Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Rebellious

Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 »
241
Geschiedenis / Re: Chronologie RifHistorie
« on: 20/01/2009 om 19:11:38 »
Koninkrijk N'Kur

Koninkrijk Nkur, heeft 300 jr lang bestaan in Arif, het strekte zich uit,( schatting) van Chaouen (Ghomara) tot grens van Algerije (Kebdana/Ait Iznassen), het centrum in Nkur, Ait Buayach gebied.
Het was de 1e Islamitische Amazighrijk, het waren de Riffijnen die de Arabische missionarissen tot khalief maakten, de Imazighen maakten zelf uit wie een khalief werdt en wie niet.

Het is gebasseerd op het boek van Ibn Khaldoun.

Koninkrijk Nkur, had contacten met Vikingen, Andalucie, Fes en het Midden Oosten. En er was constante oorlog met de sjietische Fatimieden uit het Midden Oosten en ook soms anderen.

http://www.answers.com/Kingdom+of+Nekor

Het schijnt dat er ruines van Koninkrijk Nkur onder de Lbarrage Abdelkrim (gebied van Ait Buayach) liggen. (zie onderwerp Ait Bouayach)


242
Geschiedenis / Chronologie RifHistorie
« on: 20/01/2009 om 19:10:58 »
Ik wil hier de geschiedenis van Arif plaatsten, als iemand toevoegingen heeft, altijd welkom.  Bepaalde info heb ik van Amazigh.nl zelf verzameld uit de topic: belangrijke data van Imazighen, waar Abrid en andere een grote bijdrage hebben geleverd. Zelf zal ik ook toevoegingen plaatsen uit andere bronnen.
Mn doel is het in chronologische volgorde te plaaten en zo overzichtelijk te maken voor iedereen.244
Taal / Re: De renaissance van het Darizja.
« on: 20/01/2009 om 16:32:16 »
Het vergeten verleden van Arif.

Koninkrijk Nkur, heeft 300 jr lang bestaan in Arif, het strektte zich uit,( schatting) van Chaouen (Ghomara) tot grens van Algerije (Kebdana/Ait Iznassen), het centrum in Nkur, Ait Buayach gebied.
Het was de 1e Islamitische Amazighrijk, het waren de Riffijnen die de Arabische missionarissen tot khalief maakten, de Imazighen maakten zelf uit wie een khalief werdt en wie niet.

Het is gebasseerd uit het boek van Ibn Khaldoun.

Koninkrijk Nkur, had contacten met Vikingen, Andalucie, Fes en het Midden Oosten. En er was constante oorlog met de sjietische Fatimieden uit het Midden Oosten en ook soms anderen.

http://www.answers.com/Kingdom+of+Nekor

Het schijnt dat er ruines van Koninkrijk Nkur onder de Lbarrage Abdelkrim (gebied van Ait Buayach) zijn.

........''Ait Bouäyach is gebouwd op de ruïnes van de historische stad Noukour. Na de invasie van het Marokkaanse regime werd deze historische stad geplunderd en werd er een stuwdam gebouwd waardoor de stad onder water kwam te staan. Een poging van Italiaanse en Spaanse archeologen om de stad te onderzoeken werd door het regime verhinderd. Ait Bouäyach is een stad waar veel Marokkaanse immigranten vandaan komen, net als elders in de Rif. De inwoners van Ait Bouäyach zijn Riffijnse Imazighen''...........

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ait_Bou%C3%A4yach


245
Taal / Re: De renaissance van het Darizja.
« on: 20/01/2009 om 16:00:26 »
Tifinagh in Arif? het lijkt me sterk.
bron.
Mn bron is mn opa (Lahirahmu), hij was een geleerde, imam en vertelde ik en mn broer op n dag in Marokko, ik was een jr of 10 en niet bewust van Amazighgeschiedenis, dat we Riffijnen lang geleden in een schrift schreven, dat leek op het Chinees. Ik had het tot deze dag nooit en van niemand gehoord. Dit is waargebeurd, maar je hoeft het niet aan te nemen.

