Hoofdmenu

Ken Livingstone

Gestart door razafa, 20/07/2005 om 13:58:20


Tama

20 juli 2005 15:23

LONDEN - De Londense burgemeester Ken Livingstone vindt dat het Westen het moslimterrorisme deels zelf over zich heeft afgeroepen door zijn bemoeienis met het Midden-Oosten. Hij gaat daarbij zelfs terug tot de Eerste Wereldoorlog, meldden Britse media woensdag.

"Wij hebben deze mensen gecreëerd. We hebben ze gemaakt. We hebben ze gefinancierd", meent Livingstone. Hij verwees naar het beleid van de Verenigde Staten in de jaren tachtig waarbij moedjahedien-strijders in Afghanistan geld, wapens en trainingen kregen in hun strijd tegen de Russen. "Een van hen was Osama Bin Laden", aldus Livingstone. "Is er dan nooit aan gedacht dat ze zich op een zeker moment tegen ons zouden keren?".


Volgens Livingstone was het moslimterrorisme nooit opgekomen, als de westerse mogendheden na de Eerste Wereldoorlog de Arabische landen zelf hun gang hadden laten gaan. Maar door de grote oliebelangen in de regio hielpen landen als de VS en Groot-Brittannië allerlei corrupte regimes aan de macht. Dat heeft tot groot ongenoegen geleid bij moslims in en buiten het Midden-Oosten, aldus Livingstone.

Dubbele standaard

Livingstone verwijt de VS en Groot-Brittannië een dubbele standaard. Zoals in het geval van Saddam Hussein, die eerst door VS werd gesteund in de strijd tegen Iran en aan de kant werd gezet toen Amerikaanse belangen in het geding waren. Ook de onvoorwaardelijk Amerikaanse steun aan Israël en het negeren van de Palestijnse belangen wekt volgens de burgervader veel wrok.

Overigens heeft Livingstone benadrukt dat hij geen enkele sympathie heeft voor terroristen, zoals de daders van de aanslagen in Londen.

Conferentie

De Britse premier Tony Blair overweegt een internationale conferentie te houden over islamitisch extremisme. Aan het beraad moeten landen deelnemen die bezorgd zijn over door de islam geïnspireerde terreur, zei de regeringsleider woensdag in het Lagerhuis.

Met het overleg wil Blair gezamenlijke actie ondernemen om "een dergelijke extremistische leer uit te roeien". Internationale actie is nodig omdat de oorzaken van aanslagen vaak niet in één land liggen, aldus Blair. Verder wees hij erop dat sinds 1993 al in 26 landen aanslagen zijn gepleegd waarmee al-Qaeda in verband is gebracht. Het terreurnetwerk zou ook de hand hebben gehad in de aanslagen in Londen.

Pakistan

Drie van de vier vermoedelijke daders in de Britse hoofdstad waren Britten van Pakistaanse origine. Alle drie reisden het afgelopen jaar naar Pakistan en bezochten vermoedelijk islamitische scholen waar radicale ideeën worden verspreid. Blair sprak de wens uit dat zulke scholen hard worden aangepakt.

Blair zei verder dat de Britse veiligheidsdiensten "al het mogelijke" hebben gedaan om de bevolking te beschermen tegen een terroristische aanval. Eerder waren er berichten dat de regering enkele weken voor de aanslagen op 7 juli het dreigingsniveau voor een terroristische aanslag had verlaagd.

Lijst

De Britse minister Clarke van Binnenlandse Zaken zei woensdag in het Lagerhuis dat de regering een lijst gaat opstellen met "onaanvaardbaar gedrag" dat terrorisme aanmoedigt. Buitenlanders die de regels overtreden worden onmiddellijk het land uitgezet.

Buitenlanders kunnen onder bepaalde voorwaarden worden uitgezet, maar de Britse regering wil na de aanslagen in Londen sneller en krachtiger kunnen optreden. "Onder de huidige omstandigheden heb ik besloten dat het juist is om deze bevoegdheden uit breiden om degenen aan te pakken die aanzetten tot terrorisme".

