Staatsgreep Mauretanie

Gestart door Tikinas, 03/08/2005 om 13:51:07


groenebriefjes

zouden wij ook moeten doen in marokko..

noemid

Citaat van: Don-Rifi op 03/08/2005 om 15:00:45
zouden wij ook moeten doen in marokko..


wie?

een schop onder de konty van te regering werk ook....


en is mauritanie is elk jaar wel een staatsgreep...

niks bijzonders...

Señor Canardo

#3
Citaat van: noemid op 03/08/2005 om 17:30:50
en is mauritanie is elk jaar wel een staatsgreep...

niks bijzonders...

Enkele staatsgrepen verder...>

Couppleger poseert als dienaar

NAIROBI -  Achter de schermen bezat hij al jarenlang heel veel macht. In augustus vorig jaar kwam hij naar voren als de leider van een geweldloze staatsgreep. En nu heeft generaal Mohamed Ould Abdelaziz naar eigen zeggen eerlijk de verkiezingen gewonnen en mag hij zich president van Mauritanië noemen.De in 1956 geboren Abdelaziz is omschreven als ‘een eenvoudig man, die van orde houdt’. Dat laatste houdt hem al zijn hele professionele leven bezig. En op een manier die in Mauritanië sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960 een politiek zeer gebruikelijke is gebleken: door betrokkenheid bij staatsgrepen.

Al op 21-jarige leeftijd koos hij voor een carrière in de krijgsmacht van het straatarme West-Afrikaanse land. Hij volgde een opleiding aan een militaire academie in Marokko. Als de oprichter van de presidentiële garde, een elite-eenheid, verschafte hij zich een militaire en politieke sleutelpositie.

Politiek, omdat in Mauritanië, een land met grote voorraden olie en gas voor de kust, de afgelopen vijftig jaar zeker elf keer een al dan niet geslaagde poging tot een staatsgreep is gedaan. In 2003 voorkwam Abdelaziz zo’n poging, maar in 2005 was hij betrokken bij de omverwerping van het bewind van Maaouiya Ould Taya, die sinds 1984 aan de macht was geweest.

Mauritanië ligt op de scheidslijn tussen Arabische en zwart-Afrikaanse mensen, met de Arabieren als heersers en zwarten soms nog steeds als slaven. In 2007 leek het land voor het eerst de weg richting democratie in te slaan, toen bij eerlijke verkiezingen Sidi Ould Abdellahi aan de macht kwam.

Maar generaal Abdelaziz bleef nauw bij de politieke ontwikkelingen in Mauritanië betrokken. Hij was de chef van de presidentiële staf. Abdellahi kreeg eerst ruzie met een groot deel van het parlement, en besloot vervolgens Abdelaziz en drie andere officieren te ontslaan. Daarmee tekende hij zijn politieke doodvonnis.

In de ochtend van 6 augustus 2008 kwam aan de nog zo prille termijn van de democratisch gekozen president een einde. De staatsgreep voltrok zich, zoals ooit in Suriname met kolonel Desi Bouterse, voor het grootste deel via de telefoon. Abdellahi kreeg huisarrest en coupleider Abdelaziz werd het hoofd van de zogeheten Hogere Staatsraad.

Het was deze raad die de verkiezingen organiseerde. Generaal Abdelaziz won de eerste ronde met meer dan de helft van de stemmen. Een ‘politieke schertsvertoning’, aldus de oppositie. Met Mohamed Ould Abdelaziz in de weinig overtuigende rol van leider tegen wil en dank: ‘Ik houd van mijn land, niet van de macht.’

20 July 2009

http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1260968.ece/Couppleger_poseert_als_dienaar