Belanrijke data in de geschiedenis van Imazighen

Gestart door Debouz, 08/02/2005 om 11:58:00

abrid

Dank Mbtiza ik zal weer verder gaan bij 1908.

Oke Ilizi das weer duidelijk ;)

abrid

Een paar gebeurtenissen die de vemelding waard zijn van voor 1908.

1883- Twee Riffijnen doen zich voor als eigenaars van goudmijnen die in Wayagherland zitten. Fransen denken dat ze echt met vertegenwoordigers van de Aith wayagher te maken hebben en sluiten een contract met deze bedriegers.
Nadat er een Frans schip de baai van Lhusima binnen vaart worden de Aith wayagher gewaarschuwd door Ait Temsaman en Iqbequyen van deze binnenkomst.
Binnen 24 uur hadden ze 10000 gewapende Riffijnen langs de kustlijn gezet. Bestonden uit Ait temsaman, Ibequyen en Aith wayagher.
Na dat de Fransen dit opmerkten maakten ze rechtsomkeert.

1899-Slachting onder Ibequyen na expeditie van Bucta el Bagdadi. Veel jongemannen verliezen hierbij het leven. Het zou zeker een kwart eeuw duren om op de oude sterkte te komen.


ps: voor debouz dit zijn ook Fransen die daar zijn geweest in die tijd nl. Maldonado en Maurice de Chavaignac.

abrid

1889-1890  Eerste huis gebouwd in Lhusima door Haji Hedu w-Aisa n Aith Ari.

1902- Bu Taghyutc (bu hmara) roept zich zelf uit tot sultan van Taza. Na steun van een paar arabisch talige stammen. Zijn echte naam was Jilali ben Muhamed L Yusfi z-Zarhuni. Beweert broer te zijn van de sultan. Kreeg steun van Fransen.

Een ex slaaf genaamd Jilali MUl L Wudhu krijgt leiding over de aanval op de rest van de Rif. Hij heet zo omdat ie toen ie nog slaaf was water gaf aan z'n superieuren om Rudhu (reining voor het gebed) te doen.

abrid

1907- Ait Tuzin geven zich na hevige tegenstand over aan Bu Taghyutc. Dezen laten een stier slachten als teken van overgave.

30 augustus 1908- Agraw Ameqran, Grote vergadering van Imgharen n Ayth Wayagher en gevluchte Imgharen uit andere stammen in Ait Bu Ã,,fif. Hierin worden taken verdeeld over hoe men het land gaat verdedigen. Hier is het plan die de nederlaag voor Bu Taghyutc in Bu Kidaren betekende gesmeed.

abrid

11 augustus 1909-Bu Taghyutc word voorgoed uit de Rif verjaagd. Hij word uiteindelijk in Bni Mstara in Jbala opgepakt door niemand anders dan Bushta el Baghdadi namens sultan mulay Hafid. Bu Taghyutc word naar Fes gebracht en daar in een kooi gegooid. Hierin word ie tentoongesteld aan de inwonders van Fes. Uiteindelijk word ie op 13 september 1909 geexecuteerd.

abrid

22 oktober 1908- Na Bu Taghyutc verslagen te hebben trekken de Aith wayagher zich terug naar hun streek. Op de teerug weg halen ze boetes op bij voormalige bondegenoten van Bu Taghyutc. Eerst in Temsaman. Hierna trok men naar de oostelijke rif de Ait Wurishek en hierna Tafersit. Hierna verbannen ze ex gouverneur onder Bu Hmara, Muhamed n Zaghdud, als vijand. Zijn huis word verbrand in Bu Hfura en halen nog meer boetes op in Imjaren. Hierna waren de Ã,,zib van Midar in Ait Tuzin aan de beurt vooral de ex gouverneur Muhamed n Haij Shuhu. Hierna keren ze terug naar Waryagher land.
Men kreeg een hoge dunk van zich zelf hierdoor. Vooral omdat men "the pretender" had verslagen waar de sultan niet tegen opgewassen was en waar Europese landen afspraken een contracten mee hadden.

abrid

Iets voor de 1ste wereld oorlog verschijnen er 2 gevaren namelijk de Spanjaarden uit het noorden en de Fransen uit het zuiden.

1909-Spanjaarden veroveren oostelijk Rif van Iqaräiyen na een korte oorlog. Die werd vooral gevoerd om de mijn concessies(delfstoffen).

1914-Erhaij Biqish neemt actief deel aan de onafhankelijkheidstrijd van Abd el Qader b. Muhyi ad Din. Dit was de 1ste Algerijnse onafhankelijkheids held.

21 juli 1921- Ighribben door Riffijnen op de Spanjaarden verovert. Hierna werd het bevel door de Spanjaarden gegevn om zich terug te trekken uit Anwar. Dit ging op een zeer chaotische manier. Dit leger bestond uit 25 tot 30.000 man. Men verliest bij dit treffen bij Anwar tussen de 13 en 19.000 man. De Riffijnen hebben een miniem verlies van 3.000 man.

abrid

Om een idee te krijgen hoe groot de klap was bij verschillende regimenten. Het regiment bij Dhar Ubarran verloor 179 man van de 250 man.

Veel izran zijn hiervan bekend hieronder eentje in het engels:


Oh Dhar Oubarran, how many bones lie upon you?

With what you have brought, you have brought hunger also.

The same thing that the rowboat on the water has brought.

The Aith Waryagher are goning into battle with 1200 men.

When they reached the Nkur plain it was full of people.

Oh shaikh 'Amar who died upon the top of the barb wires,

The people of Tizi 'Azza (in temsaman) are still fighting now,

Fighting with their hands, and even their woman are fighting.

The Spanish hakim Captain Huelva, tey have caught him by the throat. 
abrid

Zijn er nog mensen met interessante data's?

Vinden jullie het wel interessant en zinvol?

Asafu


abrid

27 mei 1926 overgave Abd el Krim aan een Frans-Marokkaans column van het franse leger onder leiding van Kolonel Corap.
Als de Spanjaarden hem hadden gepakt zouden ze heb direct veroordelen als oorlogsmisdadiger en zou hij door de strop omgekomen zijn.

Tot ergernis van de Spanjaarden gaf hij zich aan de Fransen over natuurlijk. Want het liefst hadden ze hem gepakt om zo de totale overwinning in de Rif oorlog te kunnen claimen.

Zo bleef de Rif oorlog voor de Spanjaarden toch een bittere nasmaak hebben.