wie haat Imazighen???

Gestart door rifman, 12/06/2003 om 21:52:53

rifman

Het was een vreemde folder, iedereen was mee eens. De groep bestond ook uit Amazigh militanten en Arabische vrienden. Democraten die respect hebben voor de strijd van Imazighen en zich er niet voor schamen om bij wijze van spreken te zeggen: Ik voel me een Amazigh onder jullie. Er zijn ook Palestijnen met een rationeel kijk op de zaken. Zij geven bijvoorbeeld toe dat ze blij zijn om ontsnapt te zijn aan de dictatuur van Arafat. Natuurlijk zijn ze fel tegen de onderdrukking en bezetting van de Terroristische staat Israël, zoals alle Imazighen met hun dat vinden. Maar ze deinzen er niet voor te verspreiden, dat de Miljoenen Arabieren in Israël meer rechten hebben dan welk ander Arabier dan ook in zijn thuisland. Zij durven ook standpunten over de boycot van Israël nutteloos te verklaren zolang er Miljoenen Arabieren in Israël werken (Zowel Israëlisch als Palestijns). Mensen die geen twee gezichten hebben zoals Abu Leil.

De folder was een aankondiging van een actie en was ondertekend door veel verenigingen.  Amazigh, moslim (en moskeeën), joods, etc.
Het was erg raar dat het woord Amazigh daar tussen stond. Daarom besloten we om op onderzoek uit te gaan en belden de lijst door. Enkele hebben niet opgenomen! anderen wisten van niets! Sommige organisaties stonden niet geregistreerd! Enkele personen konden geen informatie geven over de organisatie waarvoor hun naam vermeld werd!  

De gesprekken werden door alle aanwezige gevoerd. Men besloot ook om zich in sommige gevallen anders voor te doen. In het gesprek met de voorzitter van een moskee, bekritiseerden we de aanwezigheid van het Tamazight en beweerden dat het tegen de islam was. Zijn antwoord was absurd, hij was het volledig met ons eens, hij vond het een schande. Hij voelde zich erg inferieur, daar waar hij het gesprek voerde met een Egyptenaar, in zijn ogen Arabier dus Allah. Hij zei ook dat hij zijn kinderen verbiedt om het Tamazight te spreken. De Nederlandse vrouw die op de lijst de Joodse, moslimse en christelijke Marokkaanse vrouwen vereniging vertegenwoordigde, in de veronderstelling dat ze met een joodse berbers Marokkaan (Jehud Azellal) aan het praten was, zei ze het volgende om ons gerust te stellen en te informeren: De moslims, joden en christenen leven al twee duizend jaren samen in Marokko ( islam is veel jonger en klopt dus niet), wist je? Dat Marokko de enige land waar de joden een eigen rechtbank hebben? (dit klopt wel), Maak je geen zorgen, we zijn voorbereid op sommige lieden die de boel zouden kunnen saboteren (indirect verwijzing naar AEL daarna), van iedereen die zich schuldig maakt zal de naam genoteerd worden en aan Marokko gegeven worden.


We hebben ons kapot gelachen die dag, uiteindelijk was niemand bereid ons van statuten te voorzien en konden we nergens lid van worden.

Er was een organisatie die ons respect en waardering kreeg omdat het democratisch overkwam. Zij zijn noch Arabisch, noch Berbers (met andere woorden zijnspreken een andere taal). De reactie op dezelfde vraag als de voorzitter van de moskee (die overigens een volledige Amazigh achternaam heeft) was als volgt: We vinden uw opmerking niet gepsat, daar ieder volk het recht heeft op het belijden van zijn identiteit, zoals het geval is voor onze broeders Imazighen.