Belangrijke mensen in de oprichting van de Republiek

Gestart door abrid, 22/04/2005 om 11:40:35

abrid

Azul marra,

We weten allemaal dat moulay Mouhand een land heeft proberen te stichten. Dit heeft ie niet in z'n eentje gedaan maar met belangrijke mensen. Deze mensen waren cruciaal voor hem om dit doel te bereiken.
Voordat je dat kan doen heb je ten eerste geld en wapens nodig.

Een groot deel van de wapens die de Riffijnen hadden kwamen van de verslagen Spaanse soldaten. Deze moesten verzameld worden. De aangewezen persoon hiervoor was Haddu mis n Hammu. Deze verzameld alle achtergelaten gereedschappen/wapens die door de Spanjaarden werden achtergelaten.

Verder was er een Bu Lahya n Ait Tuzin. Deze man had veel oorlogservaring omdat deze vanaf het begin tegen de Spanjaarden vocht. Hij was present bij de eerste Bay3a waarinn men zweert trouw te blijven aan Abd el Krim. Hij was een militaire leider. Hij leidde de intocht in de Ghomara in 1921.

Het isz ekr dat er veel meer mensen een belangrijke rol hierin gespeeld hebben. Mischien kan een van jullie iets toevoegen.


Aqadi

bron: Country with Government eand Flag van C.R. Pennel

abrid

Abd Salaam el Khatabi werd minister van Financien omdat deze het losgeld van 4 miljoen pesetas in ontvangst nam in ruil voor gevangen genomen Spaanse soldaten. Hiermee werden wapens ingekocht en kon men de Riffijnse manschappen betalen.

abrid

Cäayb n Hammadi Afellah, hielp bij de inval van de Gomara. Abd el Krim ontmoette hem tijdens de slag om Anoual en was zeer onder de indruk van deze man. Hij kon als de beste wapens repareren wat duid op een europese militaire opleiding. Hij wist ookd e vitale onderdelen van wapentuig zo te verstoppen dat de wapens onbruikbaar werden. Dit was nodig als men moest vluchten.
Deze man was verantwoordelijk voor de eerste manschappen die op ouderwetse manier in de markten werden geworven. 

abrid

Mohamed Buhut sloot zich aan bij de Riffijnen in de nadagen van de slag bij Anouar. In juli augustius 1921 deserteerde hij van Spaanse kant naar de Riffijnen. Deze werd een grote supporter van Abd el Krim. Hij werd een van zijn beste officieren. De man had eerder onder de Spanjaarden gediend in de Fuerzas Regulares. Hij doode zelfs een sjeik van de Ait Bu Ifrur omdat deze opperde om met de Spanjaarden te onderhandelen.

abrid

Zelfs niet Riffijnen sloten zich aan:

Ahmed al Susi, voormalige artillery bediener.

Al Matali Agharbi, idem

al Mufaddal, idem

Antonio el Macanico een Spanjaard, deze leerde een jonge jongen om om te gaan met de telefoonverbindingen. De Rif van Abd el Krim lag met mekaar in contact door een telefoon systeem.

abrid

Walter Hutyens, Noorse dokter

Servische kapitein(naam onbekend) later omgekomen door een bom.

Een Duitse(naam onbekend) telefoon expert.

Josef Klemms, avonturier, deze deserteerde uit het vreemdelingen legioen van Frankrijk naar de Ait Warrayn in de Midden Atlas. Hij voegde zich bij de Riffijnen in 1924 en werkte daar als cartographer en kanonnen instructeur.


E3ber_Tastite

Abrid 1000 maal bedankt, voor deze informatie.

Azul,

abrid

Tanks to Saied waarvan ik een kopie van dat boek heb ontvangen. Maar het word nog vervolgd.

abrid

Sibara of Severa n Ibequyen

Voormalige smokkelaar die wegens zijn uitstekende kennis van de zee en kust minister van mirine werd. HIj smokkelde vanuit Tanger wapens/ammunitie en mensen.  Hij werd in november 1924 gedood om onduidelijke redenen en werd vervangen door Haddu mis n Ali Mqaddem.

abrid

Haddu mis n Ali Mqadem een man uit Ajdir. Koper van een gemotoriseerde boot van een Amerikaan deze boot vergemakkelijkt de verkenningen rond het Gomara grondgebied. 

miss.F.

Sa3ied, waar heb jij dat boek vandaan, de VU?

Amedduker

Mohend mis n omar Commando uit Tastite en was de rechter hand van mouray mohend ameqran over Igzennayen n wadday (laag gzannaya). En  Afqea raabi(Roabi) uit dezelfe dorp was rqayed n 100, en was ook een heel bekende schutter in het leger van Mouray mohend.
Ewa d wenni netta, azul.

Kamal25

#12
Interessante info!!
Bedankt.

----------------------------------------


;D Azulist 4 Life ;D

Hadou


athsaynou

Citaat van: miss.F. op 22/04/2005 om 15:39:20
Sa3ied, waar heb jij dat boek vandaan, de VU?

Ben ik blind of heeft sa3ied hier niets gepost??....

Abrid jij nog bedankt ;)