Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Rebellious

Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 »
226
Ga je ook trouwen met een vrouw die je op het strand  tegen komt met bikini?


ja, zelfs als ze ontmaagd is, alles kan, en alles ligt in de wil van Allah
Je trouwt met degene van wie je houd, maakt niet uit waar je haar tegenkomt of wat haar verleden was.

ben zelf ook geen maagd, zoals de meeste jongemanne.

227
Geschiedenis / Re: Chronologie RifHistorie
« on: 21/01/2009 om 15:22:03 »
Salah Ben Mensaoer werd door Emirs uit het midden oosten naar Marokko gestuurd om Jihad te voeren tegen de Berbers, schreef Ibn Khaldoen. Vervolgens werd hij de baas van de Berbers in Rif.  Jihad doe je niet met vrede, maar met het zwaard.  Tuurlijk is er oorlog, je gaat je land niet zo maar geven aan een buitenlander omdat hij uit Arabie komt. Dat doet toch niemand. Niet voor niets zei Ibn Khaldoen dat Salah Jihad kwam voeren tegen Berbers. In Nkour vloeide overal Amazigh bloed.

Dit staat ook in het boek van Ibn MKhaldoen


Ja, en de riffijnen waren makke schaapjes, dat waren onze voorouders, slaven van arabieren, laten we gaan janken, wat zielig, laten we de arabs haten voor wat ze ons hebben aangedaan, wat zielig lol lol lol lol houd toch op, je geeft alleen krediet aan de arab, die ons dit graag doet geloven. Ze zeggen ook dat ibn khaldoun, tarik ibn ziyad, ibn farnas en ibn batuta Arabieren zijn, dat staat in hun Arabische bronnen, geloof je dat ook.
Nogmaals Riffijnen waren mannen, die zich niet lieten knechten. Geloof jij maar in die onzin, ik had trotse helden als voorouders die hebben gestreden tegen arabier als vijand en gestreden met arabier als broeder.
Btw, als we altijd zo onderdrukt zijn geweest, hoe kan het dan dat er vandaag de dag Riffijnse taal nog leefd, als we zulke laffe slaven van Arabieren waren en zij onze meesters en bazen, hadden we vast en zeker ook hun Arabische taal overgenomen. Kan je dit verklaren???


Je schrijft zoveel, en verteld erbij dat het in het boek van Ibn Khaldoun staat. Heb je voor mij bronnen, kopies van de pagina’s, zolang je dit niet hebt, kan ik zo iets ongeloofwaardigs niet aannemen. Of op zn minst een Nederstalige of engelstalige bron, zoals ik had geplaatst. In plaats van die irritante Arabische bronnen vol leugens.

228
Geschiedenis / Re: Chronologie RifHistorie
« on: 21/01/2009 om 15:19:59 »
Ze moesten kiezen tussen islam in hun hart of het zwaard in hun hart.
Wie niet voor de islam koos, kreeg zwaard in zijn hart.
Ik denk niet dat een Berber die geen Arabisch woord verstaat moslim wordt omdat hij Salih Ben Mansoer hoort zeggen: Allah chaladim Haladim  bahadim Akbarhim Amiron Abason rachidon. 

Salah sprak geen Tamazight, want hij kwam uit Jemen. Imazighen toen spraken geen Arabisch. Hoe kunnen ze dan wel moslims worden?
Gewoon met het zwaard.Hahahahahah lol, ik heb echt gelachen om je reacties 1 voor 1, typische reacties van een gefrustreerde amazigh, die denkt dat we Imazighen slaven waren van Arabieren..hahahah je bent geindoctrineerd
Je slachtofferverhaaltjes zijn afgezaagd en gebasseerd op verkeerde gegevens.

Jij en velen die denken zoals jij, ik schaam me daarvoor, want dit is onzin, Imazighen waren helden, geen lafaards. Imazighen zijn altijd trotse en eervolle volk geweest, en hebben zich niet laten knechten.
Wij hadden onze eigen dinastiyen, en die kozen zelf voor arabisering. De almohaden en almoraviden hadden meer verwoest in Arif, dan alle Arabieren bijelkaar.

