Komt een Jemenitische asielzoeker in de Nekor-vallei

Gestart door buɛluz, 18/08/2013 om 18:23:56

Botermes

Well done, chief.

Soms vraag ik me af waarom er zo weinig over geschreven, althans te vinden is. Niet overleefd of overgeleverd, wie weet ? Dat boek van A Tahiri gaat toch wel vertaald worden hoop ik. Logisch toch..

buɛluz

#61
Er wordt wel het een en ander hierover geschreven, alleen gebeurt dit doorgaans in het Spaans of Arabisch. In andere westerse talen zoals Engels en Frans is dit aanzienlijk minder. In reactie #5 verwees Senor Canardo al naar citaat van P. Cressier, een van de weinige experts die ook in het Frans hierover hebben geschreven. Diezelfde Cressier heeft ook een stukje geschreven met een korte review van het boek van Ahmed Tahiri, Ø¥Ù...ارة بني صاÙ,,Ø­ في بÙ,,اد نكور. En net jij sprak hij daarin de hoop uit gezien het historisch belang het boek van Ahmed Tahiri vertaald wordt voor een breder / niet-Arabisch publiek:


buɛluz

#62


Bovenstaande mausoleum is van de 3e heerser van de Salih-dynastie uit Nekor. Het is gelokaliseerd nabij het kleine dorpje van Ait Tayar in Temsaman aan de monding van de Ighzar Ameqran: 35.219111, -3.562806. De naam van deze 3e heerser is Sidi Dris en hij heerste vanaf 749 na Chr. over het gebied dat hij van zijn vader had geërfd. Zijn vader (Salih ibn Mansour) was een Nefza Amazigh uit Tunesie en zijn moeder was een Senhaja Tamazight uit Noord-Marokko. Na een korte regeerperiode werd Dris in 751 na Chr. opgevolgd door zijn zoon Sa3id, die later ook de stad Nekor zou stichtten aan de oevers van de Nekor rivier. Hierdoor kwam ook het machtscentrum van de heersende Salih-dynastie te verschuiven van de regio van Boudinar naar de regio van Nekor-vallei.


buɛluz

#64
Citaat van: Beni Ouariaghel op 21/10/2015 om 17:51:35
mooi

Wat ook mooi is, is deze video:


Achraf Bellaali bij het graf van de belangrijkste persoon uit de geschiedenis van Arif: Salih ibn Mansour

In deze video legt Achraf uit dat de zogenaamde Jemenitische asielzoeker, eigenlijk een Nefza Amazigh was uit Ifriqiya (=Africa =huidige Tunesië) en tevens de 1e persoon was die de islam in 699 na Chr. heeft geïntroduceerd bij de lokale Amazigh stammen in het land van Arif. Dit was nog voor de tijd dat deze lokale Amazigh stammen zichzelf met een Arabisch leenwoord (=Irifiyen & Ijebliyen) gingen identificeren, maar nog gewoon met hun pre-islamitische Amazigh etnoniemen bekend stonden (=Nefza & Senhaja).