Sprookje of echt

Gestart door Izwan, 07/09/2005 om 21:47:07

Izwan

Aan het eind van de negentiende eeuw en in het begin van de twintiste eeuw veel over Imazighen is geschreven. In alle talen zijn informatie te vinden, ook in het Nederlandse. Het thema blank ras was in die tijd heel belangrijk. Het blanke ras wilde de hele wereld koloniseren en hun referentie kader was Romeinse rijk. Men beschouwd zichzelf als een geboren leider van dit plannet te zijn. Toen ze naar Afrika gingen kwamen ze andere blank ras tegen: Imazighen. Ze waren in de hele noord Afrika te vinden, maar ook in de diepte van Afrika. Er waren Imazighen dorpen buren van Zoeloes. ( Zou de schrijver van Film Tarzan hiervan geinspireerd). Europeanen wisten niet hoe ze met deze Imazighen om moeten gaan. Zijn ze echt blanken of niet? Daarnaast is elke Amazigh stam bestaat uit verschillen huidkleur Imazighen ( Van blank tot Zwart). De blonde Imazighen had zich verspreid en het maakt moeilijk om alle Imazighen als blank ras te beschouwen.
Ze kwamen ook achter dat deze Imazighen ook een oude geschiedenis hebben dan de rest van blanken.
Ze kwamen achter dat Imazighen het Romeinse rijk hebben gekend en een actieve rol hebben meegespeeld. Ze ontdekten dat veel Romeinse schrijvers zijn Imazighen.
Ze kwamen achter dat Imazighen eerder christenen geworden dan de meeste Europeanen. Zij hebben een grote rol in het ontwikkelen van het christendom gespeeld.
Zij kwamen achter dat Imazighen een belangrijke rol gespeeld in Egyptische beschaving, Grieken beschaving; Carthanen beschaving, Pioniers beschaving en moren rijk.
Zij kwamen achter dat Iberiër Imazighen zouden zijn.
Toesloot het verzet van Imazighen in de hele Noord-Afrika heeft ze wakker gemaakt dat dit ras niet tot slaaf kan maken. Men was van plan om Noord Afrika als Amerika, Australië en zuid Afrika te maken.
De Europeanen hadden mensen te kort omdat om de wereld te koloniseren. Sommige politicus pleiten om Imazighen als blank ras te beschouwen en naar Europa moeten hallen om als boeren en arbeiders te werken. In begin van vorige eeuw is er een onderzoek in Amerika geweest. Daar blijkt dat Imazighen echt blanken te zijn. Daarnaast blijkt dat iriffijen het beste werkpaard van Imazighen te zijn. Je hoort dat goed. In die tijd hebben ze een groep Iriffijen naar Amerika gehaald (New York) voor een experiment. Het resultaat was positieve.
Italianen waren niet enthousiasme met dit resultaat. Ze hadden een hekel aan Imazighen omdat Omar Mokhtar hun een belangrijke les heeft geleerd. Zij beschouwen Imazighen, Arabieren en joden  hetzelfde zijn. Fransen waren hier voorzichtig mee en probeerden in de eerste instantie een nieuwe blank ras te creëren door Spanjaarden/ Italianen naar Algerijnen te halen en met Fransen te laten trouwen. Dit experiment lijkt niet voldoend te zijn. Later hebben ze toch besloten om Kabylie en Imazighen van Marokko (Atlas) naar Frankrijk te halen als tweederang burgers.
Nederlanders waren in die tijd zeer onder indruk van Iriffijen. Het verzet van Iriffijen was goed georganiseerd en ze hadden de kolonisators goed door. In die tijd werden Iriffijen als gemoderniseerd Imazighen beschreven. De WOII  en het verzet van Imazighen in Noord Afrika hebben deze plannen verstoord. WOII heeft veel mensen leven gekost. Voor heropbouw van Europa waren ze gedwongen om mensen naar Europa te halen.
Natuurlijk waren Imazighen in het bijzonder Iriffijen (De beste werkpaarden) als een voorkeur.  Na WOII is het ras theorie niet meer populier. Er was dus weinig reden om over Imazighen te schrijven. Het is ook verstandig om de tweederang burgers in Europa niet vaker te maken.
Is dit een sprookje of  het is echt? 


Laysa


Timarzgha


Izwan

Citaat van: Laysa op 07/09/2005 om 23:05:59
Bron??
Goede vraag.
Dit is mijn verhaal die gebaseerd is op de artikelen die in de Nederlandse kranten zijn gestaan (periode tussen 1910 en 1945): Het vaderland, Het volk, Het Centrum en NRC.
Ik zal je zeggen duik in de archieven om echt informatie over Imazighen te verzamelen. Oude boeken en artikelen zijn meer betrouwbaar dan de nieuwe boeken over Imazighen. Succes.

P.S. Serieus vraag. Hoe kan jij een foto kopieren en hier plaatsen?   

Izwan

Hier is een artikel waar de  blanke Imazighen in kaart zijn gebracht. Lees vooral krant nummer 1, artikel Wetenschappen ( Afrikas blank ras ). Ze kwamen een wijze Amazighen in de diepte van Afrika tegen..

http://kranten.kb.nl/index2.html

Izwan

Artikel: wetenschappen
http://kranten.kb.nl/index3.html

Artikel: De gang Der Menschen.
http://kranten.kb.nl/index3.html

Tegen Bloed Vemenging in Abessinie
http://kranten.kb.nl/index3.html

Berber ten aanvulling van Frankrijk bevolking
http://kranten.kb.nl/index3.html