Waar houdt de Tarifest op (geografisch gezien)

Gestart door ait_touzini, 04/09/2003 om 09:14:37

ait_touzini

In Arif kennen we dialecten. Ik ben van de Ait touzine. Ik kan makkelijk ikarhiyan en ibakoyen enz verstaan. Al is er wel een klein verschil. Bij mij in de buurt woont een Arifie uit Ain zora (ioudarsan) Hem kan ik wel volgen maar niet zo makkelijk als de rest van de Iriffiyan. Hij gebruikt voor mijn gevoel een beetje Arabisch mengeling met tarrifest. Zijn er nog meer Stammen, groepen e.d die een beetje afwijken van de 'normale' Tarifest.

Zijn er nog irifiyan die wonen op de riffijns arabisch taal grens? Bv: Berkane e.d

 ps:Ik wil alleen maar zien wat het geografische gebied is van Tarifest, ik wil er een kaart maken van het tarifiet.(het wordt elk jaar kleiner)

ait_touzini

#1

Er wordt bijna niet gereageerd op mijn vraag?

Laat ik het zo stellen: Wie weet waar het Tariffiet ophoud(geografisch gezien?) Volgens mij ligt de grens bij Targuist, Aknoul en Berkane. Kan iemand hier meer over vertellen?

Alvast bedankt ya eethma (broeders)

rifman

#2
Goed vraag...

Historische gezien zijn de greanze van Arif ten Ooosetn Alegerije, ten westen de Atlantische oceaan, ten noorden de middenlandse zee en ten zuiden van Larache ten zuiden van Taza (net boven Fez tot de grens van ALgerije.

In een lezing van prof. dr. Mena lafkioui was hierop een antwoord gegeven, daar ze samen met dr. Danille Morella onderzoek naar heeft gedaan.

Ik weet niet meer percies hoe het in elkaar zit. Maar ik me herinneren dat er nog steds Tarift gesproken wordt tot diep in jbella en tot Taza en ten oosten tot berkane,en de omgeving, maar ook ten zuiden daar van aan de grens met algerije (layoun enz.. niet d elayoun in het zuiden) nog Tarifit gesproken wordt... Ik weet niet of het onderzoek afgerond is en of deze verkreegbaar, maar u kunt daarover informeren bij Mena Lafkioui...

Inmiddels zijn enkele gebieden

mara

#3
De grens van arrif ligt niet bij Aknoul, maar verderop bij Taza.

ait_touzini

#4

CiteerGoed vraag...

 maar u kunt daarover informeren bij Mena Lafkioui...

Inmiddels zijn enkele gebieden
OUYa YA rifman,

wie is Mena lafkioui, hoe kan ik haar bereiken?

Debouz

#5

CiteerOUYa YA rifman,

wie is Mena lafkioui, hoe kan ik haar bereiken?


Azul Authozine,
 

University of Leiden.
A weekly course is going to be offerd by dr. Mena Lafkioui from February 1st, 2003 till May 21, 2003. Dr. Mena Lafkioui is a specialist in Tamazight linguistics.
Dr.Mena Lafkioui
Department of Languages and Cultures of the Islamic Middle East
Leiden University
PO Box 9515
2300 RA Leiden
The Netherlands
m.lafkioui@let.leidenuniv.nl
Phone: + 31 71 5272253 (ask questions to Mrs. Monique Heeg)