de waarheid en het antwoord

Gestart door touaregh, 01/04/2003 om 18:04:21

touaregh

Azul.
Velen zullen ogetwijfeld wel de uitspraak kennen van de waarheid is hard,bereid je voor want hier komt tie.Een vraag die vele imazighen bezighoud is die van waar we nu echt vandaan komen.Er zijn al vele theorieën die ons niet echt een antwoord geven waar we ons prettig bij voelen.Het verhaal verteld ons tot noord-afrika,maar wat daarvoor komt blijft een grote leegte.Volgens de zwarte afrikaanse geschiedenis zijn de oorspronkelijke bewoners van noord-afrika de touaregs,een zwarte nomadenstam die vanuit west-afrika naar het noorden trok dat toenertijd nog onvruchtbaar en onbewoond was.Deze theorie staat zo vast als een huis omdat afrika een zwart continent is.Waar komen wij dan werkelijk vandaan met onze toch redelijk blanke huid zoals de andere niet zwarte noord-afrikanen.Dan blijven de volgende mogelijkheden over,zuid-europa,azië of mischien het midden-oosten.In het tamazight betekend imazighen vrije mensen,wat erop duidt dat wij een nomadenvolk waren,het gaat dus veel verder dan wat we nu kennen als marokko.Er zal ongetwijfeld een hoop negativiteit komen als antwoord op deze posting,mischien wordt hij zelfs verwijderd door de moderator,iemand met een beetje intelectueel niveau zal na het samenvatten van deze posting tot de conclusie komen dat de zoektocht veel verder gaat dan dat ons is wijsgemaakt.Verdiep je niet in de noord-afrikaanse geschiedenis boeken maar in de afrikaanse geschiedenis boeken.

touaregh

#1
Azul.
Nog even dit toevoegen.Ik zie dat er ook een hoop isousien deze site bezoeken,ook zij zijn niet de oorspronkelijke bewoners van noord-afrika.Gezien het aziatische uiterlijk is de oorsprong van souassa te zoeken in azie.

Badis (Gast)

#2
Azul,

De eerste archeologische bewijzen van de aanwezigheid van menselijke activiteiten in noord Afrika zijn ceramische resten daterend tot 8000 bc. Uit deze resten is aan te geven dat deze inwoners zowel jagers en landbouwers waren. Deze resten zijn ook in de huidige Sahara gevonden, wat het bewijs is van betere klimatologische omstandigheden.

Van belang is, op een gegeven periode in de geschiedenis van menselijke activiteiten in Noord Afrika inclusief de Sahara, is er een etnische groep duidelijk aan te merken als de huidige Imazighen.

Antropologen gaan er vanuit dat deze etnische identiteit tot 6000 jaar BC wel is aan te geven.
Klimatologische kent dit gebit verschillende opeenvolgende perioden, de nomadische vorm van leven is een resultaat daarvan. Maar ook de huidige diversiteit van Imazighen heeft met deze verschillende biotopen te maken. Zo heb je Imazighen die in zeer koude klimaat in hoge bergen leven en anderen in zeer warme klimaat in de Sahara.

Wie onze prehistorische voorouders zijn? Zwarte Afrikanen of uit Azië, het is misschien wel interessant om te weten, maar niet bepalend voor het vaststellen van onze identiteit. Dit staat vast, en er zijn genoeg antropologische en archeologische studies die aangeven dat alle huidige Amazigh groepen tot één etnische identiteit behoren.

Met andere woorden voor ons Imazighen is de periode vanaf 6000 BC relevant, want vanaf die tijd begon onze cultuur en identiteit vorm te krijgen.

conclusie, ik zie niet waarom in onze geval de waarheid wel hard is??????


Thannemirt Badis,touaregh

#3
Azul,
Wat ik met bovenstaande wil zeggen is dat de imazighen niet de oorspronkelijke bewoners van noord-afrika zijn,maar de touaregs een zwarte stam uit het zwarte afrika.Imazighen zijn een mengelmoes van verschillende rassen,wat ook de diversiteit in uiterlijke verschillen verklaart.Jij zegt"Van belang is, op een gegeven periode in de geschiedenis van menselijke activiteiten in Noord Afrika inclusief de Sahara, is er een etnische groep duidelijk aan te merken als de huidige Imazighen".Voor zover ik weet kan je door middel van een skelet niet iemands etniciteit herkennen.


