Stand van zaken grondwettelijke erkenning Tamazight in Marokko

Gestart door Amshoom Style ⴰⵎⵛⵓⵎ ⵚⵟⴰⵢⵍ, 20/03/2017 om 02:58:41

Amshoom Style ⴰⵎⵛⵓⵎ ⵚⵟⴰⵢⵍ

Azul khawm marra :)
Stand van zaken i.v.m. de huidige positie van Tamazight in Marokko.
Het dossier van Tamazight is één van de gevoelige dossiers, gedirigeerd door het Koningshuis en de vorige regering had de opdracht om te komen met een zogenaamde 'loi organique' bestaande uit richtlijnen die zouden moeten uitmaken hoe Tamazight concreet zal worden uitgerold in het onderwijs, administratie en publieke leven. Deze wet die had moeten worden gestemd in het parlement, is pas een dag voor de laatste verkiezingen afgeleverd.
Ondanks verse bewustwording en trots die zich uit in uitbreidende activiteiten van verenigingen en ook bij de Amazigh elite die nu kan investeren, is de Amazigh kwestie op politiek vlak naar de achtergrond verschoven. De aandacht is verschoven naar het beheersen van religieus fanatisme en daarnaast zijn invloeden uit het Midden Oosten niet gediend met Tamazight die op gelijke voet zou moeten komen met het Arabisch.
Dus, de bewustwording van Imazighen vergroot maar ondertussen schakelt men in veel steden over naar Darija of Frans, omdat Tamazight zogezegd geen brood op de plank brengt. Tamazight is te afwezig in de media zo dus Aythma d Souythma, we moeten ook onze stem laten horen hierover want Tamazight wordt belegerd zoals zo lang het geval is.
De positieve ontwikkelingen moeten we gaan inzetten als aandrijving om beïnvloedbare Imazighen kennis te laten maken met hun cultuur van universele waarden en menselijkheid. Samen moeten we op manieren komen opdat alle Marokkanen, niet in een identiteit gaan nestelen die niet de hunne is.