Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Rbaaz

Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 »
151
Amazigh keuken / Re: A7er7ur
« on: 03/06/2007 om 16:11:33 »
Aferfour: gedroogd fijn gemalen mais
A7ar7our:  fijn gemalen tarwe (imendi)
Iwzan : grof gemalen tarwe (imendi)
Timamazth: jong maïskorrels in de over gebakken en ietsjes grof malen
Imamaz: jong tarwekorrels in de over gebakken en ietsjes grof malen.
Seksou: van smidh en meel

nat maken met water en laten stomen. daarna  karnemelk toevoegen.
 
besa7a :-)

152
Cultuur / Re: Amazigh Schilderij van o.a. M. Abbtoy
« on: 01/06/2007 om 18:31:52 »
Ik heb ooit een schilderij gezien dat ik nog steeds blijf herinneren. het schilder bestond uit kleine streepjes in verschillende warme kleuren die uiteindelijk 5 of 4 vrouwen vormen tawint arayes.
Kent iemand dit schilderij?
 

153
Politiek / Re: berber - arabier
« on: 01/06/2007 om 18:00:19 »
Persoonlijk vind ik dat deze volkeren zich moeten verenigen en voor hen rijkdommen en rechten op moeten komen. Ik zie geen andere alternatief......... Ik hecht meer waarden aan de gemeenschappelijke identiteit van de meeste Imazighen die als bindend factor kunnen gebruiken worden met als doel eenheid vormen en voor eigen rechten en rijkdommen opkomen. Tegelijkertijd pleit ik voor een beleid die het bestaan van alle Amazighe talen culturen te beschermen.


Dit vind ik een juiste instelling in plaats van wat sommigen hier roepen. Ideeën die toch niet te verwezenlijken zijn en alleen maar tot haat leiden, en Allah i7fadh zelfs tot oorlog.
Las laatst hier een bericht van ene Malika Amaziane, waarin wordt aangegeven dat elke “Arabier”in Marokko zou moeten worden dood geschoten. Dit zijn natuurlijk achterlijke en gevaarlijke uitspraken. Van mij mogen ze degene die zo’n uitspraak doet een taakstraf geven, dat hij in een ziekenhuis in Bagdad moet werken. Zodat hij de ellende en de leed die er heerst tijdens een oorlog onder ogen kan zien. 


154
In de media / Re: Stuk over Nador in NRC
« on: 28/05/2007 om 11:16:55 »
Wat een eenzijdig beeld wordt er geschets, en de drama die druipt er zo vanaf dat het kaarsvet van een aangestoken kaars van dit gedruip kan leren.


Het is idd. een éénzijdige beeld maar wel een reële. Deze situatie is niet uniek voor Nador maar vinden we in elke Derde Wereld stad dat een beetje te vergelijken is met Nador (qua ligging en populatie etc).

Het kan zijn dat hij hier aan daar zijn fantasie of die van zijn neef erop heeft losgelaten maar dat mag. het artikel moet wel leuk te lezen zijn, anders haak je bij zo’n lange stuk snel af. Hij hoeft ook niet elke detail tot in de “volstrekte” waarheid te beschrijven. 

Het gaat in de laatste 20 jaar zeer slecht met Marokko. tussen al het smokkelwaar dat tussen Nador en Spanje wordt verhandeld, zit ook een fatale produkt voor Marokko. namelijk de westerse moderniteit
BenZakour geeft het ook aan in het artikel, jammer dat hij er niet diep op ingaat.
De vrijheid, de marktwerking, de manier van kleden, seksualiteit, het gedogen van drugs, het toestaan van alcohol, het consumentisme, de manier van tv maken … zoals wij dat hier in europa kennen is niet geschikt voor Marokko.  in een land waar de overheid haar rol slecht nalevert, het verschil tussen rijk en arm groot is, grote werkloosheid, analfabetisme heerst en een andere soort cultuur, is zo’n moderniteit vernietigend.
Bv drugs heeft op een ongeschoolde, werkloze, hobbyloze jonge een veel catastrofe gevolg dat op een jonge hier in het westen, die studie, een baan en hoby’s heeft. Drugs voor het plezier gebruiken is anders dan drugs gebruiken uit verveling en/of om ellende te vergeten.
Jullie weten nog wat voor effect een Zuid-Amerikaanse soap had op Marokko. men liet zijn werk staan om 1 serie niet te missen. Men kon het verschil tussen film en werkelijkheid niet uit elkaar halen!!!
Dit zijn gewoon wat voorbeelden.
Mensen die denken dat de moderniteit van het westen Marokko goed zal doen, hebben het mis. Beter is om naar een andere soort moderniteit te zoeken dat niet voorvloeit uit het nihilisme en het materialisme .


