Sarkozy’s redevoering het „appèl van Tanger” – in navolging van het „appèl van Brazzaville”, waarin generaal De Gaulle in 1944 zijn idee van de postkoloniale relaties tussen met Afrika schetste.

Koning Mohammed VI van Marokko is het eerste staatshoofd dat toegezegd heeft naar de oprichting te komen. Hij sprak gisteren van „een gedurfd en visionair project” dat „de basis zal leggen voor een nieuw pact tussen Europa en Afrika”. In Parijs wordt er niet vanuit gegaan dat alle landen zich meteen moeten aansluiten om de MU op te richten.

http://www.nrc.nl/buitenland/article1851158.ece/Sarkozy_pleit_in_Tanger_voor_Mediterrane_Unie
« Last Edit: 27/03/2012 om 15:10:13 by 3ich »

« Reply #1 on: 13/03/2009 om 12:40:37 »
Is een wel een oude artikel, maar wil dit toch wel aankaarten.

« Reply #2 on: 13/03/2009 om 15:38:00 »
Aan de ene kant vindt ik een MU geen gek idee:

-economische stimulans
-duurzame samenwerking
-gezamenlijk aanpak van zaken
-vergroting politieke macht Middellands Zeegebied

Aan de andere kant vraag ik mezelf wel af:

-is het wel haalbaar?
-welke beleidsterreinen heeft een MU?
-wie profiteert het meeste van een MU?
-wie hebben het er voor het zeggen?
-overhevelen van nationale macht naar supranationale macht 

« Reply #3 on: 14/11/2011 om 16:31:22 »
Even een opfrissertje!

Dit komt steeds dichterbij.

« Reply #4 on: 14/11/2011 om 16:36:49 »
.
« Last Edit: 27/03/2012 om 14:52:34 by 3ich »

« Reply #5 on: 14/11/2011 om 16:44:48 »
’Israël en VS bereiden oorlog met Iran voor’

Volgens Iraanse nieuwsbronnen staan er Israëlische gevechtsvliegtuigen in Saoedi-Arabië, Amerikaanse grondtroepen in Azerbeidzjan, en is vorige week de Amerikaanse vloot verplaatst via het Suezkanaal.
Uit een groot aantal nieuwsberichten bleek de afgelopen week dat Israël en de VS zich gered maken voor een op handen zijnde militaire aanval op nucleaire installaties in Iran.

Woensdag meldde Iran’s semi-officiële persbureau Fars dat ongeveer een week geleden een squadron Israëlische militaire vliegtuigen waren geland op een militair vliegveld in Saoudi-Arabië, of all places. Eerder deze maand was gemeld dat Saoudi-Arabië Israël had toegestaan om door zijn luchtruim te vliegen om Iran aan te vallen.

De Israëlische vliegtuigen waren naar verluidt geland op de luchthaven van Tabuk, in het noordwesten van Saudi-Arabië, die volgens het bericht zal fungeren als centrale uitvalsbasis voor de Israëlische luchtaanvallen tegen Iran.

Fars citeerde een Saoedische burger, die zei dat de Israëlische aanwezigheid en de samenwerking tussen de over de plaats regerende Saoedische prins en de Joodse staat het gesprek van de stad was.

Saoudi-Arabië heeft geen formele betrekkingen met Israël, en noemt de Joodse staat in het openbaar een vijand. Maar Riyad is net zo bang voor een Iraanse atoombom als Israël, en wil blijkbaar zijn toevlucht nemen tot elk middel om te voorkomen dat zijn regionale economische invloed wordt verstoord

Tegelijkertijd meldt de Iraanse Press TV dat een zeer groot contingent van Amerikaanse grondtroepen zich heeft verzameld in het buurland Azerbeidzjan. De onafhankelijke Azerbeidzjaanse nieuwssite Trend bevestigt het bericht.

Deze berichten kwamen slechts enkele dagen nadat het Pentagon bevestigde dat een ongewoon grote vloot van Amerikaanse oorlogsschepen inderdaad door het Egyptische Suezkanaal was gevaren, onderweg naar de Perzische Golf. Ten minste één Israëlisch oorlogsschip zou zich naar verluidt bij de Amerikaanse troepenmacht hebben gevoegd.

http://israeltoday.nl/headlines/10-engels/987-report-israel-us-preparing-for-war-with-iran


« Reply #6 on: 14/11/2011 om 16:45:49 »
Helpen Saoedi's Israël bij aanval op Iran? |

Britse krant meldt dat Saudi-Arabië een oogje dichtknijpt voor Israëlische gevechtsvliegtuigen die zijn luchtruim gebruiken; Saoedi's ontkennen dit met nadruk.
De Londense Times meldde dit weekeinde, dat Saoedi-Arabië er mee heeft ingestemd een luchtcorridor te openen voor Israëlische gevechtsvliegtuigen, voor gebruik in een toekomstige aanval op nucleaire installaties in Iran.