246
Taal / Re: De renaissance van het Darizja.
« on: 20/01/2009 om 00:53:44 »
Ik weet niet wat jij bedoelt met geletterd zijn ? Geletterd ben je als je in zekere zin je gedachten op papier kunt zetten niet dat je op de moskee gezeten hebt waar je het meest van je tijd hebt doorgemaakt met het uit je hoofdleren van soerat en arabisch hebt leren lezen en schrijven maar niet echt begrijpen.
Dat was de vorm van educatie die de doorsnee Riffijn zich kon permiteren de afgelopen eeuwen.

Iemand die Arabisch kan lezen en schrijven, is geen analfabeet en volgens mijn wel geletterd. Dat hoeft hem nog geen taalkundige te maken.
Er werd wel Tmazight geschreven in Arabische schrift, hoe weinig het ook voorkwam. Ook het Tifinagh werd lang geleden gebruikt in Arif. En het is een tijd verboden geweest.

247
Taal / Re: De renaissance van het Darizja.
« on: 19/01/2009 om 22:25:47 »
Hoe zijn zij dan daar terecht gekomen?
In tijden van oorlog en wanorde, en vooral als Imazighen verslagen zijn door mensen buiten de streek, maar het kan ook zijn door natuurrampen, trekken ze zich terug in hoge moeilijk bereikbare bergen, om later weer af te dalen

248
Taal / Re: De renaissance van het Darizja.
« on: 19/01/2009 om 21:24:49 »
Ik kom hier niet om ruzie te maken. Ik vind het wel een uitdaging om beleefd tegen je te blijven. Waarom weet ik niet.
 Dat je dat gelooft weet ik ja. Daar wil ik niks over horen aangezien ik daar ook niet naar vroeg.
 Dat moet zelf weten wat je daarvan vind.
 wow,
 Deze stelling slaat nergens op. Geschiedenis geschied en wordt aanschouwen, beleefd en vertelt. Het schriftelijke is alleen een verbetering en geen voorwaarde.
 Hoe weet jij dat die boeken hebben bestaan ? Boeken zijn gelezen door mensen dus inzekere zin te reconstrueren. Boeken verbranden helpt niet tegen een geletterd volk.

Ik ben ook beleefd tegen je gebleven, waar kan je uitmaken dat ik dat niet ben. Ik heb respect voor je.
Ik ga er verder niet op in.

Mn oom vertelde dat je vroeger 2 bevolkingslagen in Arif had, de laaglanders, de mensen die aan handel deden en inkopen deden, dit waren degenen die op de lage landen woonden (wel nog bergachtig, maar meer heuvels tot max 200 meter) en die niet ver van de souk woonden, in de souk kwamen en andere mensen ontmoeten buiten hun streken.

En je had de hooglanders, echte bergmensen (bergen boven de 800 mr en ver van de souk), die alleen in hun eigen moeilijk bereikbare berggebied leefden, en nauwelijks de souk bezochten, omdat dat te ver was en bijna nooit andere mensen hebben ontmoet buiten hun streek.

en de meeste jongeren gingen naar de (koraan)school of leerden thuis lezen en schrijven van hun vader, als hij geletterd was.


Uiteindelijk zijn alle Riffijnen van dezelfde roots, want alle Riffijnen die de souk wel bezochten, kwamen van oorsprong (eeuwen terug) allemaal uit de hoge bergen.

249
Taal / Re: De renaissance van het Darizja.
« on: 19/01/2009 om 18:58:29 »
Je hebt soorten geschiedenis. Ik ken die geschiedenis van mijn Familie en waar ze vandaan kwamen heel goed. Dat staat in geen 1 boek.
 En in je vorig bericht staat dat je denkt dat Riffijnen geletterd waren. Waarom kan ik daar niks over terug vinden. Wat is er allemaal over Nekor terug te vinden ? 

