ID, is dat een goed idee?

Gestart door ameziane, 19/01/2006 om 17:05:18

ameziane

De islam heeft een rijke traditie. Elke gebied dat in contact is gekomen met de islam is tot verder ontwikkeling gekomen. De afgelopen decennia zijn er steeds meer moslims in Nederland komen wonen. Moslims uit Indonesië, Suriname, Marokko, Turkije enz vestigde zich voornamelijk in de grote steden. Zo ook in Den Haag. De latere generaties hebben druppelsgewijs deelgenomen aan het politieke proces.
http://www.islam-democraten.nl/index.php?id=20

Sa3ieD

Apart, de meeste onderzoeken die ik ken tonen juist aan dat moslims geen behoefte hebben aan een "Islamitische" politieke partij. Vind het apart dat ik nergens namen etc tegenkom van bestuurders of iets dergelijks. Ik zie in ieder geval niets op dat "partij" programma waarvan ik denk hmm interessant.

Dora

heb t gezien op NMO inderdaad..

maar zoals saied zei ik denk niet dat er interesse zal zijn bij de islamitische bevolking...denk zoiezo dat een patij als deze geen autochtonen zal trekken terwijl dat wel heel belangrijk is. persoonlijk zou ik niet voor zo'n partij gaan..maar dat heb zoiezo met alle partijen die een bepaald geloof promoten...

Memma

Ikzelf heb ook niet echt behoefte aan een islamitische partij en blijkbaar, n.a.v. allerlei onderzoeken, andere moslims ook niet. Ik vraag mij dan af in hoeverre zo een islamitische partij de vrij grote verschillen tussen verschillende bevolkingsgroepen en met hun culturen en gewoonten. Deze groepen hebben dan wel allemaal de islam gemeen maar ik denk dat andere factoren toch het hele idee van een islamitische partij in de weg zullen staan.

athsaynou

Citaat van: Zouzinha op 19/01/2006 om 18:43:53
Ikzelf heb ook niet echt behoefte aan een islamitische partij en blijkbaar, n.a.v. allerlei onderzoeken, andere moslims ook niet.

Daar wil ik wel meer over weten, kan je ze hier plaatsen en door wie zijn afgenomen?

Inuit

Citaat van: L_L op 19/01/2006 om 18:03:40
maar zoals saied zei ik denk niet dat er interesse zal zijn bij de islamitische bevolking...denk zoiezo dat een patij als deze geen autochtonen zal trekken terwijl dat wel heel belangrijk is. persoonlijk zou ik niet voor zo'n partij gaan..maar dat heb zoiezo met alle partijen die een bepaald geloof promoten...
is het dan mogelijk voor een partij om haar programma niet op een geloof basseren?

ik ken er namelijk geen in NL.

*****

En de SP dan, en de VVD, D66, LPF?

Dora

sociale partij, pvda tog ook niet?

*****


Inuit

Citaat van: ***** op 20/01/2006 om 13:12:36
En de SP dan, en de VVD, D66, LPF?
socialisme, liberalisme, secularisme, secularisme

allemaal levenbeschouwelijke visies, dus geloven.

*****

Nee, geen religies. Politieke stromingen.

Inuit

Citaat van: ***** op 20/01/2006 om 13:15:18
Nee, geen religies. Politieke stromingen.
wat is het essentiele verschil dan?

*****

Ja hallo zeg, dan kunnen we hier een hele boom gaan opzetten over Religieuze Antropologie (interessant vak trouwens).
In ieder geval kennen de politieke stromingen geen godheid of transcendente wereld als onderdeel van hun verklaringsmodel en maatschappijvisie.
Individuen binnen die stroming misschien wel, maar dat maakt het geheel niet tot religie want het is geen gedeelde waarden.
NAtuurlijk zijn er interessante raakvlakken, de mens is een religieus beestje met een drang tot zingeving.

Inuit

ik heb het idee dat jullie mij niet goed begrijpen, maar wat ik eigenlijk bedoel is het volgende: ik zal het liberalisme als voorbeeld nemen, het liberalisme is onstaant uit het idee/geloof dat de overheid zich zo min mogelijk moet mengen met haar burgers. uiteraard bevat het liberalisme wel meer facetten, maar dit is het basisidee. En mijn punt is; er is een persoon of groep die er van overtuigd is dat je op deze manier het best een land kunt regeren, het idee is verder uitgewerkt en zo onstond het liberalisme (even versimpeld). Nou heb je iets als de islaam, een levenwijze, een denkwijze, een godsdient, etc. het basisidee van de islaam kan ook gebruikt worden om een politieke stroming te creeren. misschien ligt het aan mij, maar ik kan niet anders concluderen dan dat elk politiek systeem is onstaan uit een idee/overtuiging en dus opzich een geloof is, namelijk het geloof dat dit de beste manier is om een land te besturen.

*****

Dan moet je "geloof" en "religie" onderscheiden.