Moorse invloeden in Andalucia

Gestart door Massugrada, 14/05/2004 om 15:42:25


Masja

#1
de Alhambra is práchtig, ben er geweest, je ziet trouwens ook in midden-spanje overblijfselen v. de moorse tijd

AFRA

#2
volgens mij, is alhambra niet moors.

Samariaan

#3
Officiele alhambra homepage, je kunt ook een virtuele toer nemen!

http://www.alhambra.org/ingles/home.asp?res=1024

AFRA

#4
Moren

Moren is de verbastering van het Latijnse woord "mauri" dat inwoners van Mauretania (een vroegere Romeinse provincie) betekent. De Berbers en Arabieren die vanaf het begin van de 8e eeuw tot ver in 15e eeuw over een groot deel van Spanje heersten werden ook Moren genoemd. Er waren wel ook Arabieren en niet-Arabieren onder de leiding van Moussa Ibn Nussayr, maar ze hadden niet veel succes zoals bij het aanvallende leger van Tarik ibn Zijad, die met ruim 7000 Imazighen naar Spanje overstak.

De Moren vielen in 711 via Gibraltar het Iberisch Schiereiland binnen. Binnen enkele jaren beheersten ze heel Spanje, op een klein gebied in het noorden na. In 732 werd hun opmars gestuit in de Slag bij Poitiers.

Onder de dynastie van de Omajjaden (756 - 1031) maakte Spanje een bloeiperiode op economisch en cultureel gebied door. De stad Córdoba ontwikkelde zich tot een cultureel centrum. Opvallend was dat moslims, joden en christenen in tolerantie samenleefden.

Na de Omajjaden heersten de Almoraviden over Spanje onder de leiding van de Amazigh Youssef Ibn Tashfin. Na de Almoraviden heerste een andere Amazigh dynastie: de Almohaden onder leiding van Mohamed Ibn Tumert, die zich Al Mahdi Ibn Tumert noemde. Daarna heerste de laatste Imazighen dynastie in Spanje en dat waren de Mariniden. Onder deze dynastie hebben de Mariniden Spanje opgegeven.

Pas nadat de dynastie van de Nasriden uit elkaar viel, slaagden de christelijke legers uit de rest van Europa erin de Islamitische Moren geleidelijk terug te dringen. Uiteindelijk viel in 1492 de laatste Moorse stad, Granada.

De Moorse overheersing van Spanje heeft een enorme invloed gehad op de cultuur van Spanje en Europa. De Moren brachten wetenschap, poëzie en bepaalde muziekinstrumenten, waaronder de luit (naar het Arabisch: el ud), een voorloper van de latere gitaar.bron :wikipedia

AFRA

#5
ik ben er helemaal tegen. maar ik ga ook met jullie spelen.

AFRA

#6

CiteerDe Imazighen waren de voortreffelijkste tuinaanleggers van die tijd. Ze hadden er patent op.

http://www.asgard.nl/Moorse.htmhttp://www.sylviastuurman.nl/stories/cabo/dag11/

http://www.andersreizen.nl/index.html?verslag/es01c01.html

hey mussagarda,

jij bent beginner -zoals ik een beginner ben - in de geschiedenis in het algemeen, maar vooral in de geschiedenis van de imazighen.

jij opent veel topic's ,maar jij bent gewoon aan het citeren en navertellen. en dat dient nergens toe.

lees ook wat filosofie mee. leers na te kijken, en informaties onder de loep te stellen.

persoonlijk kan ik dat ook niet, maar ik doe mijn best. ik zou er blij om zijn als jij die moeite ook zou doen.

tenemmirth