Aith Arb3in

Gestart door abrid, 10/06/2005 om 15:11:05

abrid

Azul marra,

Ooit werden stammen in de Rif bestuurd door een raad bestaande uit Imgharen(dorpsoudsten) deze heette Aith Arb3in.

Het si wel de basis van het principe van Imazighen. Die hielden niet van centrale regeringen en luisterden alleen naar hun eigen Aith Arb3in.

Was dit overval in de Amazigh gebieden normaal? Bijv. bij de Issousiën en Aith Atlas? Bestaat die raad uit 40 man?

Aqadi

athsaynou

#1
Ik weet wel dat er in Tazourakht "dorpsoudsten"waren...nu nog trouwens..dat zijn mensen die verschillende taken op hun nemen en dingen beslissen maar de dorpelingen wel erbij betrokken..

amazigh_slaaf

Ja, die raad bestond uit 40 man, maar of dit ook bij de soussie en chlouh was; weet ik niet. Ait 40 hadden een bestuurlijke en een rechterlijke macht. Het wa dus ook zo dat zij straffeen konden uitspreken tegen de mensen.

abrid

Dit heeft in ieder geval bestaan tot de komst van Abd el Krim. Hij heeft zelfs een tijd een paar van aith 40 laten door regeren. We horen het wel als iemand het weet.
Aqadi

MBTiza

Aith Arbi3ien komt van het woord Arba3 (kwart) en niet van het woord 40, de amazigh politieke structuur was overal hetzelfde, in de Midden-Atlas weet ik zekers, heb het gelezen over de Aith Saghrucen.

Een machtige amghar, had veel bezit(land, vee), veel broers en charisma en dhafantazith (durf, moed).

abrid

Dank voor de helderheid.

amazigh_slaaf

Jongens, ik heb mij goed laten informeren over deze kwestie en moet zeggen dat de ait arb3ien wel degelijk uit 40 man bestonden en dit overal bij de imazighen was. Dat dit ten tijde van abdelkrim was, was te danken aan de fransen die deze manier van regeren terug hebben ingevoerd om dat er chaos heerste bij ons omwille van de oorlog. De ait arb3ien regeerden met de zogenaamde izref amazigh(izref= wet) en op deze wetten hebben vele democratische landen zich later laten inspireren om hun grondwet te steunen.

Iemand die bijvoorbeeld vermoord had, werd verbannen en moest al zijn bezittingen afstaan aan het slachtoffer zijn nakomeling. Dit was wel degelijk en zware straf en was dus dan ook een grote reden om niet te vermoorden.
Een kleine overtreding werd bestraft door de ait arb3ien (40 man) te voorzien van een ontbijt, middagmaal en avondmaal. Grappig, maar efficient, want voor diegene die niet veel hadden was een zware boete.

Nu, ik hoop dat sommigen niet reageren met het verwijt of sommige democratische landen zich hebben gebaseerd op deze wetten, want dit zijn gewoon een paar voorbeelden van straffen.

Azul

abrid

M.a.w. er was geen centrale overheid maar een club van Imgharen(dorpsoudsten) die de dienst in een stam uitmaakte.

Ik zal het vervolg bijhouden over of het nou 40 of een 1/4 is. Dank voor je toelichting.