Websites

De lijst heeft onder meer betrekking op het beheren van de radicale websites en het schrijven en publiceren van opruiende teksten. De lijst past binnen de plannen voor een strengere antiterrorismewetgeving, waarover regering en oppositie onlangs overeenstemming hebben bereikt.

Clarke liet verder weten dat Groot-Brittannië bijna rond is met Jordanië over het terugsturen van Jordaniërs die niet langer gewenst zijn, zoals radicale moslimpredikers. Onder internationaal recht mag Groot-Brittannië niet zomaar mensen terugsturen naar een land als Jordanië, waar ze de kans lopen in de gevangenis te belanden en mishandeld of gemarteld te worden. De Jordaanse autoriteiten zouden garanties hebben gegeven dat dergelijke personen humaan worden behandeld. Met andere Arabische landen wordt aan vergelijkbare overeenkomsten gewerkt.

Reacties op dit bericht? Mail de redactie.
Altijd op de hoogte met de gratis NU.nl/nieuwslezer
Onderweg op de hoogte blijven? Ga naar NU.nl/pda
NU.nl homepage
(c) ANP

Samariaan

Wat Blair ook heeft gezegd in zijn persconferentie, is dat Islamitische Scholen in Engeland goed zijn;een instituut wat zou moeten worden gestimuleerd, o.a.  omdat deze scholen ervoor kunnen zorgen dat jongeren worden weg gehouden van radicalisme door ze op te leiden tot verantwoordelijke Moslim burgers.

Aangenomen wordt dat moslim scholen makkelijker subsidie zullen krijgen, aangezien zij een instrument kunnen zijn om die wortels aan te pakken.

Timarzgha

de wortels zijn nog altijd het westen zelf tenzij zij zichzelf willen aanpakken heeft de rest weinig nut!!
valt me op hoe makkelijk moslims tegen elkaar worden uitgespeeld door de verenigde satans, het is juist de bedoeling om iedereen die opkomt tegen hun of hun marionetten af te schilderen als extremist!!
zelfs imazighen zijn extremisten als zij tegen hun leiders in opstand komen want ook dat zijn de westerse belangen in het geding!!
what goes around comes around en dat geldt ook voor ons blijf ajb helder moslim extremisme bestaat niet, het zijn opgekropte frustraties tegen de onophoudelijke voortgang van steun van het westen aan de corrupte moordlustige en criminele regimes!!

Samariaan

Persoonlijk zie ik niet zo het directe  verband tussen geo-politiek en zich aan getrokken voelen zich aan te melden voor een of andere splintergroep. Er zal wel ergens een verband zijn, maar de kern ligt em volgens mij op een veel persoonlijk niveau; en demonstreerd een gebrek aan persoonlijke ontwikkeling, identiteit enz.


Timarzgha

meesten zeggen ook dat het een combinatie van van is want een identiteitscrisis kan ook door binnenlandse toestanden ontstaan zoals in de islamitische wereld
uiteraard ook door het westen aagemoedigd en in stand gehouden
veel idenditeitscrisis zal in veel gevallen betekenen afkeer van eigen idenditeit en ook hier zie ik een groot voordeel in van kwaadaardige westen
and so onnnnnnnnnnnnnn

Samariaan

Feit blijft dat er bij veel mensen een soort van leegte is; die potentieel kan worden opgevuld met haat en afkeer. Daar begint het bij. Dat deze leegte bijvoorbeeld wordt opgevuld met diepe afgunst en haat tov westerse leefstijl bijvoorbeeld, is maar een toevalligheid lijkt het vaak. Ik moet nog de moslim tegenkomen die vol zit met afgunst mbt tot de slachtingen van moslims in de Sudan, of de hongerlijdende Moslims in Niger.

Izwan

#7
Citaat van: MohamedUK