Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Rebellious

Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 »
151
In de media / Re: Amazighnamen bij Eenvandaag
« on: 24/02/2009 om 14:39:06 »
Maar vind je niet dat er een Amazigh en westerse namenlijst moet komen om te voorkomen dat bepaalde Marokkanen zichzelf Mohammed, Hassan en andere achterlijke name noemen
Ben je niet goed, Mohamed is 1 van de mooiste namen. Hoe kan je als moslim, dit soort dingen roepen.
Nu begrijp ik waarom er een namenlijst is gemaakt, zodat jij en andere verkeerd denkenden, kinderen geen achterlijke namen kunnen geven.

152
In de media / Re: Amazighnamen bij Eenvandaag
« on: 24/02/2009 om 14:29:03 »
Ik vind het beter, dat je uit een bepaalde namenlijst moet kiezen, anders gaan bepaalde Marokkanen idd hun kinderen karel noemen en andere achterlijke namen geven.

Kom aub niet met zogenaamde lelijke namen, zoals yumas,yidir en yuba uit de prehistorie, die nooit door Riffijnen zijn gebruikt, en nu opeens wel verwachten in de lijst te moeten staan.

153
De namen die jij hier noemt zijn allen Arabisch, wij hebben die namen uit het Arabisch vaak verbasterd naar een Amazigh variant, Farida wordt vaak als Faida (Aith Wayagher accent) uitgesproken etc.

Als je het nou over namen als Rwezna, Traithmas, Tamimount, Yidir had ok, maar de namen die jij hier als voorbeeld uit jouw duim hebt gezogen zijn gewoon Arabische namen.

Nee, Faida, staat los van Farida, en Faida staat wel in de Marokkaanse namenlijst.
Lwazna, tlaitmas, tamimount staan er wel in.

Yidir niet, is dat wel een Riffijnse naam en amazighnaam??

154
Deze Rifijnse voornamen vind ik mooi en zijn ook geen Arabische namen.
Tijani, Mina, Nisa, Manaf, Faid, Najat


Helaas verbastert Arabische regering deze namen in:

Nisa --> Anisa ( juffrouw)
Mina -->  Amina
Faid -->  FaridAl deze namen staan WEL in de Marokkaanse namenlijst
Nisa, Amina, Yamina, Mina, Tijani, Najat...deze allen staan er WEL in

Faid en Manaf niet, gelukkig staan deze lelijke namen er niet in, net of iemand zn zoon Faid gaat noemen in deze tijd.....de vraag is of deze namen wel ooit bestaan hebben, Faid en Manaf

155
Mooi artikel.
Riffijns is geen bedreigde taal, wat een meevaller lol? Al heeft t miljoenen sprekers, ik zie t toch wel als een bedreigde taal.

156
Vorige jaar was ik op vakantie in Marokko. In Alhocima kwam ik een man en 2 zonen van hem tegen.

Mijn gesprek met die man begon in het Tamazight,  en in het Tamazight van Alhocima. Hij heeft dus niet de accent van Nador en omgeving. Af en toe zeg hij "Wat, ik snap je niet".

"Sommige woorden die ik gebruik snapt je niet, wat is je stam? Kom je ook uit Alhocima?", vroeg ik hem.

Hij zei: Nee, ik kom uit Oujda.
Ik: Maar in Oujda praten ze Arabisch
Hij: Nee, er zijn sommigen die Tamazight praten.
Ik: O, jullie zijn Imazighen en gingen in Oujda wonen.
Hij: Nee, we zijn daar geboren en getogen en onze voorouders ook.
Ik: Ik snap het. Jullie zijn Beni znassen. Sommigen van Beni Znassen spreken nog steeds Tamazight.
Hij: We zijn geen Beni Znassen. Die wonen in Berkane en omgeving. We zijn echt Oujdawi's en spreken Tamazight.


Met zijn kinderen praat hij alleen Arabisch.


Rifijnen trokken vanaf 1850 al naar Algerije om seizoensarbeid te verrichten, voornamelijk ait wayagher, igzenayen, ait touzin en iqer3iyen, de trek naar algerije en terug ging meestal via oujda, veel rifijnen bleven in oujda, en openden daar zaken/winkels/handel, om de riffijnen die heen en weer trokken naar algerije te voorzien in hun behoeftes. Na een tijd waren Riffijnen de grootse handelaren in Oujda, en vormden ze daar een groot gemeenschap. Deze zijn waarschijnlijk op een gegeven moment bijna allen gearabiseerd.

Dus die man die je tegen kwam zou best een nazaat kunnen zijn van een Arifi.