155
In de media / Re: Joodse echtpaar uit Bos en Lommer
« on: 17/05/2007 om 15:55:32 »

De autoruiten van mijn broer zijn regelmatig gesneuveld en de ruiten van onze ramen liggen ook weleens aan diggelen omdat er een voetbal of iets anders doorheen geramd is. En de boxen beneden staan ook vol met hakenkruizen

Ze denken dat wij van dat soort gedrag geen last hebben, dat we het normaal ervaren.

Wanneer hebben “ze� het besef dat “wij� daar even last hebben als “zij�!!??

156

maar ik ben ervan overtuigd dat je mensen beter kunt bereiken doormiddel van instrumenten.

Over het gebruik van muziekinstrumenten daar verschilt men van menig.

Over “iets haram doen om iets goeds mee te bereiken� is een algehele overeenstemming dat het niet mag.
النية الحسنة ØŒ لا تبرر الحرام . 
Een goede intentie geeft je niet de vrijspraak om iets harams te doen. dit is een belangrijke principe binnen de islam.  Geld verdienen aan drugs om een weeshuis te bouwen is onacceptabel. Dit is een vorm van huichelarij. En het gaat mij niet om het muziek maar in het algemeen. Mensen zoeken snel een excuus en uitvlucht en verzingen een goede doel om daarmee de middellen te heiligen. Het doel heiligt de middelen NIET

Verder denk ik dat muziek of anasheed bedoelt zijn om te ontspannen en om een blijdschap te vieren en een goede boodschap over te brengen etc.
En niet om op de naam van Allah en zijn profeet als een beest los te dansen en erotische bewegingen te maken.

wa Allahu a3lam

157
Geschiedenis / Re: Imazighen en Jeruzalem.
« on: 06/05/2007 om 20:17:41 »

Ik heb wel eens gehoord van oude mannen in Rif dat bepaalde stammen oorspronkelijk uit de huidige Palestina komen. Waar deze verhalen vandaan komen weet ik niet. Het kunnen verhalen zijn die waar zijn en van ouder tot kind zijn overgebracht. Maar het kunnen ook fabeltjes zijn. alles is mogelijk.
Wat wel opvallend is, is dat het overeenkomt met wat bepaalde historici, zoals Khaldoun (1332-1406) en voorheen Al-Bakri (1014-1094) hebben beweerd. 

Al-Bakri verhaald in zijn boek almasalik wa almamalik blz 21 over Goliath het volgende “ Goliath trok zich met een Berberse leger richting het Israëlitische kamp……..� (het verhaal van Goliath en David is verder bekend). Volgens deze historicus (blz 232) komen Imazighn uit het huidige Palestina. “Nadat hun koning Goliath verslagen werd, zijn ze verdreven uit hun gebied en trokken richting Noord Afrika�. Al=Bakri verteld wel erbij dat er ook ander theorieën zijn en niet met zekerheid te zeggen is wat de oorsprong is.

Ibn Hazm (994-1069) die kennis van Genealogie en een boek hierover heeft geschreven zegt dat Imazighen afstammen van kan3aan ibn Haam. Citaat uit zijn boek: “
ورأيت لبعض نسابي البربر أن زناتة هو شانا بن يحيى بن صولات بن ورتناج بن ضرى بن سقÙ?Ùˆ بن
جنذواذ بن يملا بن مادغس بن هوك بن هرسق بن كراد بن مازيغ بن هواك بن هريك بن بدا بن بديان
بن كنعان بن حام بن نوح النبي -صلى الله عليه وسلم- : ذكر ذلك يوسÙ? الوراق، عن أيوب بن أبي
يزيد مخلد بن كيداد بن سعد الله بن مغيث بن كرمان بن مخلد بن عثمان بن وريمت بن خوبنÙ?ر بن سميران
بن ÙŠÙ?رن بن شانا، وهو زناتة.â€?


