Verkiezingsoverwinning van Hamas

Gestart door admin, 01/02/2006 om 22:41:36

MBTiza

Citaat van: Inuit op 02/02/2006 om 13:05:59
Citaat van: MBT op 02/02/2006 om 13:01:01
die ahmedjine had toch een paar limo's gehad van de staat en deze aan een goed doel geschonken omdat hij vond dat ze niet nodig waren..
van de limo's weet ik niet, maar wel een luxe vliegtuig die zijn voorganger had besteld, hij wilde deze of verkopen of laten ombouwen voor burgerluchtvaart. hij vond zijn 20 of 25 jaar oude boeing 737 goed genoeg. daarnaast is hij niet in Teheran gaan wonen maar in een minder luxe paleis in het armere deel van het land. en hij heeft dit paleis ontdaan van alle luxe, dus kroonluchters, etc. werden allemaal weggehaald.
wel apart figuur die man.

ja was die boeing idd

miss.F.

#31
Citaat van: L_L op 02/02/2006 om 12:46:58
hamas zal veranderen..dat kan ik je nu al zeggen.
wanneer een partij macht krijgt verliezen ze hun oorspronkelijke visie en worden ze hypocriet.


dat is idd realistisch, ze verliezen het contact met hun achterban maar als dat gebeurt zullen ze weer ruim baan moeten maken voor de nieuwe idealisten. Je moet ook niet hebben dat een partij tot in de lengte der dagen gaat regeren, verandering is belangrijk

Masja

[

als je denkt dat het westen staat voor "vrijheden" dan kom je zwaar bedrogen uit de pot verf.
zolang je binnen de grenzen blijft van het westers denken 
Citeer


en dit is nog waar ook, heb er niks aan toe te voegen

Memma

#33
En indirect heeft Hamas toch zijn overwinning ergens te danken aan Israel. In de tijden van Arafat en zijn PLO stond de Islam niet echt centraal in hun strijd. Men had er meer een arabisch-nationalistische visie op en de meeste Palestijnen waren meer seculier. En zagen daar ook een oplossing in en de Palestijnen vormden min of meer een eenheid. Iets wat natuurlijk een doorn in het oog was van Israel (het Westen). En toen kwam de al bekende verdeel-en-heers tactiek. En werd het ''islamisme'' aangewakker en waaruit Hamas uiteindelijk ontstaat. Ook wel vergelijkbaar met de Mujahidin die gesteund werden door de Amerikanen in hun strijd tegen de Russen.

ameziane

Citaat van: Zouzinha op 02/02/2006 om 15:25:08In de tijden van Arafat en zijn PLO stond de Islam niet echt centraal in hun strijd. Men had er meer een arabisch-nationalistische visie op en de meeste Palelestijnen waren meer seculier.
Je kunt ook zeggen dat de grote nederlaag van de Arabieren in 1967, een grote voedingsbodem was voor de moeder aller Islamistische bewegingen, de Moslimbroederschap in Egypte. En Hamas is zeer zeker door die beweging geinspireerd.

Memma

#35
Citaat van: ameziane op 02/02/2006 om 15:38:00
Citaat van: Zouzinha op 02/02/2006 om 15:25:08In de tijden van Arafat en zijn PLO stond de Islam niet echt centraal in hun strijd. Men had er meer een arabisch-nationalistische visie op en de meeste Palelestijnen waren meer seculier.
Je kunt ook zeggen dat de grote nederlaag van de Arabieren in 1967, een grote voedingsbodem was voor de moeder aller Islamistische bewegingen, de Moslimbroederschap in Egypte. En Hamas is zeer zeker door die beweging geinspireerd.

Ja klopt. Met de nederlaag van de Arabieren is ook het arabische nationalisme sterk afgezwakt en de Moslimbroederschap die in de tijd van o.a.  Abdelnasser de kop in werd gedrukt, kreeg een steeds grotere aanhang en daarmee ook het zogenaamde ''islamisme'' en dit gold inderdaad niet alleen voor Egypte maar ook voor Palestina en overigens ook voor de rest van de "Arabische'' wereld. Toen begon min of meer de overgang in de Arabisch-islamitsche wereld van 'het ''Arabische socialisme'' naar het ''islamisme''.

miss.F.

wat houden de termen 'arabisch socialisme' en 'islamisme' in?

Timarzgha

Citaat van: admin op 01/02/2006 om 22:41:36
Stelling: De verkiezingsoverwinning van Hamas staat een oplossing voor het palastina-israel conflict in de weg.

Niet mee eens, de geschiedennis leert juist dat vaker de hardliners voor vrede kunnen zorgen.
Hamas geniet gewoon veel vertrouwen van de bevolking en heeft zich tot nu toe als een partij van en voor het volk gepresenteerd.
Dit in tegenstelling tot zakkenvullers en draaikonten van de el fatah beweging.
Ik zie dus hamas als een breekijzer, tenminste zij kunnen als zodanig fungeren omdat zij altijd duidelijke taal hebben gesproken en itt de fatah meer achterban genieten.
Een overheid moet er niet voor de israelies/westen komen maar voor de palestijnen en dat is hamas meer dan fatah ooit geweest is.
Kortom vanuit de overheid moet er ook vertrouwen komen en moet deze zeker duidelijkheid bieden en vertrouwen uitstralen, wil het volk zelf in hun eigen ik geloven en in een betere toekomst.
k...likkers van fatah waren slechts de beste in onzekerheid en wanorde uitstralen en ook brengen.
In die zin vind ik de Hamas een vooruitgang en ondanks dat ook zij zich ooit zullen moeten bijstellen, heb ik toch meer vertrouwen in de kansen voor vrede met een Hamas dan een Fatah, wa salaam

Samariaan

#38
Het is wel weer buitengewoon ironisch hoe  Israel vroeger Hammas stilletjes had aangemoedigd  om als tegenwicht te dienen tov de onoverwinnelijke Fatah beweging -het is misschien wel deze steun die er voor gezorgd heeft dat Hammas is uitgegroeid tot wat het is nu is.


