Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Rbaaz

Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 »
136
Babbelhoek / Re: zomervakantie 2007
« on: 02/09/2007 om 11:54:54 »


Ja he, tfoe. Het gekke is nog wel dat er veel in Marokko lijkt te worden opgebouwd (het is maar de vraag in hoeverre je dat eigenlijk opbouw mag noemen aangezien er veel natuur voor afgebroken wordt), zo worden er bijvoorbeeld veel wegen geasfalteerd enzo, maar ik heb letterlijk NERGENS in het oog springende AFVALBAKKEN gezien.

Het ligt niet alleen aan de overheid maar ook aan de bevolking. Mensen gooien zonder schroom afval uit hun rijdende auto, laten pampers achter op het strand en dumpen motorolie in het riool.

Alhamdulillah er zijn ook bewuste mensen, helaas nog op kleine schaal, die hier wat proberen aan te doen. Ik heb een vereniging gezien die afvalbakken in straten heeft geplaatst,  waar mensen hun afval kunnen dumpen. Hopelijk zullen meer van deze organisatie komen en moge de bevolking snel milieubewust worden. Amin.

Quote
Wow, waar is dit?

een beetje spanje

137
Babbelhoek / Re: zomervakantie 2007
« on: 30/08/2007 om 20:11:26 »
Een beetje uitzicht138
Babbelhoek / Re: zomervakantie 2007
« on: 30/08/2007 om 20:04:24 »

Een paard die een lift heeft gekregen in een 207139
Babbelhoek / Re: zomervakantie 2007
« on: 30/08/2007 om 20:03:43 »
Echt jammer dat Marokko zo achteloos vervuild wordt.

Echt heel erg he.
Wat haat ik die zwarte plastic zakjes. Ik kom ze overal tegen, op de meest afgelegen plaatsen.

Quote
Dit kon ik ook niet helemaal thuisbrengen.Veiligheidsmanagement op zn Marokkaans :-)


140
Mededelingen / Re: Boot Malaga > Alhoceima
« on: 11/07/2007 om 19:16:41 »
Ik ben aankomende dinsdag in Malaga en ik wil graag in Alhoceima komen. Hoe groot is de kans dat Reduan Ferry dan al vaart? En hoe groot is de kans dan die veeboot uit Almeria al vaart en wat zijn waarschijnlijk de tijden?

er gaat ook een boot van Malaga naar Melillia. wel van tevoren boeken.

http://www.aferry.es/

141
Taal / Re: Is het Thadath of Thadarth?
« on: 27/06/2007 om 20:31:12 »
itfawwaj?  Ik neem aan dat het berbers is. In darija bestaat het wel, maar volgens mij is het van berbers overgenomen, want ik vind het niet standaard Arabisch.

Afawwaj is toch wel anders dan Rfojeth.
Rfojetj begint met een R. door jouw bewering te volgen kunnen we concluderen dat het ook in het Arabisch voorkomt toch?
Al Furja : plezier, vermaak, pret
Furja mumti3a : veel kijkplezier toegewenst.
Tafaraja 3ala : Kijken naar

Afawwaj betekent meer ontspannen relaxen.
Thadarth dh-fawaaj = een huis met een aangename ligging   

142
Taal / Re: Darija een Tamazight ?
« on: 27/06/2007 om 20:15:46 »
Ik vind de stelling “darija heeft haar basis in het punisch of in het Fenisch“ best wel interessant om te onderzoeken. Natuurlijk kan je het niet 1 2 3 concluderen maar dat hoeft niet.

Rbaaz, je wordt altijd kleiner in mijn ogen wanneer ik je berichten lees!
Je kunt wel zeggen dat een onzin interessant is. Maar je zou gek zijn om het serieus te nemen.

Lezer, ik lig er niet wakker van hoe jij over me denkt. Het is wel beter om persoonlijke aanvallen achterwege te laten ter bevordering van de discussie. Dit even terzijde.

