Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Rebellious

Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 »
406
Politiek / Re: berber - arabier
« on: 08/05/2007 om 12:25:23 »
In de koloniale periode (na de oorlog), werden de Imazighen cultureel en taalkundig niet onderdrukt. Ze kregen alle vrijheid, het berberse gewoonterecht werd toegepast in de Rif. In de Rif, was het Tarifit een officiele taal, naast het spaans. Spaanse ambtenaren die in Rif werkten leerden ook Tarifit.
Voor de koloniale periode hadden Iriffiyen meer vrijheid dan na de opkomst van kolonialen tot en met heden.

Economisch was Arif er beter aan toe, dan na de onafhankelijkheid. De rif kreeg wegen, ziekenhuizen etc etc

Arif was economische beter voor Spaanjaarden. Wat betreft Iriffiyen moesten overleven van hun grond die door Spaanjaarden was vergiftigd. Resultaat: ziektes en honger. Heeft je moeder iets over de hongerjaren van toen verteld?.

Maar na de onafhankelijkheid begon de culturele en economische onderdrukking door de arabische nationalisten.

Arif is nog steeds niet onafhankelijke (kijk naar gekoloniseerd gebieden).
Je mag wel niet moslims als vriend hoor zolang ze je niet uitbuiten en onderdrukken...Ik ben tegen elke kolonisatie van Arif, maar wil alleen aangeven, dat de Spaans kolonisatie meer vrijheden gaf, dan de arabische.

Ik weet immers ook wel dat Arif nooit onafhaneklijk is geworden, maar doe je niet van de domme. De periode van spaanse overheersing(na de Rif-oorlog*), was velen malen beter in alle aspecten, dan de periode dat de arabische nazi's het voor het zeggen hebben.

Om wat vb te noemen: Spanjaarden hebben Rif-namen nooit verboden, hebben Rif-Tmazight nooit verboden in de administratie, hebben zich niet bemoeit met de burgerzaken, lieten de berberse gewoonterecht toepassen, Imazighen bekleden hoge posten etc etc 

Maar na de arabische kolonialsme, ja, dat spreekt voor zich......

*Met uitzondering van de Rif-oorlog, dat is een oorlog, dus kan je niet verwachten dat Spanje lief blijft, de wreedheden kwamen van beide kanten.


407
Politiek / Re: berber - arabier
« on: 07/05/2007 om 20:59:26 »
In de koloniale periode (na de oorlog), werden de Imazighen cultureel en taalkundig niet onderdrukt. Ze kregen alle vrijheid, het berberse gewoonterecht werd toegepast in de Rif. In de Rif, was het Tarifit een officiele taal, naast het spaans. Spaanse ambtenaren die in Rif werkten leerden ook Tarifit. Economisch was Arif er beter aan toe, dan na de onafhankelijkheid. De rif kreeg wegen, ziekenhuizen etc etc

Maar na de onafhankelijkheid begon de culturele en economische onderdrukking door de arabische nationalisten.

Dat we t westen niet als vrienden kunnen beschouwen, spreekt voor zich, zij zijn geen moslims. Maar dat je zogenaamde islamitische arabische broeders je nog dieper in de rug steken, is toch wel een stuk erger.

btw: ben het eens met Shadow,Malika en Mazigh

408
Politiek / Re: berber - arabier
« on: 07/05/2007 om 20:29:49 »
I wish..

dat voor eens en voor altijd de tegenstrijdigheden binnen de marokkaanse gemeenschap en cultuur verdwenen of in elk geval verminderd zouden zijn. Alhoewel ik denk dat de huidige generatie in dat laatste geval de meeste kans van slagen heeft om wat meer tot elkaar te komen, zonder met een bepaalde (negatieve) gedachte, gevoel of gedraging te handelen.

Ik weet dat de verschillen ten opzichte van berber - arabier stammen uit een ver verleden en dus ook niet een, twee, drie zijn op te lossen. Toch vind ik dat de mentaliteit van marokkanen over dit standpunt bijgesteld zou moeten worden. Er zijn nog veel te veel marokkanen die niet willen afwijken van hun vooroordelen t.o.v. de 'andere groep'.