Falku

#4
Azul Touareg,

Je maakt een aantal fouten:
1. Touaregs zijn ook Imazighen
2. Ze zijn niet zwart
3. Hun stam is later gevormd, nadat er al andere Imazighen er waren, ze zijn toen van het noorden zuidelijke getrokken en hebben zich toen pas in de Sahara gevestigd.
Meer informatie over de Touaregs vind je hier:
http://wwwusers.imaginet.fr/~yusuf/index.html

Ook snap ik niet waarom je bang bent dat moderators dit gaan verwijderen, wel raad ik je aan meer literatuur te lezen over dit onderwerp voordat je bepaalde dingen beweert. En dat je je bronnen vermeld.

Er is wetenschappelijk onderzoek hierna gedaan, dit is het antwoord op de vraag naar onze afkomst:

Citeer13.000 v.C. leefde langs de Noord-Afrikaanse kust de zogenaamde Mekta-mens. Dit is een uniek type dat alleen in Noord-Afrika voorkomt. Hij hoort tot de Homo Sapiens groep, en is dus een moderne mens zoals de huidige mensen (geen oermens dus).
In 8.000 v.C. doemde een nieuwe type op: de Capsien. Deze was eerst alleen op het grensgebied Tunisie-Algerije, maar verspreidde zich al snel over heel Noord-Afrika.
De Mekta en de Capsien vermengde zich, en de nieuwe bevolking die toen ontstond wordt in de wetenschap aangeduid met de term 'Oer-Berbers'. De Mekta-mens wordt gezien als de belangrijkste van de twee, en wordt daarom ook aangeduid met de term 'Proto-Berber'.
Een hele tijd later (weet niet precies wanneer), kwam een nieuwe bevolkingsgroep uit het oostelijk deel van het middellandse zeegebied, via Zuid-Italie en Sicilie. Deze mengde zich al snel met de toenmalige bevolking van Noord-Afrika, de Oer-Berbers.
De Imazighen zijn dus een mengvolk dat bestaat uit drie grote groepen volkeren, plus waarschijnlijk een aantal kleine volkeren, die in elkaar opgegaan zijn.

Aan het begin van 2000 v.C. gebeurde iets bijzonders, in zeer korte tijd heeft zich het Tmazight door heel Noord-Afrika gevestigd. Overal werd nagenoeg hetzelfde soort Tmazight gesproken, het Oer-Tmazight. Hoe dit plaatsgevonden heeft is onduidelijk.

Bronnen:

* The Berbers - Michael Brett
* Die Numider - Heinz Guenter & C.B. Rueger
* Die Berber: Vielfalt und Einheit einer alten nordafrikanischen Kultur - W. Neumann

De grote wetenschapper op dit gebied is de fransman G. Camps, hij is een van de grote specialisten op het gebied van de geschiedenis van de Imazighen, dit zijn enkele van zijn werken:
* Aux origenes de la Berberie
* Berberes. Aux marges de l'histoire
* 'Advertissement', Encyclopedie Berbere, vol. I
* 'Abizar', Encyclopedie Berbere, vol. I


Dit onderwerp wordt ook al besproken bij Geschiedenis/Waar komen wij vandaan:
http://rif.couscous.nl/forum/awar.pl?board=Geschiedenis&action=display&num=132criticuz

#5
Azul Falku,
Broeder ik denk dat jij er helemaal naast zit.Jouw theorie over de mekta mens en de capsien is de grootste achterhaalde onzin die ik tot nu toe ben tegengekomen op het internet(wel grappig eigenlijk)heb elke enciclopedie nageslagen die ik ken maar kan jouw theorie niet tegenkomen.Dat jij die theorie uit een boek hebt gehaald kan ik wel begrijpen,maar niet elk boek en theorie is op waarheid berust.Negen van de tien wetenschappers zullen het erover eens zijn dat er maar één prototype mens is geweest,en dat is homo-sapiens,volgens de drie grootste monotheïstische is dit ook het geval we(de mens) stammen namelijk af van adam en hawa.Er was niet een adam en hawa en een kees en mien en een hassan en wilma.Alles wat niet behoord tot homo-sapiens is dierlijk,daarom vind ik jouw theorie beledigend voor alle imazighen.Een andere grote fout die jij maakt is de woorden imazighen en berbers door elkaar te halen,vergeet niet dat de "berbers" niet alleen in noord afrika voorkwamen maar in heel afrika en amerika en alles wat niet blank was werd een wilde genoemd oftewel berber,alles wat met berber word aangeduid asocieer jij weer met imazighen,weer een foutje van jouw.De literatuur die jij aanhaalt bevatten allemaal de titel "berbers" dat vind ik al geen betrouwbare bron meer.Jij geeft ook als bron een link naar een home-page,jij en ik weten maar al te goed dat dit wederom geen betrouwbare bron is,elke sukkel kan een home-page bouwen en onzin gaan uitkramen wat wetenschappelijk niet is vastgesteld.De zoveelste fout van jouw is dat je beweerd dat de touaregs niet zwart waren,wel een beetje vreemd deze stelling vind je zelf ook niet.Ga alleen maar vier weken in de zon liggen,als je dan nog blank bent dan kom ik van mars.Echte betrouwbare lectuur over de imazighen is er bijna niet wel raad ik jouw aan broeder om de geschiedenis van afrika te onderzoeken,ga dan op zoek naar een aantal boeken van een soedanese historicus)zijn naam ben ik even kwijt).De Imazighen zijn niet een volk dat heeft bestaan vanaf de oertijd,het is een mengelmoes van andere rassen die zijn samengesmolten is noord-afrika,dat is DE theorie waarom wij qwa uiterlijk en taal van elkaar verschillen.

