Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Rbaaz

Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 »
76
Cultuur / De Mezquita
« on: 10/08/2008 om 18:44:47 »
De Mezquita is een uniek architectonisch monument in Córdoba. Het werd vanaf de achtste eeuw gebouwd als moskee en is sinds de christelijke overname van Córdoba in de dertiende eeuw als de kathedraal van het bisdom Córdoba in gebruik, gewijd aan Maria. In de loop der eeuwen hebben verschillende verbouwingen plaatsvonden, zodat tegenwoordig zowel de Moorse als de christelijke invloeden duidelijk herkenbaar zijn. Zowel het grondplan van een traditionele moskee als het Latijnse kruis voor een kathedraal zijn terug te vinden in het gebouw.

De Mezquita staat in het centrum van Córdoba. Bovenop de fundamenten van een Romeinse tempel en de Visigotische basiliek van Sint-Vincent is de grootste en oudste moskee van Europa gebouwd. De moskee had een capaciteit om twintigduizend mensen te herbergen en was na de moskee van Mekka de grootste moskee. Het historische centrum van de stad met deze moskee-kathedraal staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Nadat de Moren in de achtste eeuw arriveerden in Córdoba werd de helft van de Visigotische Sint-Vincentkerk gekocht door de aanwezige moslims. Toen die helft te klein bleek voor de groeiende moslimbevolking, werd ook de andere helft van de kerk aangekocht. Het gebouw werd gesloopt en men begon met de bouw van de moskee. Abd-ar-rahman I liet daarvoor rond 780 de marmeren zuilen van nabijgelegen Romeinse villa’s gebruiken. Deze waren echter te klein om de juiste hoogte behalen. Door een tweede boog aan te brengen kon dit alsnog bereikt worden, waaraan de moskee zijn unieke bouw te danken heeft.

In 848 liet Abd-ar-rahman II een speciale gebedsruimte aanbrengen, de huidige Capilla de Villaviciosa. Al-Hakam II breidde in 961 de moskee uit, waarbij de mihrab werd aangebracht. Opmerkelijk is dat deze niet de qibla volgt; in plaats van 112 graden (richting Mekka) heeft men hier 150 graden gehanteerd. De reden is onbekend. Voor de eerste keer werd de gebedsrichting aangegeven met een nis in de muur, wellicht door christelijke of Romeinse beïnvloeding.De huidige omvang werd in 987 bereikt door de toevoeging van 8 extra beuken. Daardoor ging een gedeelte van de symmetrie verloren en verloor de gebedsnis de centrale positie.

Oorspronkelijk stonden er zo’n 1200 zuilen in de gebedsruimte. Na de Reconquista bleef de moskee ongeschonden, totdat Karel V in 1523 toestemming gaf aan de bisschop van Córdoba om het geheel om te bouwen tot een kathedraal. Architect Hermán Ruiz ontwierp daarop in het hart van de moskee een kathedraal, waarvoor ongeveer 400 zuilen werden verwijderd. De keizer kreeg spijt en zou hebben verzucht bij het zien van de bouw: ‘U hebt iets gebouwd dat u of anderen overal gebouwd hadden kunnen hebben, maar u hebt iets verwoest wat uniek was in de wereld.’

Doordat het bouwen van de kathedraal erg lang duurde, zijn er een aantal verschillende bouwstijlen gebruikt. Daarnaast heeft kathedraal ook een positieve uitwerking op de constructie: de Mezquita is hierdoor beter bestand tegen een aardbeving.

Het gebouw liet een diepe indruk na bij Escher. Onmiskenbaar is de invloed van de Mezquita op zijn werk.

bron: wikipedia

zie ook http://www.youtube.com/watch?v=-rE2TxJiFqE&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=4CEwr7grzvE&feature=related

77
Foto's / Strips / Tekeningen / Re: Vakantie Foto's 2008
« on: 09/08/2008 om 17:22:14 »


Twee jonge mannen die bij zonsondergang de drang krijgen het koude water in te gaan.

