Mooie uitspraken van abdelkrim de filosoof...

Gestart door swani, 09/06/2005 om 14:39:33

miss.F.


abrid

Neccin nqaras Zawith. "Heilige" familielijn of te wel Imrabden. Mbtiza kan dat beter uitleggen. Als ie r zin in heeft natuurlijk.

Izouran


abrid

Hier nog één. Maar dan over hoe hij religieuze sentimenten gebruikte om de mensen te motiveren.

I do not deny that sometimes I was obliged to make use of religious sensibility in (an attempt) to win political support. Thus, I said that after the Spanish had occupied Ajdir they compelled the evacuation of a part of the village in which there was a mosque, which they did not respect and they made into a stable. When I heard this I ordered 3 of the qaids who were famous for their piety and their bravery to verify the matter for themselves. This tactic of mine doubled the bravery of the fighters, and increased their devotion to myself and my cause.

Al die engelstalige teksten komen uit het boek A Country with Governemnt and Flag van Pennel.

athsaynou

Citaat van: swani op 09/06/2005 om 14:56:49

"ousid gi jen rwaght ojechi inou, walakin adyass ejen ljil athifhem mijn razog athenig"

Deze is echt mooi...


amazigh_slaaf

Citaat van: m'Izran op 10/06/2005 om 15:32:23
Citaat van: swani op 09/06/2005 om 14:56:49

"ousid gi jen rwaght ojechi inou, walakin adyass ejen ljil athifhem mijn razog athenig"

Deze is echt mooi...Nu is het aan ons om te antwoorden met veni vidi vici

abrid

Ook een uitspraak van Moulay Mouhand:

Een Riffijn had aan 10 franse soldaten zijn gelijke. Waarom? Omdat van die 10 er 2 of 3 ziek of moe zijn door de effecten die het klimaat op hen heeft, 4 anderen staan op de wacht in de militaire konvooien. Dus blijven er nog maar 3 vechtklare soldaten over. Ieder van hun zwaar bepakt, waardoor ze minder mobiel zijn en veel minder kennis hebben van de omgeving in tegenstelling tot de Riffijnen die mobiel waren en goede kennis hadden van hun omgeving.


MBTiza

Citaat van: abrid op 28/06/2005 om 11:59:25
Ook een uitspraak van Moulay Mouhand:

Een Riffijn had aan 10 franse soldaten zijn gelijke. Waarom? Omdat van die 10 er 2 of 3 ziek of moe zijn door de effecten die het klimaat op hen heeft, 4 anderen staan op de wacht in de militaire konvooien. Dus blijven er nog maar 3 vechtklare soldaten over. Ieder van hun zwaar bepakt, waardoor ze minder mobiel zijn en veel minder kennis hebben van de omgeving in tegenstelling tot de Riffijnen die mobiel waren en goede kennis hadden van hun omgeving.ik las juist dat een riffijn aan de westfront gelijk was aan 20 spanjaarden en aan de oostfront aan 6 soldaten.

abrid

Dat was een vergelijking met Franse soldaten en niet met Spaanse. Franse soldaten waren gemotiveerder en waren beter bewapend en kregen een goed soldij in tegenstelling tot de Spanjaarden.

Gisterenavond op TV E Spaanse zender was er een documentaire over de Embargo van AlHoceima. Zaten veel oude opnames in van Imjahden en de landing op Sabadilla, Ixdain en Quemado.