Penon de Alhucemas

Gestart door Samariaan, 08/02/2005 om 04:39:35

Samariaan

Penon de Alhucemas

Penon de Alhucemas, Isla de Mar en Isla de Tierra zijn samen met Ceuta, Melillia, de Rots van Penon Velez de la Gomera en het van Perejil de laatste Spaanse gebieden langs de Marokkaanse kust. De drie eilanden van Alhucemas zijn te vinden 155 km ten oosten van Ceuta, en 100 km ten westen van Meillila, dichtbij het dorp van Sanjurjo ongeveer 300 meter van de kust af.

De Groep van Alhucemas bestaat uit de eerder genoemde Rots van Penon de Alhucemas, en de beide westerlijke eilandjes van Mar en Tierra.

Isla de Mar, de meest noordelijke van de groep, is niet meer dan een platte, 4 meter hoge plaat, die wordt overspoellt met water tijdens slecht weer. De enige vegetatie die er te vinden is zijn een paar verschillende mossen en een beetje laag gras.

Ilsa de Tierra is ook een scherp uit het water rijzende 11 meter hoge plaat plaat, waarop een vernielde toren te vinden is. Tierra ligt ongeveer 45meter ten zuidwesten van Isla de Mar en beide eilandjes zijn verbonden door een rots verbinding waar het water steeds over heen spoelt.

Het meest belangrijke eiland is Penon de Alhucemas, een rots van ongeveer 70 bij 50 meter in opvervlakte en met een hoogte van 27 meter op het hoogste punt.  De Rots is compleet bebouwd, met verschillende groepen huizen. Een haven, met twee pieren, zijn gesitueerd aan de ooselijke kant. De twee hoogste punten op de rots zijn een 16e eeuwe kerk en wachtoren, die ook gebruikt wordt als vuurtoren.Penon de Alhucemas


De geschidenis van deze rotsen gaat terug naar 1559 toen Mulay  Abdala el Gabib Bil-Lah verschillende gebieden aan de Marokkaanse kust aan Spanje gaf in verdedeiging van de opkomende Turkse groepen. In 1561 bouwde Spanje het fort op Alhucemas en een toren op Isla de Tierra. Maar tijdens deze tijd waren de eilandjes niet bezet door Spanje, todat Marokkaanse rebellen het vuur opende op gebouwen op de rots. vanaf dat punt werd de groep geclaimed door Spanje. In 1673 zond Spanje een millitair garnizoen en tot op de dag van vandaag bevinden zich millitairen op de Rots (60 man in totaal).
allasian

wat zijn jouw bronnen voor deze info?Ik trek het niet in twijfel ofzo maar,gewoon.Voor ons is de benaming voor het eilandje "Tazrout N Nekor".


allasian

In poëtische zin is het een dochter die onder dwang uitgehuwelijkt is,weg gekaapt bij haar moeder,voor altijd gegijzeld.

Samariaan

Citaat van: allasian op 11/02/2005 om 15:22:35
In poëtische zin is het een dochter die onder dwang uitgehuwelijkt is,weg gekaapt bij haar moeder,voor altijd gegijzeld.

maar dan gegijzeld op een balkon waar de hele straat haar kan zien.

allasian

En dat de realiteit een op (pause)gezette momentopname van die gijzeling is waar we altijd geconfronteerd mee worden wanneer we onze ogen op de baai van Alhoceima werpen.

Samariaan

Citaat van: allasian op 11/02/2005 om 16:22:17
En dat de realiteit een op (pause)gezette momentopname van die gijzeling is waar we altijd geconfronteerd mee worden wanneer we onze ogen op de baai van Alhoceima werpen.

ja erg he, ik vindt het echt jammer dat ik dat ding niet mag bezoeken, een van de beste attracties in de arif, maar zodra je er naar toe probeert te zwemmen wordt je dood geschoten.

De enigste optie om het te bezoeken is me zelf naturaliseren tot Spanjaard, en in het Spaanse leger gaan.