Imazighen, zoals de Riffijnen waren bekeerd in vrede, uit eigen wil. En veel Imazighen hebben zich uiteindelijk aangesloten bij de Omayiden, de sunitische Khalifaat, we zijn moslims, dus broeders en erken je dat de Khalifaat in Arabie is, al zijn het Arabieren. Koninkrijk Nkur was eerst een autonomie binnen het Khalifaat, maar daarna onafhankelijk, omdat het Khalifaat niet stabiel bleef en in constante oorlog was met andere sjitische arabieren, de Fatimieden en nog andere, heel ingewikkeld. 
Als moslim, erken je de Umma en de Khalifaat, als dat in arabie is, dan zij dat zo, alle moslims zijn je broeders.

En natuurlijk waren er ook arabieren die misbruik maakten van t moment, en deze zijn allen gruwelijk afgeslacht door Imazighen. Dus er zijn zeker ook oorlogen geweest tegen Arabieren en andere Imazighen, die niet zo vriendelijk waren.
bijv. (Imazighen en  Arabieren) Fatimiden vochten tegen  (Imazighen en Arabieren) Umayiden.

En natuurlijk is er tegenwoordig onderdrukking van Amazighcultuur, maar de onderdrukker is zelf Amazigh. Het probleem van Imazighen vandaag de dag, is schuld van Imazighen zelf. Het is hen fout, dat ze hun taal niet hebben ontwikkeld etc etc

229
Geschiedenis / Re: Stamboom Imazighen van Ibn Khaldun
« on: 21/01/2009 om 15:15:54 »
Hoe weten jullie dit allemaal?! Geschiedenis heeft me altijd geboeid, Imazighen zou ik graga veel meer over weten.

lol, lees en lees op a.nl

230
Algemeen / Re: Voor de ongelovige Imazighen.
« on: 21/01/2009 om 15:14:43 »
mijn dank voor de duidelijke uitleg RR.
alstu utcma

231
of de ware bestaat is een vraag, maar je toekomstige kan je overal tegen komen, ook op het strand.

232
Geschiedenis / Re: Chronologie RifHistorie
« on: 20/01/2009 om 22:48:47 »
Je moet een verschil zien tussen moslims en imperialisten.
Er waren Arabieren, echte moslims, die broeders van Imazighen waren en veel voor Imazighen hebben betekent.
Maar er waren ook Arabische plunderaars en veroveraars, waar veel oorlogen tegen is gevoerd.

233
Geschiedenis / Re: Chronologie RifHistorie
« on: 20/01/2009 om 22:23:29 »
En met arabische vlooien ...grapje , mag toch wel. Ik vraag me af waarmee zij die plaatselijke stammen zo mee wisten te imponeren dat met factoren zoals taalbarriëre bijvoorbeeld.
Islam verovert harten.

234
Geschiedenis / Re: Chronologie RifHistorie
« on: 20/01/2009 om 22:22:04 »
 Woonde daar toen een compleet arabisch kolonistenvolk of werd het alleen door arabieren met strijdkrachten bestuurt ? Wat kan je daar allemaal over terugvinden ?

Het was 1persoon Salih ibn Mansour die met vrede( Islam verovert harten) in Rif kwam, en een Koninkrijk stichte. Niet met een leger, dan hadden de Imazighen tegen hem gestreden, en daar is niks bekends over een strijd tussen Riffijnen en Salih ibn Mansour.

en deze huwde zoals traditie een Tarifit, en de banu Salih (de volgende leiders), waren dus Riffijnen met Arabische bloed.

235
Geschiedenis / Re: Chronologie RifHistorie
« on: 20/01/2009 om 22:04:42 »
Hier kan je lezen dat Nkour een Arabisch staat is dat door Arabieren is opgericht en bestuurde werd. Het kan ook niet anders.

http://www.hukam.net/family.php?twn=141
http://www.hukam.net/family.php?fam=426ach houd op man, mn bronnen zijn gebaseerd op Ibn Khaldoun.

