Toenadering Joden en Marokkanen

Gestart door onwetend, 22/09/2005 om 14:39:10

onwetend

 
De Joodse gemeenschap in Nederland wil samenwerken met de Marokkaanse, om te bereiken dat bijvoorbeeld elkaars feestdagen worden erkend. Volgende week komt de adviseur van de koning van Marokko op bezoek.

Rabbijn Raph Evers, voorzitter van de federatie van Nederlandse joodse gemeenschappen, zal de adviseur van de koning ontvangen. ,,We willen een nationale agenda voor Joden en moslims. We kunnen veel voor elkaar doen. We willen samen optrekken in de strijd om erkening van onze feestdagen, vrije dagen en de erkenning van onze tradities.”

Evers denkt bijvoorbeeld aan een gezamenlijke inzet voor de bouw van joodse en islamitische begraafplaatsen die nooit geruimd mogen worden.

De adviseur van de Marokkaanse koning, A. Azulay, is een Marokkaan van Joodse afkomst. Hij zal vanaf 21 september drie dagen in Nederland zijn om te praten met vertegenwoordigers van de Joodse en de Marokkaanse gemeenschap. Hij wordt ontvangen op paleis Noordeinde door Willem-Alexander en Máxima, opent een tentoonstelling over Marokko en de Joden in het Bijbels Museum en gaat ook praten met Marokkaanse jongeren over hun vaak onverholen antisemitisme op een scholengemenschap in Amsterdam- Noord. ,,In Marokko leven Joden en moslims zonder problemen naast elkaar”, zegt M. Mejjati, lid van de organisatie van het bezoek. Mejjati organiseert in november nog twee conferenties: in de eerste gaat het over de overeenkomsten tussen de positie van de Joodse en de Marokkaanse vrouw, in de tweede over het familierecht. ,,Het is onterecht dat de Marokkaanse jongeren in Nederland zo antisemitisch zijn. Dat hoort niet bij Marokkanen”, vindt hij.

Het bezoek van de adviseur maakt deel uit van de activiteiten die dit jaar worden gehouden in het kader van 400 jaar relaties tussen Nederland en Marokko, maar ze maken ook deel uit van een nieuwe strategie van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken. Dat heeft pas geleden een project opgezet om Europese Joden te steunen die een dialoog willen aangaan met de islamitische bevolking van Europa.

bron  : Trouw, 12-09-2005

onwetend

goed inietatief of is het gewoon schijnpolitiek de adviseur is een marokkaanse jood ik denk dat al die hoge pieten in marokko joden zijn??????????

Idir

Marokkaans eerbetoon voor rabijn Evers
AMSTERDAM - Rabbijn R. Evers wordt woensdagavond in Amsterdam gehuldigd door de Wereld Federatie van Marokkaans Jodendom. Hij wordt in bijzijn van de joodse adviseur A. Azoulay van de Marokkaanse koning bijgeschreven in het Gouden Boek van het Marokkaanse Jodendom. Dat heeft de president van de onlangs opgerichte Europese afdeling van de federatie, professor D. Pinto, dinsdag gezegd.


Evers krijgt de eervolle vermelding voor zijn inzet voor een tolerantere maatschappij in Nederland. De manier waarop hij contacten maakt en onderhoudt met niet-joodse etnische en religieuze gemeenschappen, en voor de opbouw van het Nederlands Israëlietisch Seminarium in Amsterdam. Eerder werd ook al de voormalig Israëlische president Simon Peres in het Gouden Boek genoteerd, aldus Pinto.

Veel Nederlandse jongeren van Marokkaanse afkomst realiseren zich volgens Pinto niet dat Marokko tijden lang een zeer prettig land was voor joden. " In mijn tijd woonden er 300.000 joden in Marokko", vertelde de professor die in 1963 naar Nederland verhuisde. Joden kunnen in alle geledingen van de samenleving functioneren, stelde hij. Er was geen sprake van discriminatie.

Pinto noemt de adviseur van koning Mohammed VI, A. Azoulay, de verpersoonlijking van het feit dat joden en Marokkanen goed samen kunnen leven. De professor is zelf ook een joodse Nederlander van Marokkaanse afkomst. Hoeveel Marokkaanse joden er in Europa en Nederland wonen is niet precies bekend. "Het is een van mijn eerste taken om dat als president van de Europese afdeling van de federatie te onderzoeken", zei Pinto. " Er zijn ongeveer 10.000 uit Israël afkomstige joden in Nederland, een groot deel daarvan is van Marokkaanse afkomstig."

De huldiging van Evers vindt plaats tijdens een debat over assimilatie in de aula van de Universiteit van Amsterdam, waarbij ook de Amsterdamse burgemeester J. Cohen aanwezig is.

Bron : telegraaf.nl


Izwan

Sharon wil binnenkort officiële Marokko bezoeken. Het is een mooie strategie om protesten te voorkomen.

Izwan

Het is algemene bekend dat joden goed contact met (Alawiten) koninklijke familie hebben.
Bouhmara had ook een jood financier en Adviseur. Hij wist Bouhmara te overtuigen dat Rif grondstoffen hem rijker zullen maken dan zijn familie vijand (Sultan Havid). Het gaat hier om David Charvit die de grond (waar 75% ijzer inzat) van Aith Bu-ifrur aan Spanse bedrijven heeft verkocht. Hij heeft goed samengewerkt met Bouhmara: David onderhoudt de contacten met buitenlandse bedrijven en Bouhmara jacht Irifijen van hun grond weg of vermoord. Daarnaast bewaakt hij de buitenlandse bedrijven.
David  had op de berg Hmam van aith wajagher gemunt. Dat was de reden dat Bouhmara aith wajagher heeft aangevallen waar zijn eind carrier is begonnen.

Samariaan

Citaat van: Izwan op 23/09/2005 om 20:53:23
Sharon wil binnenkort officiële Marokko bezoeken.

gatverdamme, is dit serieus?

athsaynou

Hij gaat de Joden die er al hun leven lang wonen in Harmonie bestoken.. ;D

Samariaan

Citaat van: m'Izran op 30/09/2005 om 13:03:07
Hij gaat de Joden die er al hun leven lang wonen in Harmonie bestoken.. ;D

ja of hij neemt ze mee terug in zn EL AL Boeing.