Als we willen dat Marokko en dus het marokkaanse volk vooruitgang boekt en een welvarende natie wordt in de toekomst, dan zullen we toch eerst bij onzelf moeten beginnen, om er maar een slogan tegenaan te gooien. Waarom verenigen we ons niet om zo een sterker evenwichtiger en harmonieuzer volk te worden. Als we alleen maar onderling elkaar naar beneden halen, dan wordt het nooit wat. Een sterke natie is een verenigde natie.

Ik hoop dus dat mensen eens met wat meer verstand en met wat minder emotie gaan handelen, denken en doen!

M.vr.gr.

Noor.x


Jij houd van dromen. Een sterke natie is een verenigde natie, typ je. Een natie is een volk, met een gemeenschappelijke afkomst, taal, cultuur en gewoontes. Dus....

409
Geschiedenis / Re: Imazighen en Jeruzalem.
« on: 23/04/2007 om 12:28:41 »

Een jood is iemand die in het jodendom gelooft. Moeilijkt is het?! Nee.

Jajajajaja De imazighen hebben jeruzalem opgebouwd en werden verdreven door joden /°-°\.

Effe voor de duidelijkheid:
Je hebt Joden, Arabieren, Imazighen etc etc, dit zijn op zich zelf staande volkeren.
Judeo-berbers of berberse joden bestaan niet, wel bestaan er berbers die in t jodendom geloofden, het blijven dus berbers.

Een jood, is niet iemand die in t jodendom gelooft. Een jood, is iemand waarvan zn moeder Joods-bloed draagt.

Een moslim kan je worden, omdat islam voor de hele mensheid is, een jood kan je niet worden, zoals je geen Amazigh kunt worden.

Snapzz..


410
Geschiedenis / Re: West Sahara geschiedenis en Roots
« on: 08/04/2007 om 12:09:44 »
West-Sahara bestaat uit Sanhadja-Imazighen , Arabische bedoeienen en negers uit zwart-Afrika.


411
Geschiedenis / Re: ''Irifiyen'' heten eigenlijk ''Inafzaouen''
« on: 06/04/2007 om 22:25:12 »
arif komt gewoon van errif. Het arabische woord voor platteland. De benaming is dus door arabieren gegeven. Als dat niet zo is dan vraag ik de leden hier waar het voorkomt voordat de arabieren naar Marokko zijn gekomen

Daarom begrijp ik niet waarom alle Imazighen die namen hebben geaccepteerd.
Allemaal van die '' arabische'' namen met een slechte nasmaak. Riffi, sousi, shelhi, jabli, akbayli etc etc

Buiten dat Imazighen achterlijke namen kregen, zijn ze met name hierdoor ook verdeeld geraakt. Vb: Noem de een Riffi en de ander Jabli, paar generaties later zijn deze vijanden en geen broertjes meer.
Ik noem me zelf geen Ariffi, maar liever ''Amazigh''.

Ps: Mn nick moet ik maar eens veranderen..

412
Geschiedenis / ''Irifiyen'' heten eigenlijk ''Inafzaouen''
« on: 26/03/2007 om 16:35:19 »
Dit is mijn stelling.

Is het niet zo, dat in het verre verleden, de Rif streek, Nafza heette?

Is het niet zo, dat de benaming ''Rif'', verzonnen is door de Arabieren?

Wie weet er meer over en/of deel je mening.

413
Heel indrukwekkend, maar bestaan deze manuscripten nou echt????

414
Plaatsen / Re: ALHOCEIMA is van de IBEQOYEN
« on: 22/12/2006 om 21:08:57 »
ik merk duidelijk dat de kleintjes (lees ibeqoyen) hier t hards schreeuwen


415
Geschiedenis / Re: Een vraag betreffende onze voorouders
« on: 22/12/2006 om 20:56:14 »
Sommige barbaren hier zijn zo dom, ik schaam me soms om amazigh te zijn, door de achterlijkheid van sommigen. Die hier uit onwetendheid geen respect hebben voor hun voorouders.

Ik heb respect voor de amazigh voor vaderen.

416
Geschiedenis / Re: Een vraag betreffende onze voorouders
« on: 22/12/2006 om 20:54:32 »
De berbers geloofden in verschillende goden. Het is een pijnlijk feit dat we zo waren. Maar hamdoellah god heeft ons nu naar de islam geleid.
Ook voor jou oelewapper, elke volk geloofde in verschillende goden, van de azteken, arabieren tot Imazighen. Leer eens logisch te redeneren.