Waarom zouden ze niet geletterd zijn? kan je daar wat over terug vinden?


Riffijnen waren moslims, dus neem ik aan dat ze geletterd zijn, en dat geloof ik ook 100%. De Islam spoort om kennis op te doen en te leren lezen en schrijven.
Zelfs de moslims in zwart (noord)-west afrika hadden 1000den jaren geleden scholen, en deze Afrikanen zijn veroverd en bekeerd door Imazighen.

Hoe kon je een Islamitisch koninkrijk hebben zonder geletterde inwoners.
En natuurljk had je verschillende lagen in een bevolking, de 1 geletterd en de ander niet.

Riffijnen leefden goed (voor de 16/17eeuw), en hadden het goed. Arif was vruchtbaar land, er was veel flora en fauna, de mensen hadden genoeg te eten en de Amazighcultuur aangepast aan Islam leefde. De rivieren vloeiden over de dalen van bergen, vandaar dat riffijnen meestal op bergen en heuvels woonden en niet op het laagland. De bergen waren ook vruchtbaarder, en men hoefde niet bang te zijn voor overstroming, dat gebeurde alleen in de dalen (threth).

Waarom is niks meer bekend bij de voorouders?
ten 1e geschiedenis moet geschreven zijn, en dat is ook gebeurd, alleen zijn er helaas weinig boeken die t hebben overleefd, zoals die van ibn batuta en ibn khaldoun en andere

De grootste delen van boeken over geschiedenis van Arif, is verdwenen door oorlog en armoede.
Bijv, toen de almoravieden over Nkur raasden, verbranden ze alle biebs, in deze eeuw hebben ighabiyen ook hun bijdrage gedaan om alle boeken die ze maar konden vinden over Amazighhistory te verbranden . En dat is ook gebeurd met andere vijanden, zoals de arabische invasie, vele grote gebouwen, zijn verwoest, standbeelden zijn verwoest.
De Riffijnen zelf kenden in de laatse eeuwen armoede, en dan ga je je dagelijks bezighouden met overleven, en niet interesseren in geschiedenis of cultuur, dus ook niet overleveren aan je kinderen, en zo kwam de onwetendheid terug bij de bevolking.

Waarom men (de laatse generaties) niks weet is dus door nooit aandacht te geven aan het verleden, door honger en armoede, door niet geschoold te zijn en daardoor nooit een geschiedenisboek kunnen lezen en de gebeurtenissen die ik hierboven typte.

En wanneer een natie het weer goed heeft, gaat men pas weer aandacht geven aan secundaire wereldse zaken, zoals nu.

250
Geschiedenis / Re: De voorgeschiedenis van de oorlog tegen Gaza
« on: 19/01/2009 om 18:31:20 »
Bron?

Wie zijn die familie's dan? En wat is hun doel?
laten we maar niet offtopic gaan

251
Taal / Re: De renaissance van het Darizja.
« on: 19/01/2009 om 00:21:58 »
De Riffijnse samenleving.
Waarom hebben ze dan zo'n vaag besef van hun eigen geschiedenis ? De dingen die je net opnoemt heb je uit boeken. Die zijn jou niet door je ouders vertelt. Dat is een groot verschil. Ik voel meer voor rella bouya omdat dat door de riffijnse samenleving op mij is overgebracht dan die veroveraars, piraten, filosofen, intellectuelen die ik alleen uit boeken ken. Ze waren nooit rijk geweest, man. Welke rijkdommen hadden ze eerder vergaard dan ?

Verwacht je nu van een Nederlander dat hij gaat vertellen dat zn ouders hem wel hebben ingelicht over zn voorouders. Nee, de geschiedenis van zn volk, heeft hij geleerd uit boeken op school.