Verder,  ik heb eens een artikel op tawiza.net gelezen waarin een onderzoeker stelt dat door de wrijving van Imazighen en de Feniciers, die wel meer dan 10 eeuwen was geweest, een nieuwe dialect is ontstaan. Het is ook bekend dat de priester in Tunis nog laat in de Romeinse tijd in het Punisch preekten.

Aangezien de Feniciërs zich vooral in de steden hebben gevestigd, is het aannemelijk dat na hun verval, hun taal tot een bepaalde hoogte wel is blijven bestaan in deze steden.
Met de komst van de Arabieren, die zich ook voornamelijk in de steden hebben gevestigd, is op dat Punisch dialect gebouwd en is het darija ontstaan.
Natuurlijk heeft het darija voornamelijk haar intrede gemaakt in Noord-Afrika door de komst van de islam, banu Hilal en door de Andalusiers. Maar het is hemaal niet gek of dom om te veronderstellen dat de basis van het darija al daarvoor lag, namelijk bij het overgebleven Punische taal of een uit het mengelmoes van Punisch en Tamazight.

143
Taal / Re: Darija een Tamazight ?
« on: 23/06/2007 om 12:45:25 »
Pompoendrager!

Het komt van het arabische woord: "zawj" (paar => 2), maar is verward zoals er met shams (zon) gebeurd is, het wordt dus "shamsh" uitgesproken in Darija.

Ben je er zeker van dat je de nodige hersenen hebt om die te begrijpen?


Ik weet niet waarom je zo gefrustreerd reageert a si Ahmed Reader.

Ik vind de stelling “darija heeft haar basis in het punisch of in het Fenisch“ best wel interessant om te onderzoeken. Natuurlijk kan je het niet 1 2 3 concluderen maar dat hoeft niet. Ik begrijp niet waarom je zo opwind.

Het probleem is dat het Arabisch en het punisch erg verwant zijn. je kan niet makkelijk het darija woord uitsluitend aan 1 van de 2 toeschrijven. 
Ik vroeg me af of er wat bekend is over het grammatica van het punisch. Tevens naar spreekwoorden die in Libanon voorkomen en ook in magreb-landen. Etc.

Seek
BQ(SH) اِسْتِقْصاء , بَحْثٌ عَنْ , تَفْتِيشBQ(SH), Prnounced "Baqqash", "بقش". This term is still in use in the South of Lebanon. They say if they are looking for someone or something "بقش علاي".

Bv Baqqash word veel in het draja gebruikt terwijl het niet zo veel voorkomen in het Arabische schiereiland. In Libanon en omgeving wordt het wel veelvuldig gebruikt. Dit is toch een interessante gegeven?

144
Geschiedenis / Re: Ibn Khaldoun had gelijk!
« on: 16/06/2007 om 12:04:31 »
Izwan heeft jullie laten zien dat er onderzoekers zijn, zowel arabieren als niet-arabieren, die  de tekst anders interpreteren. “Hetzelfde” zoals het in De Koran voorkomt. Dat er bedoeïen (LEVENSWIJZE) mee wordt bedoeld en niet alle Arabieren (RAS/GENETICA). Deze conclusie wordt niet zomaal getrokken maar omdat er hiervoor aanwijzigen in het boek van ibn khaldoun staan. Begrijp dus niet de hevige aanval op Izwan.
Het kan zijn dat ibn khaldoun de Arabier mee bedoeld. Ik ben het dan niet met hem eens.

En zo’n tekst kan je over ieder volk schrijven. bv over de Imazighen die nooit voor een lange periode een staat hebben kunnen stichten, het zou dan een onverenigbaar volk zijn. of over de Spanjaarden die sinds mensenheugenis in oorlog zitten, het zou dat een oorlogzuchtige volk zijn. over de Nederlander en hun koloniaal verleden, dat het een hebzuchtige volk is etc etc.

als jullie het eens zij met de tekst van ibn khaldoun dan ga ik ervan uit dat jullie het ook eens zijn met wat benzakour laatst in de krant heeft geschreven.