Kom niet met bronnen in Arabisch, die we niet kunnen begrijpen, lekker orgineel ben je. Al staat er een bevestiging van je verhaal, is t nog onzin en behorend tot arabische geschiedvervalsing.

236
Geschiedenis / Re: Chronologie RifHistorie
« on: 20/01/2009 om 22:01:28 »
Nkour een Amazigh staat? Het lijkt me niet realistisch.
Ook al ken je de geschiedenis van Nkour niet, kan je aan de hand van de geschiedenis van Imazighen en Arabieren concluderen dat Nkour een Arabische staat is in het Rifgebergte.

Arabieren willen graag overal Arabische staten oprichten.
Imazighen verzetten zich al eeuwen lang tegen eigen Amazigh staat omdat ze dat “nationalisme” zien en “haatzaaien met de geliefde broeders uit het midden oosten”.

Berbers waren heel blij dat ze deel uitmaken van de Ummah. Toen Idris 1 naar Marokko kwam, wou hij Marokko bevrijden van de Ummah en eigen Arabische staat in Marokko oprichten. Berbers pakten zwaarden en slachten andere berbers af om Arabische staat van Idrisieden te stichten.

Uit deze en andere feiten kan je alleen maar concluderen dat Nkour de zoveelste Arabische staatje op het Amazigh grondgebied is.

Bronnen die ik gelezen hebben zeggen ook dat Nkour een Arabische staat is.
 

 Volgens jou was het een Arabische staat en Imazighen hadden niks te zeggen. Kan je dat bevestigen?
Het klopt niet.

http://www.answers.com/Kingdom+of+Nekor

Uit deze bron, het staat trouwens overal, gebasseerd op boek van ibn Khaldoen, staat het volgende..
1. onder de taal/languages, staat: berber, niet Arabisch

2. ....''He converted the local Berber tribes to Islam; they soon tired of the restrictions of the religion, and threw him out in favor of a person known as az-Zaydi from the Nafza tribe, but then changed their mind and took him back, and his dynasty, the Banū Sālih, ruled the region until 1019.''

Hieruit kun je duidelijk lezen dat Riffijnen (local berber tribes) bepaalden wie de leider mag zijn.

3. ...''Abu Ayyub Isma'il ibn 'Abd al Malik ibn Abd ar-Rahman ibn Sa'id I ibn Salih (930?-935), who was defeated and killed by yet another Fatimid general, Sandal the mawla. However, when Sandal departed for Fez, installing a governor called Marmazu of the Kutama tribe, the inhabitants rebelled and installed yet another member of the line:''

Ook hier kan je bevestigen dat de Riffijnen (inhabitants) alweer een andere lid van de Banu Salih (imiddels ook Riffijnse bloed) als leider hebben geinstalleerd.

Dus het is een Islamitische Amazighstaat. Lijkt me logisch als maar 1 persoon Arabier is en de rest Imazighen.

Idris 1 en Ibn Salih waren gevlucht uit Arabie, geen onderdrukkers of Arabische nationalisten, dat bestond nog niet. Ze zochten bescherming bij de Imazighen, zijn in vrede gekomen en met de Islam.

237
Geschiedenis / Re: Chronologie RifHistorie
« on: 20/01/2009 om 21:38:36 »
Ik dank je zeer voor het idee en de moeite natuurlijk. Er zitten veel dingen in die ik niet wist of slechts een vaag beeld van had.
Graag gedaan ayuma.

238
Geschiedenis / Re: Chronologie RifHistorie
« on: 20/01/2009 om 19:39:30 »
chronologie geschiedenis van Arif


760: Stichting van Nkur door Said ibn Idris Salig kleinzoon van Idris I.

859/6: Nkur voor een deel verwoest door Noorse Vikingen.

916: Nkur weer voor een deel verwoest door de Fatimiden Gouverneur Tahart van Algerije.

