ex-minister niger: Imazighen van Mali en Niger hebben hun rechten opgeëist met w

Gestart door Gordo, 15/12/2005 om 16:28:48

Gordo


ex-minister niger: Imazighen van Mali en Niger hebben hun rechten opgeëist met wapens in de handen

bron: aljazeera

- Wie zijn de Touareg (Blauw mannen) ?

Bij de mensen die jullie Touareg noemen is deze term niet bekend. Het is een naam die door andere volkeren aan hun is gegeven.  De echte naam van deze etnische groep is Amashiq (Amazigh) en hun taal wordt al 3500 jaar geschreven in het Tifinagh alfabet. De inscripties op de rotsen en grotten van Tassili, Ahggar, adghag ifughas en Ayir, bevestigen dat ze hier altijd geweest zijn.

- Is het waar dat jullie als tweederangs burgers worden behandeld in Niger?

De Imazighen (Touareg) wonen in Mali, Niger, Algerije, Mauritanië, Libië, Burkina Faso en Tunesië. De meeste van deze landen staan niet bekend om hun vriendelijkheid tegen de Tamazight taal.. De Touareg worden al decennia de mond gesnoerd in deze landen.

- In de jaren negentig hebben jullie een guerrilla oorlog gevoerd  en daarna een vredeovereenkomst met  deze landen gesloten (Niger & Mali),. Heeft de overeenkomst jullie werkwijze veranderd in jullie strijd voor gelijke rechten?

De gevechten in Mali en Niger zijn gestopt na ondertekening van de overeenkomst. Veel Imazighen zijn daarna opgenomen in het leger en de veiligheidsdiensetn. Dit proces is uitgevoerd onder toezicht van de VN.

- Wat was de reden van de opstand, zijn jullie daadwerkelijk etnisch aangevallen?

De Imazighen in Marokko, Libië en in Algerije, vechten al heel lang voor hun rechten op vreedzame manier. Het is toch een legitieme recht om eigen taal te onderwijzen.

De Imazighen in Niger en Mali hebben hun rechten geëist met de wapens in hun handen. En dat heeft uiteindelijke geresulteerd in zelfbestuur en zelfbeschikking.

- Wat is jullie relatie met frankrijk?

IK weet niet over welke relatie je het hebt.

Ben je lid van CMA (Congres Mondial Amazigh)?

Veel Imazighen uit Niger en Mali zijn lid van CMA. Ik heb ook met ze te maken en soms adviseer ik ze.

Wat is de toekomst van de Touareg?

Het lot van de Imazighen zoals de arabieren is niet erg optimistisch. Zij slapen met open  zoals het heet. Zij hebben weinig daarover te zeggen, zij moeten het gewoon accepteren. Hun toekomst ligt in de handen van anderen zoals het geval is bij de Arabieren sind de 19de eeuw.

http://www.aljazeera.net/NR/exeres/15424A31-0C31-4401-A355-B162E4F21EF6,frameless.htm?NRMODE=Published