iker7ien!!!

Gestart door onwetend, 07/08/2005 om 19:01:38

Izwan

Citaat van: *Riffijnos* op 04/10/2005 om 22:29:32
Citaat van: Mauri op 01/10/2005 om 14:56:25

ten eerste iker3iyen (9al3iya) is geen stam, maar een confideratie van de volgende stammen: Ait Buefrur, Ait Sidal, Ait chikar, Mazzouza, Buyafar.

volgens oude overleveringen, vormden zij een verbond met elkaar om de toestromende arabische invasie te kunnen beter verdedigen (denk aan Oulad setout en beni oukil die aangrensend zijn).
dus ze vormden een soort fort in de weg van arabieren (de naam "i9ar3iyan" is verbasterd uit het arabische woord "al 9al3iyin" en die stamt af van "al9al3a" 9al3a = fort ) en dat gebied en haar inwoners werden met meer andere benamingen genoemd dan 9al3iya alleen, zoals Kert en ghessasa, en daar had abdeerrahman ibn khaldoun het ook over in zijn boek tarikh ibn khaldoun (zesde deel)


Dus nogmaals i9ar3iyan is geen stam maar een confideratie van 5 stammen. en aangezien jullie het de hele tijd hebben over Nador, dan neem ik aan dat jullie het over Nador stad hebben, Nador stad is netals: Farkhana, bni nsar en melilla het grondgebied van Mazzouza. en Nador stad is gebouwd door spanjaarden en voor 1956 had het meer spaanse inwoners dan marokkanen, dus ik durf bijna te zeggen dat 60% inwoners van Nador komen bijna allemaal uit andere Rifstammen dan alleen Mazzouza, zelfs ibeqouyen en aitwaryaghel heb je daar. en dan heb ik het hier over echte nadorianen die daar geboren zijn

Azul a thawmat Mauri,
De Ikar3iyan is 1 stam, en geen confideratie van stammen.  De Ikar3iyan bestaat uit zelfstandige stammen, net als de Aith Waryaghar ( Aith Buayach, Imrabden, Aith Abdellah, Aith Hadifa, Aith youssouf w'Ari )
De Spanjaarden hebben geprobeerd de Ikar3iyan te verdelen, om zo de ikar3iyan zwakker te maken.
Als de Ikar3iyan een confideratie is wat is de Rif dan wel niet? Een confideratie bestaand uit 2 confideratie's?
Iemand uit Buyafar, Aith Nsar, Serwane enz.  worden aangeduid als Aker3i en niet als Usicaer of Usidar. 
Zo'n klein stammetje als bv. Buyafar, kan nooit een zelfstandige stam zijn.
Aith Sidar bv, ongeveer even groot als de Aith Uwricec, heeft als enige stam, de kenmerken van een volwaardige stam.
De Aith Touzine bijvoorbeeld, bestaat uit 6 substammen, die om de beurt niet zelfstandig zijn. ( Aith Akki, Aith Ber3iez, Ighabiyan, Aith Tsafath, Aith Ta3baan en Tafarsite). Alhoewel Tafarsite door velen als een volwaardige Stam wordt gezien.

Adwenni nta

Je heb gelijk.
Ikar3iyan zijn pas tijdens de Spans bezetter naar 5 groepen verdeeld. Daarvoor waren ze niet verdeeld.

Izwan

Citaat van: Ariri op 04/10/2005 om 22:27:13
Citaat van: Izwan op 04/10/2005 om 22:24:38
Citaat van: Ariri op 04/10/2005 om 22:08:34
dat deze topic nog ademt....bizar

knap hoor a verenigd koningrijk van der Imazighen. knap werk!

azul azul
Imazighen hebben recht om hun geschiedenis te leren kennen. Dat is een basis om een verenigd koningrijk van der Imazighen te stichten.

je zegt het zelf al. en NIET door naar de verschillen te zoeken. wat we hebben het niet over geschiedenis.

azul azul
Het verschil is door anderen gecreerd. Het lijkt me verstandig om bewust te worden hoe het verschil is ontstaan en met welke doel.

Izwan

[quote author=modan2005
salaam ,ik ga mijn belofte verbreken hier (sorry)

onzin wat je hier uitkraamt iker3ien is helemaal geen stam,ze bestaan uit 5stammen (zoals mauri dat heel mooi heeft uitgelegd)

deze stammen worden idd door anderen allemaal als iker3ien aangeduid maar niet onderling ,zoals de iker3ien de rest van arif als irifien aanduiden (en vaak ook geen verschil maken)

nb deze verschillende stammen van de iker3ien bestonden al voor de spaanse bezetting

srem gawem mara
Citeer
Voordat Spanjaarden het gebied hadden bezet, hadden iker3ien altijd een stamleider gehad. Bij de opkomst van spanjaarden hebben het veranderd. Hierdoor is later een misverstand ontstaan.