En zoals Alpha schrijft gaat het hier voornamelijk om de anti Arabische propaganda.

145
Ik zou iedereen willen vragen om de drie consulaten te bombarderen met telefoontjes en hen het werk onmogelijk maken

Wat een kinderachtige idee. Hoe jong zijn jullie jongens!!
Dit soort geklungel werkt averechts.
De medewerker van de consulaat probeert alleen zijn brood te verdienen en is niet verantwoordelijk voor de namenlijstjes. Daar gaat een andere ministerie over.
Bij tel-stalking  doen ze de telefoonstekker eruit en daarbij worden jullie medeburgers getroffen die serieus bellen.
De weg die jullie willen bewandelen zal jullie niet brengen waar jullie willen. Het is verstandig om een andere weg te nemen. 

146
het zou goed zijn en een eerbetoon aan onze ouders om hun avonturen op te schrijven en te bundelen in boek vorm. Echt prachtige en onroerende verhalen. 

147
In de media / Re: De weerhaken van de islam
« on: 11/06/2007 om 20:23:09 »
De weerhaken van de islam
Toen ze eenmaal 'een van hen' was ontdekte ze als snel dat er ook een schaduwzijde was. Wat zij in vertrouwen vertelde binnen de familie werd vrijwel onmiddellijk doorgeroddeld.

Nederlands Dagblad, 2 juni 2007

Als deze Fatima geen geroddel wil meemaken dan moet ze niet alleen de moslims de rug toe keren maar de hele mensheid. Dat ze ergens in een grot gaat leven.
deze uitspraken zijn zwak en zijn alleen bedoelt om moslims zwart te maken. Net als de hollywood films waarin moslims “altijd” als ondeugende onbetrouwbare mensen worden uitgebeeld.

Hallo mensen, moslims zijn net mensen.

148
In de media / Re: De weerhaken van de islam
« on: 11/06/2007 om 20:22:23 »
De weerhaken van de islam
Toen ze eenmaal 'een van hen' was ontdekte ze als snel dat er ook een schaduwzijde was. Wat zij in vertrouwen vertelde binnen de familie werd vrijwel onmiddellijk doorgeroddeld.

Nederlands Dagblad, 2 juni 2007

Als deze Fatima geen geroddel wil meemaken dan moet ze niet alleen de moslims de rug toe keren maar de hele mensheid. Dat ze ergens in een grot gaat leven.
deze uitspraken zijn zwak en zijn alleen bedoelt om moslims zwart te maken. Net als de hollywood films waarin moslims “altijd” als ondeugende onbetrouwbare mensen worden uitgebeeld.

Hallo mensen, moslims zijn net mensen.

149
Geschiedenis / Re: Ibn Khaldoun had gelijk!
« on: 10/06/2007 om 10:28:36 »
“Door hun ordeloosheid zijn de Arabieren plunderaars en vernielers. Ze plunderen alles wat ze tegenkomen zonder te vechten of zich bloot te stellen..............................................................  De voornaamste reden in hun bestaan is het vernielen van andermans eigendom.........................

De bovenstaande tekst is racistisch. Een hele volkras bestempelen als plunderaars en crimineel is gewoonweg vooroordelend en discriminerend. Ik kan me nog een discussie hier herinneren over een artikel wat verschenen was in de krant waarin werd opgesteld dat Imazighen (berbers) van nature gewelddadig zijn of iets in die trant. Daar ging iedereen van hier tegen te keer. Als men consequent en eerlijk is dan zou hij ook tegen bovenstaande tekst afstand moeten nemen.

Ibn Khaldou had het bij de verkeerde eind of de tekst is niet juist vertaald/geïnterpreteerd.
btw, ibn Khaldou zag zich als een afstammeling van een Arabier uit Yemen, uit Hadhramout.

150
niks erg aan het woord Taz. ze zeggen dat het vanuit het turks komt, wat zout betekent. :-)

Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 »