Sa3ieD

Citeerja erg he, ik vindt het echt jammer dat ik dat ding niet mag bezoeken, een van de beste attracties in de arif, maar zodra je er naar toe probeert te zwemmen wordt je dood geschoten.

De enigste optie om het te bezoeken is me zelf naturaliseren tot Spanjaard, en in het Spaanse leger gaan.
Ik kies AwayagherII hiervoor, hij kan zich naturaliseren tot spanjaard en dan in het leger en zorgen dat ie op tazrut n kur wordt gestationeerd. Hierna kan hij in de nacht een coupe plegen met behulp van iriefieyen. Dan wappert tenminste 1 dag de Riffijnse vlag op tazrut n kour ;-).

Badis

Er zijn Iriffieen al op het eiland, Iqqer3ien uit Mritch in dienst bij het Spaanse leger. Ik heb ze vorige zomer zelf meegemaakt toen wij dicht langs het eiland gingen varen, kwam een commando (met Uzi’s) naar ons. Er waren Iqqer3ien tussen die ons in Tmazight vriendelijk verzochten om 100 meter afstand te houden. Ook mochten wij niet tussen de eilandjes varen.

Het was moeilijk te behappen om weggejaagd te worden in je eigen land. Vooral als je nog kan herinneren een tijd geleden als kind ging je op de eilandjes spelen zonder, door niemand gestoord te worden.

Sinds het conflict over het eiland Toura (Perijil) zijn de kleine eilandjes (mar en tierra) verboden terrein geworden nadat een aantal Iriffien de Marokkaanse vlag op een van de eilandjes hebben gehangen.

abrid

Wat BAdis zegt heb ik dit jaar ook gezien. IK zat daar bij Aqemom Usaru(vlakbij Tajeth en Sfiha) toen daar een boot vanaf dat eiland aan de kust kwam. Dit was in de avond. Zoals Badis zegt waren dit hoofdzakelijk Iqeräiën uit Mritc en omgeving.

abrid


Izwan

Deze eiland was altijd van aith wajagher. In de 9 eeuw is een paar jaren door Noormanen bezit geweest. Voor die tijd en na die tijd was een muur naar die eiland gebouwd en werd als een haven gebruikt.
eind van de 16 eeuw is door de frans piraten bezit geweest. De spanjaarden wisten deze piraten weg te jagen en sindsdien is deze eiland als een gevangis voor spaans politiek gevangen gebruikt.
Er was daar een politiek gevanger die wist zijn mede gevangers en bewakers te mobiliseren om in opstand tegen de spaans gezag te komen.
Op dit moment wonen daar tussen 500 en 1000. De meeste van hun wonen in het vaste land (Club).   

abrid

Maar club is gesloten jammergenoeg.

Schijnt dat het eiland groter was vroeger. Doordat er ooit een Amjahid per ongeluk een projectiel die kant op stuurde. Zo vertelt een lokaal iemand. Sommigen zeggen ook dat er onder dat eiland ruimte is gemaakt en dat er grotten onder zitten etc.

Verder is het eiland N'kour in 1673 door de Spanjaarden bezet. Ik lees ook wel eens dat het Tagzirt n Wajdir word genoemd.

*-RiFFijn0s-*

Citaat van: abrid op 07/09/2005 om 12:07:59
http://img368.imageshack.us/my.php?image=img05101dt.jpg

Een mooi plaatje!
Azul a Thawmat,
Werkelijk een mooie plaatje. Jammer dat tazrut n Nkur niet toegankelijk is voor Riffijnen.  Op die Tazruth heb je, denk ik, een mooie uitzicht over de baai van Nkur (ncoua)  en de omliggende stranden.

Bedankt a thawmat, voor die mooie foto's.
Ntecekaar cek

Adwenni nta

abrid

Of je moet via Spanje erheen gaan. Zou dat kunnen als je een hollands paspoort hebt? Waarcshijnlijk moet je toestemming krijgen omdat het een strategisch gelegen gebied is?????