929/30: Idem alleen nu deels verwoest door Fatimiden Commandant MUsa b. Abi L-Afya.1015: Yaäla mis n Fatuh n Azdaja neemt leiding in Nghur over. Azdaja was een Riffijnse stam die vandaag niet meer bestaat.

1080-81 Yusuf mis n Tacfin veroverd Nghur namens de AlMohaden.
1141-45 Riffijnen onder leiding van Aith Wayagher komen in opstand tegen AlMohaden sultan Abd Al Mumin ben Ali.

1182-83 Dood van Riffijnse Mistici Abu Dawud Mazahim. Is in Temsaman bekend als Sidi Bu Dawud er is ook een sub clan naar hem vernoemd.


1204 verdedigingsmuur Nghur herbouwd door een gouverneur van de almohaden. AlMuzimma ook wel genoemd, de naam komt nog voor als waterstroom(daga) van Bzimma weliswaar verbasterd.

1212 Riffijnen steunen Marinieden in hun strijd.

1287 Kruisiging van Abbas mis n Salih n Ait Gmil. Hij werd op de poort van Nghur ten toon gesteld. Zijn hoofd ging de Marokkaanse steden in en eindigde in Marekach.


1415 Portugezen veroveren Ceuta.

1497- Mritc bezte door Spanje

1564 Badis bezet door de Spanjaarden na eerdere pogingen in 1508, 1522,1525 en 1563.

1666 Franse handelaar Roland Frejus komt aan in Lhusima. Hij noemt het AlBouzeme waarschijnlijk afgeleid van Al Muzimma zoals de poort van Nghur heette.
1673-1926: Burj el Mujahideen. Hier hebben de Rifijnen van de Aith waryagher wacht gehouden tegenover het eiland van Nkur. Dat is 235 jaar lang.

1678 Riffijnen(Ait Temsaman, Ait Waryagher, Ibituyen en Iqaräyen) vallen Tanger aan om het te heroveren op de Portugezen en Engelsen.

1872-1893 Mouliéras (waarschijnlijk een missionaris) trekt door Bucoya en Waryagher land.
Hij komt dus net van Buquya land en entert Wayagherland. Op dat moment schieten 2 gewapende aith Wayagher hem aan. Eerste wat ze zeggen is we zijn op onze hoede voor de Ibequyen (er was op dat moment een strijd tussen deze 2 stammen aan de gang) dus je moet je ontdoen van je kleren om te zien of je geen spion bent. Anders zouden ze hem doodschieten. Ze zworen dat op Sidi Boughiar(sidi boughiar is een amrabed van de Aith Wayagher n Adare3)
Uiteindelijk hebben ze hem bijna in z'n nakie laten gaan en zo kwam hij ook in AJdir aan.

1883- Twee Riffijnen doen zich voor als eigenaars van goudmijnen die in Wayagherland zitten. Fransen denken dat ze echt met vertegenwoordigers van de Aith Wayagher te maken hebben en sluiten een contract met deze bedriegers.
Nadat er een Frans schip de baai van Lhusima binnen vaart worden de Aith wayagher gewaarschuwd door Ait Temsaman en Ibaquyen van deze binnenkomst.
Binnen 24 uur hadden ze 10000 gewapende Riffijnen langs de kustlijn gezet. Bestonden uit Ait temsaman, Ibequyen en Aith Wayagher.
Na dat de Fransen dit opmerkten maakten ze rechtsomkeert.

1889-1890  Eerste huis gebouwd in Lhusima door Haji Hedu w-Aisa n Aith Ari (Awayagher).


1893- Generaal Margallo gedood bij aanval van Iqaräiyen. Dit omdat men de tombe van Didi Waryac had ontheiligd.

1894- Generaal Martinez Campos gaat naar Marrakech n.a.v. voorgaande. Hij bied de sultan 20.000.000 francs en concessie om de grensen van Mritc te vergroten.