Voor de rest is het bekend dat de Phoeniciers al voor de 10de eeuw contact hebben gehad met Noord Afrika. Ze hebben veel steden in Marokko gesticht, de stad Lix 12de eeuw v. Chr, Russaddir, Ceuta en Salé. Later hebben de Carthagers  Tanger gesticht 6de eeuw voor Chr. En niet te spreken over de andere steden in Algerije, Tunis en Libië.
De Imazighen hebben veel gemeen met de Phoenciers en de belangrijkste zijn de taal en godsdienst. Het is niet met zekerheid te zeggen dat ze bloedverwanten maar de Phoeniecires en voornamelijk de chartgers zijn niet teruggegaan naar Libanon of Palestina. Ze zijn in het volk der Imazighen samengegaan.

158
Geschiedenis / Re: Imazighen en Jeruzalem.
« on: 20/04/2007 om 21:25:17 »
Die "zionist" is ook niet prettig om te lezen. Het geeft me de indruk dat je er vinger in de pap hebt. Je mag natuurlijk alles zeggen, maar voor de objectiviteit zou je een andere woord kunnen gebruiken.

Wat stel je dan voor dat ik gebruik
Joden of Israeliers.

Je zal me geen jood horen zeggen want dan zou ik onwaarheden spreken en veralgemeniseren. Ik scheer niet alle joden over een kamp.
Er zijn joden die daar geen aandeel in hadden en een ander menig hebben dan die zionisten.

159
Geschiedenis / Re: Imazighen en Jeruzalem.
« on: 20/04/2007 om 21:09:32 »
Die "zionist" is ook niet prettig om te lezen. Het geeft me de indruk dat je er vinger in de pap hebt. Je mag natuurlijk alles zeggen, maar voor de objectiviteit zou je een andere woord kunnen gebruiken.

Wat stel je dan voor dat ik gebruik

160
is zo iest ook voor Holleeder of alleen voor de Marokaan die ze tegenwoordig als pisplaal gebruiken??

Hadou zullen wij alvast een bedrijf gaan beginnen voor het maken gevangeniskleding.
of heeft die Jeroen Dijsselbloem als iets opgezet.

161
Geschiedenis / Re: Imazighen en Jeruzalem.
« on: 20/04/2007 om 20:42:00 »
Hoe kom je eraan dat ze voornamelijk "Imazighen" waren?!

ik neem aan dat er in die tijd (en nog steeds) meer Imazighen in Marokko en Algerijne woonden dan Arabieren.
maar bij deze schrap ik "voornamelijk" weg. het gaat mij om het verhaal er achter.

162
Geschiedenis / Re: Imazighen en Jeruzalem.
« on: 20/04/2007 om 20:33:19 »
Nee...ik ken wel de 'baab al-maghariba' of heeft dat er niks mee te maken?

Ten tijde van de kruistochten trokken veel Marokkanen (en andere Noord-Afrikanen) naar Jeruzalem om de mensen daar te helpen.  Deze Marokkanen/Imazighen hebben hard gevochten tegen de agressor uit Europa. Als dank voor hun inzet kregen ze de dichtstbijzijnde wijk aan de Al-Aqsa moskee als Wagf (schenking) om te bezitten en zich daar te vestigen. Deze wijk werd de Magribijnse wijk genoemd. De Marokkanen woonden hier en stichten er een school en moskee en ander instituten. In deze wijk kwamen de pelgrims uit Noord-Afrika logeren en ook voor de handel en om te studeren. 744 jaar was deze wijk in het bezit van Noord Afrikanen tot dat deze in 1967 door de zionistische leger met de grond gelijk is gemaakt.
Tegenwoordig is alleen de Magribijnse poort waar ze van de wijk de Al-aqsa ingingen er nog.  Maar de zionisten zijn daar nu bezig met opgravingen en ook dit poort is in gevaar.dat plein voor de "klaagmuur" is de plaats waar de wijk stond

163
Muziek / Re: Salahedine - Het land van...
« on: 07/04/2007 om 12:24:54 »
ik kwam dit tegen op youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=SJu0vvfQ5m0

164
Taal / Amz-Nl woordenlijst
« on: 07/04/2007 om 11:51:12 »
Het zou goed zijn als een verklarende woordenlijst komt van Amazigh woorden. Zeg maar een kleine woordenboekje van tamaizght naar NL.
Als er genoeg worden zijn verzameld (meer dan 300) kan iemand kijken naar de schrijfwijze en dan kan het op amazigh.nl worden geplaatst.
Wat vinden jullie ervan?

165
Mannen / Re: hoe zijn jongens als ze een meisje leuk vinden?
« on: 07/04/2007 om 11:39:12 »
je kan haar ook met medeweten van haar ouders of broers leren kenen.
En het kost je geen ene rooie cent.

Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 »