Tuurlijk kan de geschiedenis niet overleven als je het niet schrijft, via mond op mond (generatie op generatie) zal het vervagen, zoals is gebleken. In boeken kan je leren over je eigen geschiedenis, niet van je ouders, die kunnen moeilijk 5 generaties onthouden, laat staan de rest.


252
Taal / Re: De renaissance van het Darizja.
« on: 18/01/2009 om 22:51:01 »
Jij begrijpt iets niet. Het gaat er niet om dat deze mensen van rifijnse origine zijn maar meer in welke wereld ze leefden. En dat was zeker niet de Riffijnse wereld zoals de aan onze ouders is achtergelaten. En dat verschil vind ik heel belangrijk. Onze ouders is vrijwel niets van deze geschiedenis meegegeven.

In welke wereld ze leefden? In Marokko, in de stedelijke gebied en platteland.
De Riffijnse wereld? Wat versta je er onder ??

Riffijnen hadden de eerste Islamitische rijk in Marokko, Koninkrijk Nkur.
Riffijnen vaarden tot Ijsland en het Caribisch gebied. Riffijnen  (1 van de eerste islamitische Imazighen) veroverden met Tarik ibn Ziad Spanje.

Volgens mij zijn Riffijnen altijd geletterd (Tmazight in het arabische schrift) geweest, dat een deel analfabeet was is logisch, je hebt altijd lagen gehad in een volk.

Dat later de Riffjnse beschaving achteruit gegaan is door armoede en oorlog. En de laatste generaties denken dat we een ongeschoold bergvolk waren en altijd geweest, dit komt door onwetendheid.

253
Geschiedenis / Re: De voorgeschiedenis van de oorlog tegen Gaza
« on: 18/01/2009 om 20:38:30 »
De hele wereld wordt geregeerd door een aantal familie's achter de schermen.

254
Taal / Re: De renaissance van het Darizja.
« on: 18/01/2009 om 19:16:53 »
Die kwam zodra ze de fysieke macht hadden.
Die kwam pas, nadat de Europeanen de macht kregen in Marokko, en die later de stok aan de Arabofonen hebben overhandigd, omdat deze wel goed konden luisteren naar hun meesters.

Als de blanken, het land verlieten zonder iemand anders op de stoel te zetten, hadden de Imazighen, zeker de macht kunnen overnemen. Maar de arabofonen, werden in alle opzichten ondersteund door de blanken om de macht over te nemen in Marokko.


255
Taal / Re: De renaissance van het Darizja.
« on: 18/01/2009 om 18:57:58 »
Die waren er wel.  Moet ik hier trots op zijn ? Wat hebben mijn analfabete Rifijnse voorouders hier mee te maken ? Welke Rifijnse geleerden had je toen ? Wij zijn gewoon een boerenvolk. 

Heel Marokko, was een boerenvolk geworden in de laatse eeuwen, niet alleen Arif.  Tot de 16e eeuw, kende het een hogere beschaving onder de Amazigh-dinastiyen.

De Riffijnen behoren tot de Zanata-Imazighen, zij die Merinieden en Wattasiden dinastiyen hebben gesticht, hun hoofdstad was Fes.

Welke Riffijnse geleerden had je toen?? ik heb veel namen in het boek staan. Er staat niet geschreven waar deze geleerden vandaan komen uit Marokko, maar heb wel wat gevonden....''we kunnen volstaan met het noemen van de meest prominente Imazighen, die tot de Malikieten behoorden, zoals Wouddjaadj, Abdallah ibn Jasien, Mohammed ibn Toumart, ibn Abi Zaid al-Kairouani an-Nafzawi (922-996), de schrijver van het beroemde traktaat, imam al-Moukoudi......)

Uit de laatste Amazigh kan je uit zn naam an-Nafzawi, herleiden dat hij waarschijnlijk Arifi was. De term Rif werd vroeger niet gebruikt. Nogmaals er zullen zeker meer zijn, maar er is niet vermeld waar de prominente Imazighen exact vandaan komen.

Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 »