157
Taal / Re: Tarifit taal bestaat niet
« on: 23/02/2009 om 13:25:56 »
Vaak hoor ik men praten over "Tarifit taal" zoals in het artikel hieronder.
http://www.nadorcity.com/news/?c=117&a=3650

Ook een Nederlandse Amazigholoog zei op Amazightv dat er "Berbertalen" zijn.

Mijn ouders en opa's hebben mij geleerd dat wij Tmazight spreken en geen Tarifit. Vorige week belde ik mijn opa in Rif en gebruikte ik het woord Tarifit. Hij zei: Wat?  Ik zei "Tarifit". Ik zei nog een keer "Tarifit, ...Tarifit". Hij zei: Ik snap je niet.  Toen zei ik: Tamazight. En toen zei hij: O, ik dacht waar heeft hij het over.


Tarifit is een verzameling van Amazigh dialecten, meer is het niet.Tarifit, is ook meer om onderscheid met andere Amazightalen te maken.

In Arif, spreekt men van oudsher niet van Tarifit, maar van Tmazight (n'Arif).

Ook de term Arifi, is iets van de laatste eeuwen, we weten dat onze land, al meer dan 1000 jr Rif heet, toch werd de term Arifi niet of nauwelijks gebruikt, een Riffijn noemde zich nauwelijks Arifi, gewoon Amazigh d'ahori of utemsaman, abeqoy etc

158
Plaatsen / Re: Midar en Driouach hebben ruzie
« on: 23/02/2009 om 13:14:12 »
Ik ben er tig keer door heen gereden en Midar is veel groter en ziet er beter uit. En ze spreken in Driouch vreemde Tamazight of Arabisch..net als dat dorp daar in de buurt (kan nu ff niet op de naam komen).
Ja, was er ook 2 jr terug, ze spreken darija, maar ze gebruiken wel veel amazigh-woorden bijv.  mlih
een vreemd dorpje, met raar volk
Ik kies voor midar, de echte boeren haha

159
Jij beschuldigt mij vaak van allerlei onvriendelijke eigenschappen;
Dat ik jaloers op jouw soort ben?? en dat ik slecht ben; enkel jij begrijpt mij helemaal niet; want jouw eigenschap is snel reageren, zonder na te denken!

Je haalt een heel ander onderwerp erbij, en je reply zit vol met leugens, zoals altijd.
Dat je jaloers en afgunstig bent, is al duidelijk, ik ga niet de moeite nemen, om zoveel reacties van je op dit forum hier te plaatsen die dat bewijzen.

Mn eigenschap is snel reageren, zonder nadenken...waaruit kun je dit concluderen? Deze conclusie slaat meer op jou
Quote
Mijn mening en er zijn velen die met mij eens zijn is dat:
Aith Wayarghel het verpest hebben voor Irifiyen Totaaal!
Door koppigheid en niet willen overleggen en geen politiek voeren maar enkel macht  met geweld opeisen en geen respect voor een ander hebben is de charme van Imjahden en de zaak waar ze voor vochten vernietigd.

Er zijn velen die met je eens zijn? weer bagger..tuurlijk, de paus is ook eens met je
Ait Wayagher het verpest hebben voor iedereen, spreek je zo over onze helden? die gezamenlijk met hun mede rifijnse stamgenoten eer van de rif hebben behouden, bevrijders van je tafersit, die zwaar hebben geleden onder bouhmara en spanjaarden
Maar je hebt gelijk ait wayagher hebben t verpest, ze hadden moeten praten met de duivels. De oprechte rifijnen wilden knokken tegen dieven en moordenaars, er valt niet te praten met duivels die je land willen stelen.
En de imjahden hebben overwinningen gehaald en respect afgedwongen,  ze hebben de eer gehouden, door niet samen te werken met duivels, alleen voor Allah swt buigt een echte man
Quote


Dit is gebeurd in 1957; Als er werkelijk eenheid was dan zou Noord-Marokko zeker onafhankelijkheid kunnen zijn van Spanje; Door elkaar te jennen en op te jagen en te verdelen in : arabier, spanjaard, arifi, abuhari, aghyur, homo en weet ik veel... is die éénheid ver te zoeken.
bla bla bla...waar heb je t over

Quote


En na al dit heeft iemand de zoon van de koning ( die in die tijd heel erg geliefd was bij Irifiyen ) bekogeld.

