" Volubilis " is een Berbers woord

Gestart door Matoub, 18/03/2005 om 19:56:07

Matoub

Azul,

Volubilis kende al een grote bloei zelfs voor de Romeinse aanwezigheid in Marokko, die stad is vlakbij de stad Fes. in het boek " De geschiedenis van Marokko " ( Van Herman Obdeijn ) staat dat Volubilis een verbastering van het Berbers woord " alili ( ariri in tarifit ), en dat is wel degelijk want de Marokkanen noemen het " walili " .

Matoub

Volubilis was een Romeinse nederzetting in het noorden van het huidige Marokko. Vermoedelijk is de stad gebouwd op de resten van een eerdere stad van de Carthagers uit de 3e eeuw voor Chr.

Volubilis was het administratieve centrum voor dit deel van Romeins Afrika. In de vruchtbare regio werd grootschalig graan verbouwd en geëxporteerd naar Rome. In Volubilis vonden ook de contacten plaats tussen de Amazigh stammen en de Romeinen. De Romeinen zijn er nooit in geslaagd deze stammen te onderwerpen. Wanneer dat wederzijds voordeel opleverde werkten de Amazigh met de Romeinen samen.

Anders dan in het geval van veel andere Romeinse steden werd Volubilis niet verlaten nadat de Romeinen in de 3e eeuw hun steunpunten in dit deel van Afrika waren kwijtgeraakt. Het Latijn bleef nog eeuwenlang in gebruik en werd pas door de Arabische opmars aan het einde van de 7e eeuw verdrongen.

Gedurende een periode van 1000 jaar bleven er mensen in Volubilis wonen. De stad werd pas in de 18e eeuw verlaten om te worden afgebroken en bouwmateriaal te leveren voor de constructie van de paleizen van Moulay Ismail in het nabijgelegen Meknes. Als deze afbraak niet had plaatsgevonden dan was Volubilis misschien een van de best bewaarde Romeinse locaties geweest. Desondanks zijn de ruïnes in goede staat en bevinden zo’n 30 mozaïeken van hoge kwaliteit zich nog op hun originele plaats.

In 1997 is Volubilis toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.


( Openbare bron )

noemid

hihi is naar mij genoemd dus.....