"De Saoedi's hebben hun toestemming gegeven aan de Israëli's om over te vliegen en ze zullen ook de andere kant op te kijken", zo vertelde een Amerikaanse defensiebron in de Golf aan de krant. "Ze hebben al tests gedaan om ervoor te zorgen dat hun eigen jets niet gecodeerd zijn en niemand wordt neergeschoten. Dit alles is gebeurd met de instemming van het [Amerikaanse] Ministerie van Buitenlandse Zaken".

De Times citeerde ook een anonieme ambtenaar van de Saoedische regering, die bevestigde dat zijn volk een oogje zou dichtknijpen voor Israëlische straaljagers die gebruik maken van het luchtruim om Iran te treffen.

Het is geen geheim in Israël, dat als internationale diplomatieke inspanningen om het nucleaire programma van Iran te stoppen, blijven falen, de Joodse staat geen andere keuze heeft dan militair in te grijpen om te voorkomen dat een dergelijke serieuze existentiële bedreiging ontstaat.

De grootste hindernis voor een dergelijke aanval is echter het uitzoeken hoe je Israëlische gevechtsvliegtuigen naar Iran krijgt. De meest voor de hand liggende route was natuurlijk door het Irakese luchtruim, dat door Amerikanen wordt gecontroleerd. Toen George W. Bush president was, was dat een reële mogelijkheid, maar met Barack Obama in het Witte Huis, die vastbesloten is om bevriend te raken met de Islam, is het uiterst onwaarschijnlijk dat Washington Israël zou helpen bij een aanval op een Islamitische natie.
Vliegen boven Turkije is ook onmogelijk, gelet op de groeiende vijandigheid van Ankara in de richting van Israël.

Gelukkig zijn de Saoedi's bijna net zo bang voor een nucleair bewapend Iran als Israël. Met dit ultieme wapen in hun handen zouden de ayatollahs genoeg politieke en militaire invloed bezitten, om de hegemonie in de regio uit te oefenen en mogelijk de economische invloed van Saudi-Arabië te verlammen.

De Saoedische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, Prins Mohammed bin Nawaf heeft in een verklaring het verslag in de Times stellig ontkend, hoewel hij volgens sommigen met zijn woorden gezichtsverlies wilde voorkomen.

http://israeltoday.nl/headlines/10-engels/964

« Reply #7 on: 14/11/2011 om 16:50:41 »
.
« Last Edit: 27/03/2012 om 14:51:06 by 3ich »

« Reply #8 on: 14/11/2011 om 17:09:03 »
Hmmm lekker nog een kusje derbij...


Bij de foto: Koning Fahd van Saoedie-Arabië op bezoek bij het Brits koningshuis, met een vrijmetselaars-kruis om de nek.


Ik blijf het zeggen!: Alleen hierom vind ik hem al een baas. Fucking vieze huichelaars die saud. Niemand heeft ze dit ooit verteld. Vernietigers van khalifaat, en hoogste verraad hebben hun gepleegd en plegen nog steeds de hoogste verraad.http://www.nujij.nl/politiek/gaddafi-vs-koning-abdullah.13025032.lynkx#axzz1cAWf63tS

Kadaffi vs de koning van Saudi Arabie.
de Arabische Liga haat Kadaffi omdat hij veel geheimen verteld over Arabische leiders

Lees meer: http://www.nujij.nl/politiek/gaddafi-vs-koning-abdullah.13025032.lynkx#ixzz1cAXUdc94

« Reply #9 on: 14/11/2011 om 17:15:25 »
PJD en Adl Wal al Ihssane samen tegen Israël


De deelname van een Israëlische diplomaat aan de achtste zitting van de Parlementaire Vergadering van de Mediterrane Unie, op zaterdag en zondag op het Parlement in Rabat, zorgde bij de PJD voor onrust.


De Israëlische diplomaat nam namelijk deel aan de vergadering als lid van de Knesset, volgens kaderleden van de PJD, wiens partij geen betrekkingen wil met Israel.

Verschillende leden van de regerende partij hebben de bijeenkomst dan ook geboycot. Volgens hen is een normalisering van de betrekkingen met de joodse staat volledig

Israël is een volwaardige lid van de Parlementaire Vergadering van de Unie voor het Middellandse-Zeegebied, dit weekend georganiseerd onder het thema "Mediterrane Unie en de grote uitdagingen van het Middellandse Zeegebied".

Buiten het Parlement zijn zondag duizenden leden van de beweging Al Adl Wal Ihssane samengekomen. De Israëlische vlag werd in brand gestoken door leden van de Jamaa die het "officieel beleid voor het normaliseren van de betrekkingen met Israël, terwijl de Joodse staat de dodelijke aanvallen blijft voortzetten tegen het Palestijnse volk" aan de kaak hebben gesteld.


http://www.bladna.nl/pjd-israel,03213.html

« Last Edit: 27/03/2012 om 15:08:22 by 3ich »

« Reply #10 on: 27/03/2012 om 15:13:15 »
Dit is gewoon schijn politiek. De burger zand in de ogen gooien. Maar, velen weten hoe het echt zit.


http://www.amazigh.nl/awar/index.php?topic=12157.90