Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Damya

Pages: 1
1
In de media / Re: Ramadan is dood!
« on: 29/07/2011 om 21:42:13 »
Ik ken die groepen niet. Wel ken ik de haatdragende moslims die mensen willen verplichten te vasten. In Marokko mag je niet eten, al zeg je duidelijk dat je niet wil meedoen met de ramadan. Als je het over respect hebt, begin daar eens.

Maar goed, dat onderste baseer ik op mijn observaties. Gemiddeld gezien is er een duidelijk verschil in godsdienstbeleving tussen 2e generatie en 1e generatie Imarrak in Nederland. Maar jij ziet mensen meer en meer vasten? Die vasten nu wel, maar vroeger vastten ze niet?

 

Voor de goede orde ik heb het niet over Marokko, maar over Nederland. We kunnen hier de keuzes maken die ons gelukkig maken.


Waarom ze nu wel vasten kan verschillende redenen hebben: het licht gezien te hebben, willen afvallen, gezelligheid etc. Het interesseert me verder ook niet. Bij mij draait het om respect en dat, daar geef ik jou volledig gelijk in, komt van beide kanten :).

mvg.


2
In de media / Re: Ramadan is dood!
« on: 29/07/2011 om 17:16:26 »
Arendan damimun!

Mee eens, maar we moeten aan de andere kant ook onze broeders en zusters steunen door te laten zien dat er steeds meer mensen niet meedoen met de ramadan. En dat daar niets mis mee is. Velen doen het namelijk meer voor hun familie. Om dit haatdragend te noemen vind ik niet correct. Sociale druk resulteert in dit geval in asociale tegendruk van degenen die niks hebben met de ramadan.

Geloof me, haatdragende Imazighen heb je zeer zeker! De groep is wellicht klein, maar zeker aanwezig.
Breng het onderwerp Islam in de groep en zie ze steigeren. Het maakt mij niet uit of je wel of niet vast, maar heb respect voor de degene die er wel of niet voor kiest.

Waarop baseer je de bewering dat velen het namelijk meer voor hun familie doen? Is dit wetenschappelijk onderzocht? Zeg liever dan dat er mensen zijn in jouw directe omgeving die niet vasten . Ik zie juist het tegenovergestelde, want in mijn directe omgeving zie ik steeds meer en meer mensen vasten. De beweegredenen ken ik niet, dus ik ga daar ook geen uitspraak over doen.

mvg.


3
In de media / Re: Ramadan is dood!
« on: 28/07/2011 om 22:21:27 »
Ik ben een beetje vroeg, maar ik maak van deze gelegenheid gebruik om jullie allemaal een fijne, gezegende en gezellige maand toe te wensen.

En nog even een opmerking naar de Imazighen en met nadruk op de Imazighen die een haat koesteren voor de Islam en het arabisch in het algemeen. Toon wat meer respect voor de mede-Amazigh die bewust kiest om moslim te zijn en dus zich ook houdt aan het vasten in de maand Ramadan. Deze haatdragende types doen me denken aan de verarabiseerde Imazighen die laagdunkend praten over de Riffijnen in Nederland. Volgens hen zijn ze boers en achterlijk. Alleen is de groep van haatdragende Imazighen nog veel erger, want die praten negatief (zeker in bijzijn van Hollandse vrienden) over Imazighen die moslim zijn. Volgens hen hebben zij het licht niet gezien, zijn ze ouderwets bla bla bla. Steek je eigen mensen niet een dolk in de rug en heb respect voor de geloofsovertuiging van een ander. Of deze nu atheist, moslim of agnost is. Er is al genoeg verdeeldheid onder de Imazighen.

mvg.

4
Vrouwen / Re: De positie van de Moslim vrouw
« on: 15/11/2004 om 16:45:32 »
Azul,

'De vrouwen van de profeet ' van Nahed Selim is een interessant boek. Hieronder een korte inleiding.

In de moslimwereld zijn vrouwen vaak de laatste schakel in een lange keten van onderdrukten. Daarbij wordt dikwijls de religie gebruikt om de vrouw af te schrikken of te intimideren. In De vrouwen van de profeet laat Nahed Selim zien dat het beroep dat door de mannen op de Koran gedaan wordt vaak misplaatst is.

Selim trekt traditionele interpretaties van de Koran in twijfel en vraagt zich af wat de Koran vrouwen in deze tijd te bieden heeft. Ze gaat terug naar de tijd van Mohammed om de betekenis van Kledingvoorschriften te doorgronden. Ze betoogt dat met het belangrijke begrip zina(t) niet lichamelijke schoonheid maar sieraden bedoeld wordt. Ook herschrijft ze de verhalen over de vrouwen van de profeet, waarbij duidelijk wordt dat veel van de geopenbaarde waarheden in de Koran niet los gezien kunnen worden van Mohammeds eigen liefdesleven.

De vrouwen van de profeet is een toegankelijk, onconventioneel en noodzakelijk boek. Waarom noodzakelijk? Omdat 'we persoonlijke en intieme interpretaties nodig hebben van teksten die ons leven zo verregaand bepalen'.

5
Plaatsen / Re: Geurcif
« on: 27/08/2003 om 16:27:44 »
Azul,

Ik heb vier dagen doorgebracht in Guercif tijdens mijn vakantie. Van Taza naar Guercif is het ongeveer 70 km
( hoop dat ik het goed heb). In Guercif zelf wonen veel Ichelhiejen en Ibdarsen. Persoonlijk vind ik het een gat waar het ontzettend heet is en waar weinig te doen valt.

Groetjes

6
Plaatsen / Re: Wie is hier ekzeney?
« on: 23/02/2004 om 12:26:11 »

QuoteHOIIIIIIIIIIIIIIIII,

We kennen mekaar zeker :)Je hoort deze week nog wat van mij takzenest inoe.

Back to the subject!

7
Plaatsen / Re: Wie is hier ekzeney?
« on: 23/02/2004 om 12:25:33 »

Quote
Ken ik jou niet???????
kom je uit utrecht ik uit hilversum


HOIIIIIIIIIIIIIIIII,

We kennen mekaar zeker :)Je hoort deze week wat van mij takzenest inoe.

Back to the subject!

8
Plaatsen / Re: Wie is hier ekzeney?
« on: 21/02/2004 om 14:12:26 »

Quote

Beste broeders en zusters.
Het dorp waar ik vandaan kom heeft nog geen stroom en lopend leidingwater.
Het is daar net een sprookje zo mooi. Auto is geen optie om te arriveren, je moet namelijk een Ezel(in) bezitten om er in een hoog tempo te arriveren. Wie het kent zal mijn verhaal herkennen. Het heet Jaghodan. het zit iets veder dan Tizi ousli richting Tagilast. Beslemma.
Azul oema,

Ik kom ook uit Taghilast. In dit dorpje is bijna iedereen familie van mekaar. Ik moet jou wel kennen :)
Jaghodan ken ik ook. Heb daar ook familie wonen.

Groetjes
een dorpsgenoot

9
Cultuur / Re: Voodoo oftewel asieher (ashor)
« on: 17/06/2003 om 12:58:56 »
Azul marra,

Als ik ashor toepas, dan is het alleen om alle knappe mannen in de wereld verliefd op mij te laten worden (knipoog)


Pages: 1