1896-97 Spanjaarden verl;iezen veel schepen met handel aan piraterij aktiviteiten van de Ibequyen. (zowel Franse, Hollandse, Italiaanse en Portugese schepen hadden hier last van)

1897- Spanje klaagt heftig bij Sultan Abd el Aziz over deze aktiviteiten.

maart 1898- Legeronderdeel van de Sultan krijgt bevel om einde te maken aan deze praktijken. Dit leger staat onder leiding van Moulay(een neef van de sultan) Bu Bkar met als rechterhand Bucta el Baghdadi.

1899-Slachting onder Ibequyen na expeditie van Bucta el Bagdadi. Veel jongemannen verliezen hierbij het leven. Het zou zeker een kwart eeuw duren om op de oude sterkte te komen.


1898- Nieuwe Fase Riffijnse geschiedenis.


1900-1907  7 jarige oorlog bij de aith wayager onderling


1902- Bu Taghyutc (bu hmara) roept zich zelf uit tot sultan van Taza. Na steun van een paar arabisch talige stammen. Zijn echte naam was Jilali ben Muhamed L Yusfi z-Zarhuni. Beweert broer te zijn van de sultan. Kreeg steun van Fransen.

Een ex slaaf genaamd Jilali MUl L Wudhu krijgt leiding over de aanval op de rest van de Rif. Hij heet zo omdat ie toen ie nog slaaf was water gaf aan z'n superieuren om Rudhu (reining voor het gebed) te doen.

1907- Ait Tuzin geven zich na hevige tegenstand over aan Bu Taghyutc. Dezen laten een stier slachten als teken van overgave.

1908 bouhmara verovert een deel van de rif 

1908 verkoop van adrar n yixsen door bouhmara aan de spanjaarden

30 augustus 1908- Agraw Ameqran, Grote vergadering van Imgharen n Ayth Wayagher en gevluchte Imgharen uit andere stammen in Ait Bu Äfif (Boukidaren). Hierin worden taken verdeeld over hoe men het land gaat verdedigen. Hier is het plan die de nederlaag voor Bu Taghyutc in Bu Kidaren betekende gesmeed.


1908 bouhmara komt aan z'n einde in boukidaren, zie artikel: http://www.amazigh.nl/educatief/lees.php?gid=82

22 oktober 1908- Na Bu Taghyutc verslagen te hebben trekken de Aith Wayagher zich terug naar hun streek. Op de terug weg halen ze boetes op bij voormalige bondgenoten van Bu Taghyutc. Eerst in Temsaman. Hierna trok men naar de oostelijke rif de Ait Wurishek en hierna Tafersit. Hierna verbannen ze ex gouverneur onder Bu Hmara, Muhamed n Zaghdud, als vijand. Zijn huis word verbrand in Bu Hfura en halen nog meer boetes op in Imjaren. Hierna waren de Äzib van Midar in Ait Tuzin aan de beurt vooral de ex gouverneur Muhamed n Haij Shuhu. Hierna keren ze terug naar Waryagher land. Men kreeg een hoge dunk van zich zelf hierdoor. Vooral omdat men "the pretender" had verslagen waar de sultan niet tegen opgewassen was en waar Europese landen afspraken en contracten mee hadden

11 augustus 1909-Bu Taghyutc word voorgoed uit de Rif verjaagd. Hij word uiteindelijk in Bni Mstara in Jbala opgepakt door niemand anders dan Bushta el Baghdadi namens sultan mulay Hafid. Bu Taghyutc word naar Fes gebracht en daar in een kooi gegooid. Hierin word ie tentoongesteld aan de inwonders van Fes. Uiteindelijk word ie op 13 september 1909 geexecuteerd.


Iets voor de 1ste wereld oorlog verschijnen er 2 gevaren namelijk de Spanjaarden uit het noorden en de Fransen uit het zuiden.

1908  Mohamed Ameziane van de Aith Cikar (Iqariyen) begint een oorlog tegen de Spanjaarden

1909-Spanjaarden veroveren oostelijk Rif van Iqaräiyen na een korte oorlog. Die werd vooral gevoerd om de mijn concessies(delfstoffen).


1914-Erhaij Biqish neemt actief deel aan de onafhankelijkheidstrijd van Abd el Qader b. Muhyi ad Din. Dit was de 1ste Algerijnse onafhankelijkheids held.