En wat daarna met Aith Wayarghel gebeurd is ?? Ik zwijg liever over; dat gun ik aan niemand.

bepaalde plaatsen in ait wayaghar hebben geleden (58/59) voor rechten van Arif, net als heel arif en heel marokko, overal hebben ze geleden.
Ait wayaghar zwijgen er niet over, wat er is gebeurd is in 1jr '58, maar je zwijgt wel over tafersit, zij hebben een lange periode geleden onder bouhmara en spanje. Spanje was een gruwelijke bezetter begin kolonisatie, ik zwijg liever over wat ze hebben gedaan in tafersit 10 jr lang, dat gun ik echt niemand.


160
Wie maakt uit wie nr 1 is? Is er een bepaalde gremium geweest die Aith Wayarghel Gouden medailles heeft gegeven?

Je moet je zelf niet te hoog prijzen! hoe jij hier schrijft is :
is nou typisch Aith Wayrghel ego! Altijd doen of zij beter zijn dan een ander!
Ik prijs mezelf niet omhoog, ik prijs alle Rifijnen maar in t bijzonder de Ait Wayaghar van t verleden omhoog, daar hoor ik niet bij.
Heb alleen vermeld, dat ait Wayagher de dominantste en sterkste waren in de geschiedenis, en zij een bijzondere en onmisbare rol in Arif hadden en dat is algemeen bekend, lees de feiten in boeken. Het is toch voornamelijk aan de Ait Wayaghar te danken, die als inspiratiebron, in t verleden, de hoop, moed, trots en waardigheid van de Rifijnen heeft behouden en kunnen terug kijken naar heldhaftige tijden en overwinningen, die gezamelijk door Rifijnen zijn behaald.
En dit moet uit respect erkend worden, en mekaar die erkenning gunnen. 
Hoe wil je eenheid zijn, als je mekaar niet de successen gunt en de feiten erkend. Als afgunst en jaloezi domineert, kan je lang wachten naar eenheid.


161
Ja boodschappen.
boodschappen haha lol

162
Muziek / Re: Kunnen Aith Wayarghel ook zingen?
« on: 17/02/2009 om 22:46:21 »
Hay hay, chillll, wat is puur, wat is niet puur, ik vindt dat je wel wat zuiniger mag zijn met je uitspraken.

Farid Thuzarin, wasizemma zeker hed.
Ik heb t aangepast broer, het was meer om hem een les te leren.

163
Muziek / Re: Kunnen Aith Wayarghel ook zingen?
« on: 17/02/2009 om 22:36:02 »
behalve spreken, schrijven en zingen.
Je blijft nog steeds een kleine jongen.

Ik zal je verkeerde gedachten snel er uit knallen, lees......over spreken en schrijven, wie zijn er beter dan farid Tuzarien en ahmed assadki...en raad eens jaloerse hater lol....beide AIT WAYAGHAR en ze vertellen en dichten in het  TARIFIT (tawayaghatc), LUISTER NAAR TUZARIEN ...NEC AXMI SAWAREGH, SJAM SGHATHA, TXA AZEDJIEF GI TMOUATH, TATHA... EN geniet van HET TAWAYAGHATC ;)

164
Muziek / Re: Kunnen Aith Wayarghel ook zingen?
« on: 17/02/2009 om 17:26:32 »
laaat maar!!

Ik wil alleen maar benadrukken dat Aith Wayarghel niet muziekaal zijn; Vergelijkbaar met andere Arif stammen.

Aith Touzin hebben veel Imedyazen gekend; Ibdarsen hebben hun eigen stijl van muziek maken en dat geldt ook voor Iznassen en Iqer3iyen en aith S3ied en Ait Temsaman, Igzennayn.

Toch wil ik wel benadrukken, dat qua Izran de vrouwen van ait Wayagher waarschijnlijk de grootse bijdrage hebben geleverd.
Zo kende elke stam zn eigen versie van het ay-aralla-buya, maar die van ait Wayagher, Igzenayen en Temsaman zijn het populairst.

165
Muziek / Re: Kunnen Aith Wayarghel ook zingen?
« on: 17/02/2009 om 16:21:21 »
laaat maar!!

Ik wil alleen maar benadrukken dat Aith Wayarghel niet muziekaal zijn; Vergelijkbaar met andere Arif stammen.

Aith Touzin hebben veel Imedyazen gekend; Ibdarsen hebben hun eigen stijl van muziek maken en dat geldt ook voor Iznassen en Iqer3iyen en aith S3ied en Ait Temsaman, Igzennayn.

Miskien wil ook een beetje trots kunnen zijn. lol
Maar ik geef ook toe ait wayagher hebben op muzikaal gebied niet zo ver geschopt.
Dit komt omdat muziek maken als man onder ait Wayaghar niet gerespecteerd werd, een zaak voor mietjes en vrouwen toen.

Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 »