417
Geschiedenis / Re: Een vraag betreffende onze voorouders
« on: 22/12/2006 om 20:52:13 »
Ik heb ook heel lang met deze vraag rond gelopen ??? maar het enigste wat ik weet...is dat wij roe7oush waren, we geloofden in rotsen en zee en natuur, we hadden ook een regendans...we geloofden in die dingen om dat ons eten gaf enz enz...(het hield ons in leven) ??? we hadden ook amazigh goden..moehim ik kan niet voor zuivere opheldering zorgen :S er kwamen hier eerst wel mensen die je er heel veel over konden vertellen...heb geduld meid, Allah s.w.t. wijst jezelf wel de weg ;)

Wat ben jij toch
oliedom. 
Dus jij WEET dat jou soort ROUghoush waren. Wel bijzonder, wist niet dat jij toendertijd ook leefde. Voor de volgende keer spreek voor jezelf, met je we dit en we dat...en geloof niet alles wat je verteld word, zolang er geen harde bewijzen zijn.

En nogmaals, voor de islam, leefde elke volk in onwetendheid, ook de arabieren.

418
Geschiedenis / Re: Een vraag betreffende onze voorouders
« on: 22/12/2006 om 20:48:47 »

Nu is mijn vraag wat waren onze voorouders in de tijd dat ze nog geen moslims waren. Vele beweren dat wij van de joden afstammen en weer andere beweren dat ze gewoon athisten waren. Het kan fabeltjes zijn maar ook weer een feit. Misschien is er hier wel iemand die er meer kennis overhebt. Zou diegene dan zo vriendelijk zijn om zijn/haar kennis met mijn te delen.


Het waren iig geen beesten, die andermans land binnen vielen. Heb je zelf ook afgevraagd, hoe de arabieren waren voordat ze moslims waren. Een hint, dochters begraven...

Dus voor de islam zijn intrede deed, leefde alle volkeren in onwetendheid, ja ook de arabieren.

419
Plaatsen / Re: Beni Bouayach
« on: 10/11/2006 om 20:31:36 »
Hier nog een uit Aith BuAyach. Shab Thin3ashien!!haha You fuc.k with us, you fuc.k with tha best.

Peace


420
Geschiedenis / Re: Ayt IZNASSEN noemen zich geen RIFFIES
« on: 05/11/2006 om 20:55:17 »
ik snap de heisa hier omheen eigenlijk niet.
als jij jezelf niet als rifi ziet so be it..

men zegt bv dat iker3ien ook geen riffijnen zijn.
men spreekt van riffijnen en iker3ien..heel gek eigenlijk.
want niet velen weten dit, maar de steden Wahrane en Tlemcen in Algerije zijn ook 99% van znassna bevolking samengesteld.


Wahran en Tlemcen hebben niks met Iznassen te maken, ze behoren wel Tot Zenata -Imazighen net als de Riffijnen. Sterker nog, in vele kaarten, begint Rifgebergte van Tanger tot aan Wahran. In noord-west algerije heb je veel Algerijnse Riffijnen, ze heten ichenwiyen of zoiets. Nee, ik bedoel niet de Ichawiyen van het noord-oosten.

Jij bent grappig. Als in vele kaarten de rif zich uitstrekte van tanger tot aan wahrane, wil je dan zeggen dat de Iznassen berbers zich hadden onderworpen aan de grote overmacht van riffijnse stammen? whahahaha. ga ga alsjeblieft. Voor zover ik weet is er nooit een oorlog geweest tussen Znassna stammen en de stammen van rif. Znassna stammen waar ik wel behoorlijk over weet, namen veel deel in de algerijnse verzet tegen de franse bezetter.

zo was bijvoorbeeld de grootste gedeelte van de troepen van de grote Abdelkader van Algerije (emir Abdelkader) znassna stammen. Ze kwamen bij Ain Reggada dichtbij Berkane met hun paarden om uit te rusten en trokken vervolgens weer Algerije in om de fransen een kopje kleiner te maken.Ten eerste respecteer ik Iznassen als jij, die bewust zijn van hun ID.
Maar je mag best inhoudelijk reageren beste Aznasi. Ik heb het gehad over Ichnawiyen, dat zijn Imazighen die een Rif dialect spreken en wonen ten westen van Wahran en omgeving, dus noordwesten van Algerije. Zij noemen zich Ichnawiyen en geen Iznassen, en daar ging de discussie over.

Azul

Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 »