Zodra ik enkele titels vind zal ik deze hier gauw plaatsen.

gast

#6
Amen,en laten we weer bij het begin beginnen,namelijk het aanbidden van de zon,de maan,bomen en rotsen.

Said

#7
ik heb vernomen dat de bewoners van noordafrika (berbers / imazighen) hun wortels hebben in jemen!!!

Said

#8
criticuz???
bedoel je mischien de geschiedkundige ali al mazrui?

Bokous

#9
Azul aytma d suytma,

Ten eerste wil ik tawmat Falku bedanken voor zijn artikel over geschiedenis van Imazighen.
Criticus
Het boek Berberes, Aux marges de l'histoire is geschreven door de bekende wetenschapper Gabriel Camps. Hij is een van de belangrijkste geschiedschrijvers van noord africa, dat boek is gebaseerd op de wetenschappelijke ontdekkingen voornamelijk op het gebied van archeologie en antropologie. Dat je de inhoud van dat boek niet vertrouwt vanwege het titel "Berbers", dat i sgeen goede reden. Ik raad je om dat boek te gaan lezen, daarna mag je jou kritiek geven.
Said
Dat Imazighen hun wortels in Jemen hebben, dat is een heel zwakke theorie en is gebaseerd op de mythologische verhaaltjes van Arabische geschiedschrijvers. Ga maar eens het boek "Mo_jam el Buldan" (een van de grootste geschiedenis boeken van arabieren) lezen. Dat boek is vol met "1001 nacht"- achtige sprookjes.

Tanemmirt
Hammu u Namir
  

ithran (Gast)

#10
wij leven nu ruim 4000 jaar in noord-afrika
al het leven komt uit het zuiden ,dus we komen niet uit europa.Van de arabieren komen we ook niet ,want wij bestaan langer als hen.
dan zullen we toch richting midden-oosten moeten zoeken waar iedereen vandaan komt.

Falku

#11
Ithran,

dat wij uit het middenoosten komen is zeer onwaarschijnlijk, er zijn aanwijzingen dat Imazighen 1 van de oudste bevolkingsgroep is (de steen van Libie wijst dit uit). Er is dus grote kans dat er mensen waren in Noord-Afrika voordat er mensen in het middenoosten waren.
Dit is wat er wetenschappelijk al bekend is :

Citeer13.000 v.C. leefde langs de Noord-Afrikaanse kust de zogenaamde Mekta-mens. Dit is een uniek type dat alleen in Noord-Afrika voorkomt. Hij hoort tot de Homo Sapiens groep, en is dus een moderne mens zoals de huidige mensen (geen oermens dus).
In 8.000 v.C. doemde een nieuwe type op: de Capsien. Deze was eerst alleen op het grensgebied Tunisie-Algerije, maar verspreidde zich al snel over heel Noord-Afrika.
De Mekta en de Capsien vermengde zich, en de nieuwe bevolking die toen ontstond wordt in de wetenschap aangeduid met de term 'Oer-Berbers'. De Mekta-mens wordt gezien als de belangrijkste van de twee, en wordt daarom ook aangeduid met de term 'Proto-Berber'.
Een hele tijd later (weet niet precies wanneer), kwam een nieuwe bevolkingsgroep uit het oostelijk deel van het middellandse zeegebied, via Zuid-Italie en Sicilie. Deze mengde zich al snel met de toenmalige bevolking van Noord-Afrika, de Oer-Berbers.
De Imazighen zijn dus een mengvolk dat bestaat uit drie grote groepen volkeren, plus waarschijnlijk een aantal kleine volkeren, die in elkaar opgegaan zijn.

