Auteur Topic: Windows 8 beschikbaar in Tamazight  (gelezen 1051 keer)

« Gepost op: 25/09/2012 om 14:22:13 »
De nieuwe Microsoft Windows 8, waarvan de officiƫle release gepland is voor 26 oktober, stelt voor het eerst het Tamazight als ondersteunde taal.


Tamazight is ook beschikbaar in de Preview van Windows 8, maar nog niet als display-taal, waardoor de desktop en de interface niet worden vertaald in het Tamazight.

Voor het gebruik van Marokkaanse Tifinagh zijn twee toetsenbord in Tifinagh-alfabet beschikbaar. Het eerste is een toetsenbord met het basisch Berbers alfabet, dat in Marokko reeds wordt gebruikt door het Instituut voor Amazigh Cultuur IRCAM. Het tweede toetsenbord is een uitgebreidere versie van het eerste.

Tijdens de viering van de Internationale Organisatie voor Wetenschap en Cultuur van de Verenigde Naties afgelopen februari, had Microsoft aangekondigd dat de nieuwe Windows 14 nieuwe talen zou voorstellen, waaronder het Tamazight.

Windows volgt dus het gratis besturingssysteem "Linux" op, dat Tamazight al voor meerdere jaren ondersteunt.Bron: http://www.bladna.nl/windows-tifinagh,04361.html

http://www.kabyle.com/fr/articles/windows-8-en-tamazight-20832-21092012.html