1921 : begin van de Rif-oorlog

exacte datum slag bij Annuar 21 juli 1921

21 juli 1921- Ighribben door Riffijnen op de Spanjaarden verovert. Hierna werd het bevel door de Spanjaarden gegevn om zich terug te trekken uit Anwar. Dit ging op een zeer chaotische manier. Dit leger bestond uit 25 tot 30.000 man. Men verliest bij dit treffen bij Anwar tussen de 13 en 19.000 man. De Riffijnen hebben een miniem verlies van 3.000 man.

1923 onafhankelijke Rifijnse staat word uitgeroepen

1926 : op 27 mei einde van de Rif-oorlog
   

1958 Assegwas Iqebarren-Het jaar van de Helmen

13 januari 1984 Studenten opstand in veel plaatsen in Marokko.239
Geschiedenis / Re: Chronologie RifHistorie
« on: 20/01/2009 om 19:17:41 »
Al-Hoceima: the Mediterranean pearl

Al Hoceima (in Riffian Biya) is located in Rif, mountainous chain relatively low which extends from Tetouan to the Algerian border and the Riffian tribes from Ayt Iznassen and Ikebdanane. It is the principal crossing between the East and the West of the Kingdom of Morocco.
In the middle Ages, the region was almost completely cut of Morocco. A small kingdom of Nekor, the capital of which bears the same name, came into the world there. It was founded in the middle of IXth century by Saïd Ibn Idris Ibn Salih Ibn Mansour.
Before its occupation by Spain, the Al Hoceima zone was known under the name of “Taghzout” which means fertile farmlands. In 1926, the king of Spain Alfonso XIII, at the time of a visit paid in the region, gave him the name “Sanjurjo Villa” in memory of the Spanish general Sanjurjo. The city preserves this name until 1936, date on which it is baptized “Al Khozama”, abundant plant in the region. In independence, the city acquires the name which is currently known it.
In addition to the medieval city of Nekor, the Al Hoceima region shelters important archeological sites. In particular the site of Sidi Driss, east of Al Hoceima, Phoenician time, and the medieval city of Bades, to a few about thirty kilometers of the mouth of the Kerker wadi, founded in VIIIth century. Called Calve by the Spaniards, Bades was destroyed by several seisms and is not reproduced any more on the chart.
Between other medieval sites, one can evoke the Adouz city, on the West of Al Hoceima. This one counts among the most ancient sites of Rif and kept a traditional architecture suitable for the region. Among monuments, one can evoke old Zawiya founded by the Sheik Ali Abou Hassoun Al Adouzi, whose disciples flowed of all the regions of Rif.
It is in addition interesting to evoke the Al-Kalaa Torres’s fortress built by the Portuguese, before 1508-1509, on the Mediterranean coast. It is located in the village, which bears the name of Torres, located in the mouth of the Wali Beni Boufrah.
In it comes to be added the village of Mastassa, which shelters a mosque of morocco – Andalusian architecture dating the XVIth century, and the Kasbah of Snada which was built under the reign of the Sultan Moulay Ismail.
The history of the region of Rif goes back to the prehistoric epoch. Iberomaurusien, which would be cousin of Cro-Magnon having existed in Europe in the superior Paleolithic, lived there for more than 20000 years. The archaeologists discovered fossils testifying to this iberomaurusienne presence in the Cave of Amar more known at the inhabitants of the region by Ifri Namar. On the Rifain coastal, many archeological sites belonging to various historical times were listed.
Some people had been already approached in the Arab literature, as Bades and Ghassassa, reputed by their commercial prosperity in the middle Ages. More recently, another site of a great archaeological wealth was discovered; that of Boussifour. A spiritual union connected these three places (Bades, Boussifour and Ghassassa) before the arrival of the Arabs, who would have been inspired some to build the Kingdom of Nekor.