Said,

Dat de Imazighen uit Yemen komen is onwaar, het werd door Arabieren in de 14de eeuw bedacht, en had louter politieke motieven (er is geen wetenschappelijk bewijs die dit aangeeft). Doel hiervan was om de Imazighen, net als de Arabieren, te bestempelen als hetzelfde volk, zodat de Arabieren. De Arabische heersers waren bang voor hun positie en moesten deze rechtvaardigingen.

aith_mhand_u-yihya

#12
Zeer interessant discussie.
De grootste fout die mensen maken is dat ze denken dat het continent Afrika alleen uit "zwarten" mensen bestaat. Afrika stopt waar de "zwarten" eindigen, volgens deze mensen. Voor hen moeten de blanke Imazighen (Imazighen zijn voor alle duidelijkheid niet alleen blank) dus ergens anders vandaan komen dan Afrika. Ik vind dat dit meer een stereotype is. Er is al meerdere malen aangetoond dat het gebied van Noord-Afrika een lange tijd onbewoond is geweest. Daarna hebben de Imazighen zich daar gevestigd. Waar de Imazighen precies vandaan komen, weet men niet, maar het is een feit dat de Imazighen een van de eerste of de eerste mensen van Noord-Afrika waren.Het is een feit dat de Imazighen al duidenden jaren in Noord-Afrika wonen.

Als je goed kijkt naar de geschiedenis van het continent Amerika bijvoorbeeld, komt men tot de conclusie dat de Indianen niet de oorspronkelijke bewoners van Amerika waren; toch maakt iedereen de fout dat Indianen de oorspronkelijke bewoners van Amerika zijn, ook al hebben er dus eerder andere volkeren geleefd die weer daar weggetrokken zijn.

De bronnen kan ik zelf niet meer hier vermelden, ik heb de boeken gelezen op zeer jonge leeftijd. Het kan daarom zijn dat mijn informatie verouderd is en dat de dingen die hier boven staan vermeld niet meer kloppen. Maar wat duidelijk mag zijn is dat men op moet onderzoek moet gaan naar de wordtels van de Imazighen. Lees zoveel mogelijk boeken hierover en haal hieruit je conclusies.

Niemand weet de waarheid, behalve GOD.

aith_mhand_u-yihya

#13
Aangezien Noor-Afrika na de tijd dat de Imazighen daar gevestigd hebben overspoeld werd met allerlei andere volkeren is het logisch dat de Imazighen vermengd zijn met deze volkeren. Je kan nooit spreken van een pure Amazigh, zoals je ook nooit kan spreken van een pure Germaan. Maar onze basis is Amazigh, zoals de basis van de Duitsers en de Nederlanders Germanen zijn.

Massinissa (Gast)

#14
Onzin + onzin +onzin en nog onzin en nog eens onzin van die Arabieren en hun vrienden hier.

De Twarque zijn geen zwart mensen! Twarque zijn Imazighen net als we. Twarque is een naam net als Irifian en swassa.
Een Nederlands Jounalist ging vier jaar geleden naar het zuid van Algerie (Twarque) en hij vertede in de radio dat velen van hun blouw ogen hebben.
Ik kan een Jongen uit Warzazat met blouw ogen.
Ik kan veel Imazighen uit warzazat met Blank huid.
"Swassa hebben een aziatische uiterlijk" !!!!
Dit in de grotste onzin die ik ooit gehoord heb.
Heb je weleens een Soussie gezien?
Swassa zijn donker dan wij, maar dat zegt niet dat ze uit azia komen. De Nederlanders die in Maastrecht wonen hebben de uiterlijk van Irrifian.
Maar dit betekent niet dat ze Geen Nederlanders zijn.
Marokko is en buurland van Spanje, en als in Spanje blank mensen wonen dat kunnen ze ook in NoordAfrikka wonen.

Houd a.u.b met dat onzin, jullie (Arabieren en hun Vrienden onder Imazighen) hebben ons eeuwen lang verdeeld. Nu proberen jullie ons weer te verdelen door te zeggen dat Irrifian uit Mars komen en Swassa uit de Maan en dat Tamazgha van de Arabieren is.

Dat soort mensen die zeggen dat Iriffian uit europa komen en Swassa uit Azia zijn gewoon de Arabieren die proberen Imazighen te verdelen.