Het conflict rond Peterselie-eiland

Gestart door ameziane, 02/04/2006 om 19:48:31

ameziane

Even ter herinnering:het conflict rond het eiland ontstond in de zomer van 2002. Een handvol Marokkaanse militairen hadden de rots bezet en daar de Marokkaanse vlag gehesen, met het argument de illegale immigratie tegen te gaan. Later zijn ze met geweld verdreven door de Spanjaarden.
De Marokkanen noemden het eerst Leyla, maar kwamen later op deze beslissing terug toen bleek dat die naam geen rechtsgeldigheid had en doopten het snel in ' Tura', de oorspronkelijke Amazigh-naam.

Enfin, deze kwestie is een van de onderwerpen die Ignacio Cembrero, de vaste correspondent van El Pais in Rabat, behandelt in een boek dat zojuist uitgekomen is.
Hij onthult daarin ondermeer dat Chirac de toenmalige Spaanse premier Aznar heeft voorgesteld om Sewta en Mritc aan Marokko terug te geven, om de crisis rond het eiland op te lossen. Aznar was ervan overtuigd dat de Franse president Mohammed VI voluit steunde.
Volgens de chef van de Spaanse geheime dienst was dit conflict de oorzaak dat de Spaanse premier een alliantie sloot met Bush. (In de latere oorlog tegen Irak).
http://www.spainherald.com/3136.html

Memma

#1
Wat betreft het boek van Cembrero, ik heb begrepen dat ze in Marokko en ook in Spanje daar op zijn zachts gezegd niet blij mee waren. Het boek heeft heel wat stof op doen waaien en de verhoudingen tussen Marokko en Spanje meer onder druk heeft gezet.
Alleen bleef het niet bij het boek van Cembrero; Jean Pierre Tuquoi is in zijn laatste boek ''Majesté, je dois beaucoup à votre père'',  waarin hij de Frans-Marokkaans verhouding belichtte, uitgebreid ingegaan op dit conflict en ook heel wat pikante informatie tevoorschijn zou zijn gekomen over de rol van Frankrijk in het conflict.