Verder worden het denk ik interresante tijden in het Midden Oosten - met aan de ene kant de Iraanse president die zijn volk verteld zich klaar te maken voor de komst van de 12e imaam (al Mahdi binnen nu en 2jaar), en tergelijkertijd actief kernwapens wil ontwikkelen, gepaard met uitspraken dat Israel van de kaart moet worden geveegd. En aan de andere kant bepaalde machtige Amerikanen die geloven dat Jezus weer terug zal komen wanneer er vrede is in Israel/Palestina (of stichting van Groot-Israel), en natuurlijk niet vergeten de Joden die denken dat messias  zal komen wanneer de tempel is herbouwd (of wanneer groot-israel is gesticht).

Timarzgha

#39
assalaam,
Het trucje van het westen om de moslims zo veel mogelijk op een slechte manier, met elkaar bezig te laten zijn dreigd ten einde te lopen.
Vroeger was hun tactiek de moslims met elkaar bezig te laten en houden om zo zelf de dans te ontspringen, en steeds meer moslims hebben het door, waaronder de palestijnen.
Dat dit waarschijnlijk een belangrijke jaar en jaren zullen zijn, is al duidelijk aan het worden.
Moslims zijn toe aan een revolutie een opstand tegen hun misselijke positie die hun opgedrongen word door westerse marionetten en het westen zelf!
En Hammas en iran zijn een bemoedigde teken!

mara

Citaat van: Samariaan op 03/02/2006 om 01:22:50
vergeten de Joden die denken dat messias  zal komen wanneer de tempel is herbouwd (of wanneer groot-israel is gesticht).
Was het niet zo dat de joden niet in de Messias geloven, althans de meerderheid...?

Samariaan

Citaat van: mara op 03/02/2006 om 14:07:24
Citaat van: Samariaan op 03/02/2006 om 01:22:50
vergeten de Joden die denken dat messias  zal komen wanneer de tempel is herbouwd (of wanneer groot-israel is gesticht).
Was het niet zo dat de joden niet in de Messias geloven, althans de meerderheid...?

Ze wachten op de "echte" messias, aangezien ze niet Isa as of Mohammed saws als profeten erkennen.

Sa3ieD

#42
Citaat van: Inuit op 02/02/2006 om 11:46:54
Citaat van: admin op 01/02/2006 om 22:41:36
Stelling: De verkiezingsoverwinning van Hamas staat een oplossing voor het palastina-israel conflict in de weg.
defineer eens wat je onder oplossing verstaat. want ik denk dat zowel Hamas als Israel en het westen verschillende definities hanteren voor het begrip oplossing.

Consensus, dat zowel de israeliers als de palestijnen met een "voldaan" gevoel van tafel kunnen. Overeenstemming over hoe het verder moet, dus dat de een geen bussen opblaast en dat de ander geen kleine kinderen neerschiet.

Persoonlijk ben ik tegen Hamas, maar ik ben ook reeel genoeg om te zeggen dat er niet veel keuze is voor de Palestijnen. De voorgangers van Hamas hebben nou ook niet bepaald iets vruchtbaars achtergelaten. Van Hamas vind ik het weer erg dat de paar idioten die de leiding hebben jonge mannen en vrouwen eropuit sturen om zichzelf op te blazen maar zelf lekker in hun ivoren toren zitten. Dat is een van de redenen waarom ik denk dat Hamas ook weinig zal opleveren voor de Palestijnen. De toekomst van je land sturen om zichzelf op te blazen, tja.......ik zie de rationaliteit eerlijk gezegd niet. Ik zie de wanhoop van de jongeren in Palestina maar ik zie geen oplossing die Hamas ze biedt. Het is gewoon een poppenspel waarbij de hoge heren de touwtjes in handen hebben en de arme bevolking de dupe is van het marionettespel.

Badis

Het hele proces zal op zijn minste behoorlijk vertraagd worden nog erger dan tot nu toe het geval is. In het slechtste scenario zullen vervroegde verkiezingen moeten komen waarbij Fatah weer aan de macht zal keren.

Het Palestijnse volk heeft massaal voor Hamas gekozen omdat ze aan de ene kant beu zijn van de corrupte Fatah en aan de andere kant geloven dat de gewapende strijd van Hamas Israel heeft gedwongen uit Gaza te vertrekken.

Het is duidelijk dat Hamas haar politieke programma niet meer kan combineren met het afsturen van menselijke bommen. Ook mededoor de sterke afhankelijkheid van de Palestijnse autoriteit van externe financieringen en de noodzaak om snel resultaten te realiseren zal Hamas aan de onderhandelingstafel moeten gaan zitten. De levens standaard van de mensen moet verbeterd worden, er moeten duidelijke stappen gezet worden richting een democratische onafhankelijke staat. Gebeurt dat niet zal het volk net zo goed zich tegen Hamas keren als ze nu tegen Fatah hebben gedaan. De geloofwaardigheid van Hamas ligt dus ook aan een dunne draadje.


*****

Hamas deed natuurlijk al veel, in onderwijs, gezondheidszorg, armenzorg. Waar Fatah vooral zichzelf verrijkte. Hamas weet al hoe het moet. Hopelijk kunnen ze net als de IRA/Sinn Fein, de overstap naar politiek/diplomatie maken.