Geld voor beving El Hoceima niet gebruikt

Gestart door abin, 08/07/2004 om 00:17:24

abin

Geld voor beving El Hoceima niet gebruikt 

Sietske de Boer
Geld voor beving El Hoceima niet gebruikt
Ruim vier maanden na de aardbeving die de regio rond El Hoceima trof en waarbij 229 mensen omkwamen, liggen de puinhopen er nog net zo bij als de dag na de aardbeving. Mondjesmaat is een begin gemaakt met het herstel van wegen en openbare gebouwen. In het dorp Benabdallah, hoog in de bergen in het gebied dat het zwaarst getroffen is, leven de mensen in tenten. De oogst is inmiddels wel binnengehaald: de hooischoven en de geïmproviseerde tenten staan door elkaar. Een oude man doet zijn beklag: "Ze zeggen tegen ons dat we zelf de huizen weer moeten opbouwen, maar we hebben geen materiaal, en ook geen mankracht. Veel mannen zijn omgekomen door de aardbeving."

Hoe komt het dat men zelfs met het opruimen van de puinhopen nog niet begonnen is? In El Hoceima legt architect Mohamed Sheikh uit: "Er is inderdaad vertraging opgetreden. Het duurde lang voordat de regering in Rabat plannen voor de wederopbouw presenteerde en wij waren het met die plannen niet helemaal eens. De ideeën voor de nieuwe woningen sloten niet aan bij de woonstijl van de Rif. We hebben zelf plannen gemaakt, waarin die traditionele woonstijl wel gerespecteerd wordt en uiteindelijk is de regering daarmee akkoord gegaan. Nu is het probleem vooral logistiek. We hebben vele machines, veel mankracht en veel materiaal nodig. Als we dat niet goed organiseren, gaan door de schaarste de prijzen enorm omhoog."

De hulp die vanuit Nederland is aangeboden, is ook nog niet uit de startblokken. Er is ongeveer een miljoen euro vergaard door organisaties van Marokkanen, onder andere met de opbrengst van een benefiet-voetbalwedstrijd. De Vereniging van Nederlandse gemeenten en de ontwikkelingsorganisatie Cordaid beheren dat geld.

In de Marokkaanse hoofdstad Rabat zegt Herman Lauwerysen van Cordaid: "De organisaties van Marokkanen in Nederland willen absoluut niet dat het geld rechtstreeks aan de Marokkaanse overheid wordt overgemaakt, en daarom hebben ze Cordaid gevraagd het geld te beheren, want wij werken alleen met niet-gouvernementele organisaties (ngo's). Wij dachten het geld te besteden in samenwerking met de plaatselijke ngo, met wie we meer projecten doen in deze regio, maar toen zei de Marokkaanse overheid: 'Wacht, als jullie iets gaan doen, moet dat onderdeel zijn van het nationale plan voor de wederopbouw.' En op dat nationale plan zitten we al die tijd te wachten.''

Directeur Driss Benhimma van het bureau dat voor de Marokkaanse overheid de wederopbouw coordineert, ontkent dat er slechte samenwerking is met de ngo's in de regio: "Wij hebben ons nationale plan voor de wederopbouw samen met de bevolking opgesteld, en we werken juist samen met de ngo's." Van geld uit Nederland weet hij niets. "Laat ze contact met ons opnemen, wij zijn er klaar voor. De begroting voor de wederopbouw is 250 miljoen euro."

Mohamed Sheikh gaat de dorpen af om de plannen voor de nieuwe woningen toe te lichten. De bevolking wordt ongeduldig, want de mensen realiseren zich dat de tijd dringt. Het is zaak vóór de winter, die hier hoog in de bergen guur is, de tenten te verlaten en een stenen onderkomen te betrekken.

Bron:Het Parool 2004 alle rechten voorbehouden (c)

08 Jul 2004

Terug