Tifaouine a tamazight !* (Goede morgen Tamazight)

Gestart door Gordo, 01/07/2006 om 00:00:29

GordoEen dorp vlakbij Agadir, de inwoners zijn bijna allemaal Imazighen.  Landbouwers en vissers, die zelf een geïmproviseerde school hebben gebouwd om hun kinderen de kilometers tocht naar school te besparen. Twee lokaatje en een kleine zaal waar een viertigtal jongens en meisjes onderwijs volgen.
Vandaag bestaat het grotste gedeelte uit onderwijs in het Tamazight. Zij hebben vorig jaar al meegedaan aan de eerste lichting Marokkaanse leerlingen deze taal leren.  Op de muren hangen posters in het tifinagh. ‘Zodat de kinderen eraan kunnen wennen’ vertelt de inspecteur van het ministerie van onderwijs. De leraar vraagt een leerling om hem niet met “Ustadh” aan te spreken maar met “Asselmad”. ‘Je hoort de kinderen toch ook niet Arabisch praten tijdens Franse lessen’ vervolgt hij. Hier, legt hij uit, spreken de meeste kinderen het Tashelhit variant, twee het rifijns en drie spreken Ddarija. Zij kunnen het allemaal heel goed volgen. Onderling spreken ze Tashlhit, met het  kalassieke Arabisch  hebben ze daarentegen veel moeite.

Wie had kunnen denken 10 jaar geleden dathet tamazight op school zou onderwijzen worden. Wie had gedacht dat de overheid een belangrijke deel van onze nationale identeit beetje bij beetje erkend en niet reduceert tot een folklore. Ondertussen volgen in verschillende delen van het land, zowel Arabisch als amazigh, veel kinderen lessen in het Tamazight. De bedoeling is dat in 2011 Tamazight op  alle Marokkaanse scholen ondewezen zal worden.

Tifaouine a tamazight: onderwijsboeken tifinagh (basisscholen marokko)

DIt is een heel beknopte samenvatting van een interessant en veel omvattend artikel, helaas heb ik geen tijd om volledige te vertalen.

http://www.telquel-online.com/146/sujet1.shtmlY.assine

Er zijn steeds meer stappen naar de erkenning van het Tamazight de laatste tijd. Dit gaat echt de goede richting in.