Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - Hadou

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 »
4
Algemeen / Snelweg Al Houciema - Taza - Fes
« on: 02/11/2011 om 19:12:34 »

Werkzaamheden beginnen op 10 november.
Ajdir Aith Bou3iyach is de eerste stuk snelweg van 16 km.

http://hespress.com/permalink/40529.html

5
Mededelingen / New Libyan TV will starts Amazigh TV
« on: 03/05/2011 om 13:14:45 »
Ik heb het kunnen volgen op dit net:
http://www.livestation.com/channels/125-libya-tv-arabic
gesteund door Qatar.
( hoe kun je deze uitzendingen opslaan ? )


6
Mededelingen / Arme vrouw uit Azghenghane vraagt om hulp
« on: 23/04/2011 om 12:53:25 »
Willen de mensen die in de buurt van haar zijn juiste gegevens van haar verzamelen, zodat wij haar kunnen helpen.
( Cart nationale nummer en haar geboortedatum  en de juiste naam )
Haar naam is Mimount Bolnoir. En woont in dorp Zaawesht.
Zij is via contactpersonen te bereiken via  tel nr = 00212671090993 of 00212652795905 

Wie kent een betrouwbare man / vrouw die voor haar geld kan ophalen op het postkantoor in Azghenghane ( money transfer) ?
http://www.youtube.com/watch?v=2hhEAWIkrWI&feature=related

7
Muziek / Marokkaan is de producer van Lady GaGa poker face!
« on: 04/04/2011 om 17:40:51 »
http://en.wikipedia.org/wiki/RedOne

Nadir Khayat, known by the stage name RedOne was born in Tétouan, Morocco[1] and is a Grammy Award-winning Moroccan producer/songwriter.[2][3] He has been described as the key to Lady Gaga's musical sound.[4] In 2010, RedOne established his own record label named 2101 Records as a joint venture with Universal Music Group International. Mohombi was the first artist to be signed to the label.

8
In 1917 werd hij Minister van Munitie. Toen de Eerste Wereldoorlog was afgelopen was hij ook Minister van Oorlog als Minister van Luchtvaart geweest. Hij stelde in 1919 voor om gifgas te gebruiken "als experiment tegen weerspannige Arabieren." In zijn ogen was het gebruik van chemische wapens slechts "de toepassing van de Westerse wetenschap op moderne oorlogsvoering." Ook was hij er voorstander van om in te grijpen in de Russische revolutie. Hij zag het als zijn persoonlijke queeste om het Bolsjewisme "te wurgen bij de geboorte". Hij werd Minister van Koloniën en was de ondertekenaar van het Engels-Ierse verdrag van 1921.

Bekende uitspraken

"Ik begrijp die ophef over het gebruik van gas niet. Ik ben een groot voorstander van het gebruik van gifgas tegen onbeschaafde stammen."

http://nl.milpedia.org/wiki/Winston_Churchill

9
Studie & Beroep / Marokko begint met het ont-fransen
« on: 15/02/2011 om 04:12:20 »
http://www.morocconewsline.com/index.php?option=com_content&task=view&id=441&Itemid=27

''"Morocco has long been handicapped because it has been so oriented toward Europe and France," said the dean of the science and engineering school, Ahmed Legrouri. "Let’s face it: Where can you go with just French these days? France, Switzerland and Belgium? Even in France, technical publications are in English these days.”  ''


10
Algemeen / De Lange Groene Muur door de Sahara
« on: 29/01/2011 om 00:09:50 »
http://www.youtube.com/watch?v=BTCAVyLCeTY
http://www.youtube.com/watch?v=WH3XKaKS8jc&NR=1
Ik hoop dat dit project veel aandacht krijgt van de wereld en dat het een succes wordt.
En dat de volgende stap het brengen en verdelen van water naar en over droge gebieden wordt.

12
Muziek / Ithran: Nieuwe Album?
« on: 24/11/2010 om 20:41:52 »
Heeft Ithran een nieuwe Album uitgebracht?

Ik hoorde vorige week iemand in Marokko een citaat zingen uit een nieuw lied:
Anzar iccath , aman waloe ghanex
thadouft nezzenzit, thesmedh thnghanex

Die man zei dat het van Ithran is. Klopt het?
Zou het hier in NL verkrijgbaar zijn?