78
In de media / Re: 'Onderzoek weekendscholen'
« on: 22/06/2008 om 23:00:54 »
Corrigeren natuurlijk, maar daar zijn alle voorwaarden aan verbonden. Voorwaarde 1: dat je het kind vertelt wat hij fout heeft gedaan en hoe hij het wel goed heeft kunnen doen. Zomaar slaan om je boosheid en frustratie af te regeren is geen opvoeding maar mishandeling. Het kind zal hierdoor niet sterker worden maar eerder zich vernederend voelen. ik heb meegemaakt dat een docent alle leerlingen in zijn klas ging slaan omdat er in zijn afwezigheid kabaal werd gemaakt. omdat je sowieso een pak slaag krijgt, ging iedereen kabaal maken. De docent verloor hierdoor meer gezag en ging harder slaan en de leerlingen werden alleen maar meer bijdehand en luisterenden niet.

Deze weekendscholen zijn vooral om de Islam aan de islamitische kinderen te onderwijzen. laat ze dan als eerst begingen een voorbeeld te nemen aan de profeet Mohammed (vzmh). hij heeft nooit een kind, bedienden, vrouw of wie dan ook geslagen, zoals de hadith ons vertelt.

er zijn nu scholen die het goed doen en waar slaan niet mag.

79
Politiek / Re: Marokkaanse minister: 'Er is geen namenlijst'
« on: 24/05/2008 om 20:04:41 »
مليون مغربي بدون حالة مدنية و8500 أسرة بدون عقود زواج
سهام إحولين


كشف نور الدين بوطيب، الوالي المدير العام للجماعات المحلية، الأسباب التي أدت إلى منع مجموعة من الأسماء من التسجيل في الحالة المدنية، والتي بلغت 75 حالة من بين 404 حالات من الأسماء المتنازع بشأنها والمعروضة على اللجنة العليا للحالة المدنية ما بين سنة 2003 إلى 2007، من أصل 3 ملايين اسم مصرح به خلال الفترة نفسها.
وأكد بوطيب أن 70 في المائة من هذه الأسماء التي تم رفضها هي أسماء أجنبية، أما الحالات المتبقية فهي أسماء فيها نوع من «المس بالأخلاق» أو أسماء مدن وقرى، مشيرا إلى أنه «ليس للوزارة أي مشكل مع الأسماء الأمازيغية إن لم يكن معناها مخلا بالأخلاق».
وأعلن بوطيب، في ندوة صحفية عقدتها وزارة الداخلية أمس حول موضوع «الحالة المدنية مؤسسة في خدمة المواطن»، أن وزارة الداخلية ليس لديها مانع إطلاقا في أن تضم اللجنة العليا خبراء في اللغة الأمازيغية من المعهد الملكي للثقافة الأمازيغية للبت في كل اسم أمازيغي متنازع عليه.
وأعطى بوطيب أمثلة لبعض الأسماء التي عرضت على اللجنة العليا وتم رفضها، منها «أيور»، الذي تم رفضه لأنه يمس بالأخلاق، و«أكادير»، الذي تم رفضه لأنه اسم مدينة، و«تيناست» الذي تم رفضه لأن معناه بتشلحيت «حيوان»، إضافة إلى أسماء مثل «جليس» و«كامي» التي تم رفضها باعتبارها أسماء أجنبية.
وأكد بوطيب أن ضابط الحالة المدنية، عندما يمارس مهامه برفض أو قبول الاسم، فإنه يقوم بذلك في إطار قانون الحالة المدنية الجديد الذي دخل حيز التنفيذ سنة 2003، والذي يشترط في الاسم الشخصي ألا يمس بالأخلاق وألا يكون اسما أجنبيا وألا يكون اسم مدينة أو مكان.
وأضاف بوطيب أن القانون نفسه يعطي للمواطن الحق في اللجوء إلى اللجنة العليا للبت في الموضوع، وإذا تم رفض الاسم مرة ثانية من طرف اللجنة فلدى المواطن الحق في اللجوء إلى القضاء.
وتم الإعلان خلال هذه الندوة عن الحملة الوطنية التحسيسية لتعميم التسجيل في الحالة المدنية، ومشروع تحديث نظام الحالة المدنية، حيث كشف بوطيب عن وجود ما يقارب مليون مغربي غير مسجل في سجلات الحالة المدنية، إضافة إلى عدم توفر حوالي 8500 أسرة مغربية على عقود الزواج.
http://www.almassae.press.ma/

80
Geschiedenis / Re: Ibn Khaldoun had gelijk!
« on: 05/05/2008 om 19:20:27 »
ook gewoon in het nederlands lezen dat er niets is om trots op te zijn bij die arabieren.