When the Moslems unloaded in the region, they gave him the name of NAFZA and its inhabitants - RYAFAS. They built the first Moslem city in the Maghreb: the kingdom of Nekor. Let us underline, in addition, that the inhabitants of Nafza (Tamazgha) were the first Amazighes tribes which converted to Islam. TAREK IBNOU ZIAD is himself native to this region, in the same capacity as most warriors who had followed him in his conquest.Certain sources bring back that the founder of the omeyyade dynasty, Abderrahman Eddakhil, fleeing the persecution of the Abbasids, took refuge in Nafza (Rif), original land of his mother, before going to Andalusia. It made city of El Mazemma its starting point towards the Spanish city Almuñecar.

http://www.maroc12siecles.com/


ps. Hieruit kan je dus o.a. concluderen dat Tarik Ibn Ziad een Riffijn is en de moeder van 1e sultan van Andalusia Abderrahman I ook Riffijnse was.

240
Geschiedenis / Re: Chronologie RifHistorie
« on: 20/01/2009 om 19:14:57 »
Ait Bouayach

Ait Bouayach is een stad in de Nkur vallei in de Rif-streek, in het noorden van Marokko en telt circa 15.000 inwoners. Ait Bouayach ligt 22 km zuidelijk van de stad Al Hoceima.

Ait Bouäyach is gebouwd op de ruïnes van de historische stad Noukour. Na de invasie van het Marokkaanse regime werd deze historische stad geplunderd en werd er een stuwdam gebouwd waardoor de stad onder water kwam te staan. Een poging van Italiaanse en Spaanse archeologen om de stad te onderzoeken werd door het regime verhinderd. Ait Bouäyach is een stad waar veel Marokkaanse immigranten vandaan komen, net als elders in de Rif. De inwoners van Ait Bouäyach zijn Riffijnse Imazighen.


Geschiedenis
Ait Bouäyach is eeuwen oud en was de hoofdstad van de koninkrijk Noukour. De huidige stad is gesticht door Rifijnse Europeanen. Tijdens het Spaanse protectoraat had Ait Bouäyach niet meer dan 1000 inwoners. Na 1956 steeg de populatie van Ait Bouayach naar 15.000 inwoners in 2005. In februari 2004 was er een aardbeving in de provincie van Al Hoceima waar Bouäyach ook onder viel. Er stierven zeker 1000 mensen. Het aarbevingsinstituut legde daarbij een kracht vast van 6,7 op de schaal van Richter.

In het jaar 1908 moest Ait Bouäyach de zuidelijke kant van Ait Wayegher beschermen tegen het leger van Bouhmara, ook heeft Ait Bouäyach samen met andere streken van de Ait Wayegher een leger opgesteld om Bouhmra en zijn veel grotere leger een halte toe te roepen.

Tijdens de rifoorlog was er een fabriek in Ait Bouäyach dat kapotte wapens repareerde. ook werd er in dezelfde fabriek rifijnse granaten gemaakt. Aan het einde van de oorlog maakte men ook eigen gifbommen waarmee het Rifijnse leger de Spaanse stellingen bestookte, als resultaat werden alle Europese gifgasaanvallen voor een lange tijd gestopt omdat de Rifijnse gifbommen werden gemaakt van Europese bommen die niet tot ontploffing kwamen.


Belangrijke personen
minister van defensie tijdens de rifoorlog kwam uit Ait Bouayach.
mohammad ameziane, de leider van de rifijnse opstand van 1959 kwam uit de gemeente Ait bouayach.
de ongeveer 20 strijders die de luchthaven van ait wayegher in 1959 moesten bewaken kwamen uit Ait bouayach.
moulay 3ma, de eerste amazigh-activist in Nederland komt ook uit Ait bouayach.

Bezienswaardigheden
De abdekrim alkhattabi-dam
rondom de stad liggen veel oude maraboets die een bezoekje waard zijn, ook oude waterbronnen, oude moskeeën en traditionele huizen.
De eeuwen oude maandagmarkt. Deze markt was zeer belangrijk voor Ait bouayach. Verschillende stammen kwamen daar hun producten verhandelen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ait_Bou%C3%A4yach
Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 »