14
Terug denkend aan de tijden dat wanneer vrouwen in het openbaar verschenen,  zich maximaal hun lichaam en gezicht bedekten, behalve de ogen, in een lange Ajellab met een capuchoun en een doek over hun mond en neus het niet alleen deden omdat Islam het vraagt , maar meer uit angst dat ze het slachtoffer worden van intimidatie en ongewenst gedrag van de mannen uit het dorp of omgeving.

Er heerste ( nu nog een beetje) bepaalde vijandigheden tussen mensen vroeger en vrouwen werden ook de dupe van. Zo waren mannen altijd alert en waren meestal gewapend en gingen op pad in groepen, meestal families.

Tijdens deze conflicten maakten de mannen ook misbruik van de vrouwen van de tegenstander. Door het aanpakken van de vrouw of dochter of familie werd gedacht dat ze een overwinning boekten op de tegenstander. Zo werden baby's zelfs de keel gesneden omdat ze de kinderen zijn van de tegenstander. Aan verkrachtingen deed men niet. Wel hielden sommige ''gekken'' van  om een vrouw van iemand om haar te besmeuren met modder en of te gooien in het water of zelfs uit te laten kleden.

Het ging eigenlijk nergens over. Maar in dat ''gekte' ging het óver hoe je de tegenstander zo veel kan beschamen. Zodat de omgeving de bewuste familie belachelijk  en kon treiteren en ze de grond in te laten boren en hun respect , dus ook hun stem, verliezen  in hun streek.

Vrouwen werden dus gedwongen door hun echtgenoten of schoonfamilie en eigenlijk ook uit angst dat ze in het openbaar herkend worden door vreemden of vijanden van de familie om zich zoveel mogelijk hun gezichten te bedekken.

De eerste moslimvrouwen tijdens het begin van de Islam moesten zich ook helemaal bedekken, zodat de vijanden van de profeet en sahaba hun niet kon herkennen en lastig vallen.
Er is dus een vergelijking te vinden.

Islam zelf vraagt aan de vrouw om haar boezem , haren en bepaalde rondingen te bedekken. Maar niet dat ze helemaal moest bedekken.

©Hadou

15
Taal / Agressieve uitdrukkingen in Tamazight van Arif
« on: 02/10/2010 om 15:18:32 »
Bij veel Irifiyen, man en vrouw, is het normaal dat ze agressief verbaal tonen in hun uitdrukkingen als ze boos zijn op iemand of met iemand niet eens zijn.
Als je die verbale- en lichaamstaal in het Nederlands vertaalt dan komt het heel erg eng, dreigend en agressief over.

voorbeelden:
a tecced yemmac = je zult je moeder opeten / dood aan je moeder
wallah 7ma nghix babac = ik zweer bij God dat ik jou vermoord . babac = vader , maar toch verwijst het naar de persoon van tegenpartij.
a din 3er ddin babac = Hij ( God) mag jouw vaders religie ( jouw religie ) vervloeken.
ac qessex iri = ik snij je nek door
ac qessex idarn = ik snij je benen / voeten weg.

Lichaamstaal: wijsvinger langs de keel  bewegen , dat verbeeldt het keel doorsnijden.

Het gebruik van deze termen / uitdrukkingen / gebaren komen vaak voor in Arif. ( ik beperk mij tot Arif ). En zijn eigenlijk niet bedoeld om tot daad te brengen. Dit is enkel om aan te tonen dat diegene die deze gebaren gebruikt en deze uitdrukkingen en of in agressieve taal uitdrukt kwaad is en maximaal tot vuistslagen of hand en of trap en of kopstoot zijn of haar  agressie tot de persoon of dier kenbaar zal maken.

Wie kan zich in herkennen en de uitdrukkingen of lichaamstaal aanvullen en tegelijk ook een vertaling bij zetten?

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 »