Je gaat toch niet zoveel energie en tijd steken in het vertalen van een boek om daarmee te laten zien dat er niets is om trots op te zijn bij de Arabieren!!!!!!!!

Als je het mij vraagt dat is dat een verkeerde instelling.

81
Plaatsen / Re: Rif riveren
« on: 04/05/2008 om 22:09:11 »
Malouia een van de grootse rivieren van Marokko, 600 km. begint bij de stad Midilt in de Atlas gebergte en mond in de middellandse zee, niet ver van de stad Zaiou in de provincie van Nador.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/eb/Moulouya_Marocco.jpg/800px-Moulouya_Marocco.jpg

82
Plaatsen / Re: Rif riveren
« on: 04/05/2008 om 22:02:07 »
Het water wordt door een dam bij Targiust opgehouden. en natuurlijk door de aanhoudende droogte in Rif.

Dezelfde rivier tijdens de overstroming van een aantal jaar gelden:

http://www.tawiza.nl/images/actueel/IsezwinGhis_.jpg

83
Goed gezien Rbaaz,
Marokko is rond 1860 definitieve verslagen (Titawin oorlog). Na deze verlies was Marokko in feit gekoloniseerd. Het was alleen onduidelijk wie Marokko gaat koloniseren en hoe de Marokkaanse bevolking onder de macht van de kolonisator komt. Wat de meeste Marokkanen niet weten is dat de sultan in 1870 Amerikanen hebben gevraagd om Marokko te koloniseren, zonder succes.
Inderdaad Izwan.

een korte samenvatting:

Op 14 augustus is Marokko bij Oujda, de slag van Isli, door de fransen zwaar verslagen.
Kort daarna, op 10 oktober 1844 in Tanger en op 18 maart 1845 in Lala Maghnia (Algerije) zijn er nieuwe verdragen opgesteld. Alle eerdere verdragen zijn teniet gedaan en in de nieuwe verdragen zijn zware sancties tegen Marokko opgenomen.

Zo’n 15 jaar later is Marokko wederom verslagen, dit keer door de Spanjaarden bij de slag van Tetouan. Het Marokkaanse leger onder bevel van Mulay Abbaas, de broer van de sultan, hield geen stand en heeft grote verliezen geleden. De Spanjaarden hebben de Marokkanen een geldboete van meer dan 100 miljoen peseta’s en andere zware sancties opgelegd. Marokko moest weer van andere imperialisten geld lenen om de boete te betalen enzo verder......

Zie verder http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Tetuan met schilderijen van deze slag.

Met deze 2 veldslagen is het koloniseren van Marokko begonnen.

84
De Europeanen aasden vanaf al heel vroeg op Marokko. Met of zonder toestemming van de Alawiten zouden de Europeanen Marokko binnen vallen.
Marokko was in verval, de makhzan had geen macht, er was burgoorlog, de ministers rond de sultan waren grote bandieten en er waren leiders van stammen die graag zelf meer macht wilden en met de kolonisator werkten enz.
We kunnen niet alles afschuiven op de jonge sultans die in werkelijkheid weinig macht hadden en of op de Arabieren. er zijn meerdere verantwoordelijken (waaronder veel Imazighen) en omstandigheden.

Ameziane merkte heel terecht met: "De deur stond open".

85
Plaatsen / Rif rivieren
« on: 28/04/2008 om 22:00:13 »
Aghzar Ghis

heeft er iemand meer info? waar deze begint, hoeveel km....

87


overgebleven versieringen in een verlaten huis

88


een verlaten huis, zijn er veel van in Rif.

89
Foto's / Strips / Tekeningen / Re: Rif stranden
« on: 24/04/2008 om 22:01:00 »


als je alleen wil zwemmen.

90
Foto's / Strips / Tekeningen / Re: Rif stranden
« on: 24/04/2008 om 21:47:32 »
Swani


Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 »