Guanchen

Gestart door Amshoom Style, 02/06/2015 om 03:10:39

Amshoom Style

Azul,
Een weetje via wikipedia, wie betere of meer info heeft, gooi het in de groep tongue-emoticon
Guanchen (ook: Guanchis of Guanchos of Igwanciyen in het Berbers) is de aanduiding voor de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden. De benaming komt van Guanchinet wat een samentrekking is van twee woorden uit de taal van de oorspronkelijke inwoners: Guan (mens) en Chinet (Tenerife) en betekent dus mens van Tenerife. Volgens Núñez de la Peña hebben de Spanjaarden dit verbasterd tot Guancho.
De Spanjaarden beschreven hen als lange mensen (rond 1,80 meter lang), met enigszins dikke lippen, blond haar en blauwe ogen. Ook leefden de Guanches volgens de oudste beschrijvingen nog in het stenen tijdperk, met een neolithische cultuur met weinig ontwikkelde landbouw en met slechts een rudimentair pictoraal schrift. De taal die gesproken werd staat nu bekend als Guanche. Als overblijfselen van de Guanchecultuur zijn onder meer bewaard gebleven: grotten, aardewerk, petroglieven en de gefloten taal Silbo.
Omdat de Guanchen een soort verre variant van het Berbers spraken, rees het vermoeden dat zij een zijtak vormden van de Imazighen, oftewel Berbers uit de pre-islamitische tijd, die vanaf de vroegste geschiedenis geheel Noord-Afrika bewoonden van Egypte tot de Atlantische Oceaan. Wellicht waren deze Berbers vroeger blond. Nu zijn zij, na de Arabische kolonisatieperiode door de vermenging met Arabieren en andere volkeren, eerder donker van huid en hebben zij donkere haren.
Hoewel de Guanchen dus mogelijk afstammen van Berbers maar in het algemeen geen Berbertalen meer spreken, zijn er toch mensen die voor de Amazighiteit opkomen, in samenwerking met Berberactivisten in Noord-Afrika.

Nu, de arabisering van Imazighen was overwegend een taalgebeuren en niet vermenging, dus ik heb mijn twijfels bij dat specifieke onderdeel van de voorgaande tekst.

Botermes

#1
Azul,

D amazwar, je vormt geen solide basis door puur af te gaan op een verslag van enkele waarnemingen van iemand. Zulke dingen moet je met een korrel zout nemen, dus die hap niet te serieus nemen. Er zouden waarschijnlijk best wel eens (blonde) mensen tussen gezeten kunnen hebben maar om de Guanchen te bestempelen als (blond) strookt toch niet met de werkelijkheid. Kijk maar gewoon naar hoe er  vaak over Noordelijke Imazighen als Riffijnen en Kabyliërs geschreven wordt. Blonde haren en blauwe ogen en al dat soort onzin, terwijl er tussen de 80 en 90% gewoon (normaal) Noord Afrikaanse uiterlijke kenmerken (thifraz) heeft. Dus een olijfkleurige huid en ruw haar en donkere ogen. Er wordt namelijk geschreven over de blanke en blonden om dat die juist opvallen tussen al de donkeren. Je moet de agenda van blanke suprematie en kolonialisme ook in acht nemen, vooral in oude literatuur kom je dat veel tegen.

Wis sin, hebben zich wel degelijk meer vermengingen plaats gevonden in Noord Afrika, sinds de slavenhandel etc. Ik ken zwarte Riffijnen. Die spreken gewoon puur Riffijnse dialecten. Je zou echt dom en racialistisch moeten zijn om ze als Amazigh te ontkennen. Zelfs genetisch zijn ze niet helemaal zwart maar hebben ze allen heus wel ergens een conventionele Riffijnse voorvader er tussen zitten, dat kun je ook zien als je goed oplet, al zijn ze zwart. Bij ons is dat nog iets dat maar sporadisch voorkomt. Ga maar eens naar eens naar zuidelijk Marokko daar vind je naar schatting gemiddeld 25% die echt zwart zijn en van bijna de helft een soort mix.


Having this conversation about race, en dat dit vaak een terugkerend thema is, getuigt dat we een beetje worstelen met onze identiteit. Dit zie bij heel veel andere volkeren ook waaronder Turken, Perzen, Indiërs, Oost Afrikanen, Koerden etc. Je kent de youtube filmpjes wel waarbij al die eerder genoemden allemaal een blanke afstamming claimen. Het is gewoon heel triest, weet je wel! Dit is ook gevolg van westerse werelddominantie en het koloniaal verleden. Dat moet men van zich afschudden.

Als ik me bezighoud in termen van de Amazigh geschiedenis en beschaving, dan maak ik van ras geen belangrijk punt.

Amshoom Style

Azul khak awma,

Aqay akidk di min thanid. De verbondenheid van sommige Ikanariyen, met de Amazigh-identiteit is inspirerend en de vondsten van Tifinagh-opschriften op de Canarische eilanden, zegt voor mij genoeg over de achtergrond van de mensen daar. Tanmirt voor je invalshoek atawmat, ik ben het volledig met je eens.

Botermes

#3
Azul,

Genetisch onderzoek heeft aangetoond dat de Guanchen niet eerder dan 1000 BC op de eilanden gearriveerd moeten zijn geweest. Hun diversiteit onderling suggereert verscheidene migratie golven, niet één omdat de resultaten van het onderzoek geen 'strong founders effect' impliceren. Dat wil dus zeggen dat de voorouders die op het eiland aangekomen zijn, niet terug te voeren zijn op 1 groep mensen op 1 tijdstip. Verder zijn ze het meest verwant aan Marokkaanse Imazighen.

http://www.nature.com/ejhg/journal/v12/n2/full/5201075a