Wie Is Naar Het Amazigh Festival Geweest? Vertel!

Gestart door Falku, 12/11/2000 om 20:45:08

Falku


Ben jij naar het Amazigh Festival geweest? Vetel dan eens wat jij daar gezien hebt en meegemaakt. Laat weten of je het een succes vond of niet, en of je graag meer van zulke dingen zou willen zien.
Misschien is er ook iets anders dat je graag zou zien, dat met Amazigh cultuur te maken heeft, maar dat je op het festival gemist hebt !

:-)


ayend

#1
Beste Falku, azul,

Ik ben daar geweest, ik heb mee gedan, dat was leuk, ik heb daar nieuw vrienden gemakt, vooral toeareg... Maaaaaaaaaar jammer genoeg....Ik ben daar mijn mobil telefoon kwijt...dat heeft mij heel veel pijn gedan... want ik ben 154 opgeslachen telefoon nummers kwijt... Daarom wil ik graag aan iedereen die daar geweest is om mijn kaartje trug te geven...Ik wil alleen mijn kaartje...ik hoef die telefoon niet... mijn adres is
BERNADOTTELAAN 128
2806 JR GOUDA
Ik wil alleen mijn kaartje A.U.B.
Thanemmirth....AYNED

asiwan (Gast)

#2
beste ayenad
sorry voor je dat je tefoon daar kwijt bent geraakt hier is een tip om tenminste een gedeelte terug te vinden. je moet je provider vragen alle nr die gebelt hebt daar van een lijst naar je toe te zend en zich er bij dat je een zakenman bent en dat die nr erg belangrijk zijn

asiwan

#3
nog iets vergeten sla all nummers op je PC dan raak je ze  nooit kwijt  

Henna

#4
CiteerDe Berbertjes dansen bij nachte

13/12/2000
Van onze redacteur
Geert Sels

BRUSSEL -- Tot volgend weekend nog is Brussel in de ban van het Urar Imazighen, het feest van de Berbers. Tien dagen, het is wat krap om van Marokko tot Egypte te reizen. Maar met behulp van film, video, concerten en tentoonstellingen gaat het doorgaans iets vlugger.
De Berbercultuur is wijdverspreid in het noorden van Afrika, maar toch geniet ze geen erkenning. In landen waar een steviger arabisering de kop opsteekt, heeft ze het moeilijk om zich te handhaven. Voor sommige nomadische volkeren, zoals de Toearegs, zijn de landsgrenzen een onnatuurlijke belemmering. Daar staat tegenover dat Marokko de laatste tijd een voorzichtige opening laat voor de erkenning van de Berbertalen.
Uit die taal haalt de Berbergemeenschap haar symbool. In het Tamazight staat de laatste letter van het alfabet voor een identiteit die zich opnieuw bevestigt. Die van de Berbers, die zich steeds herstelt, wat ook de tegenkanting is.
Wat die Berbercultuur te bieden heeft, kan in deze tiendaagse duidelijker worden. De Brusselse organisatie Nova neemt drie allochtone groeperingen bij de arm en kreeg steun van Brussel 2000.
Bij Nova speelt zich het filmprogramma af. Daar is het huis tenslotte in gespecialiseerd. Tot de slotdag zijn er dagelijks films te zien, nog zo'n vijftien in totaal. Er is behoorlijk wat Algerijns werk bij. Sleutelfiguur is René Vautier, de Fransman die op zijn zestiende aansloot bij het verzet en die keuze trouw zou blijven.
Op vrijdag 15 december komt hij zelf, is er een film óver hem (L'homme de paix) en ook eentje ván hem (Avoir 20 ans dans les Aurès). Zondag 17 december is één van de eerste grote Algerijnse films te zien, uit 1965, op scenario van Vautier.
Muziek is een nachtelijker genre. Vrijwel dagelijks is er een concert mee te pikken. Hassane Idbassaïd (12/12) beheerst als jonge dertiger zowel de moderne Berbermuziek als de traditionele stijl. Malika Domrane (13/12) woont nu in Frankrijk en zingt een eerbetoon aan de Algerijnse slachtoffers.
Het overzicht wordt compleet met enkele tentoonstellingen. In het centrum van Brussel 2000 is een collectie oosterse reclameaffiches te bezichtigen. Enkele daarvan zijn gemaakt door bekende ontwerpers als Broders of Romberd, of uitgevoerd door een schilder als Majorelle. Op dezelfde plaats loopt de fototentoonstelling van Laziz Hamani, die zijn geboorteplaats in Klein-Kabylië in beeld brengt.