tarik ibn zijad

Gestart door AFRA, 20/01/2004 om 21:49:40

zizou

#30

Citeerasalammo ala mani taba alhoeda wa dien alhaq, ama ba3d

jullie Amzigh zijn kinderen van de helden die in de geschiedenis zullen blijven tot de dag der opstanding.
jullie zijn de kinderen van oeqba ibn nafi, moesa ibn noesair, tariq ibn ziad. Deze helden waren nooit helden totdat de islam kwam, en van deze simple mensen helden maakten. Ze stichtten de wereld met de shadaa: la illah illa allah moehamadoen rassoelo llah.
ze zijn spanje in gegaan hebben het gesticht, niet omdat ze hun berberse cultuur wilden over brengen, maar om di islam te overbrengen.

voordat de islam er was waren de amzigh nix. toen de islam kwam werden het helden. en nu de islam weg is zijn het weer de woestijnratten zoals ze door de wijanden van de islam werden gezien.

ALLAh heeft de koran in het arabisch geopenbaar niet om
de arabieren, het arabische nationalisme (ontworpen door de vijanden van ALLAH) door het bloed te laten stromen, maar als barmhartigheid voor de mensen. de mensen die de koran volgen zullen van de vernederste mensen tot de meeste eervolle mensen behoren, en dege die hem verwerpen zullen van vernedering naar nog meer vernedring gaan.

respecteer het arabisch omdat het de taal is van de profeet en om,dat het de taal is van de bewoners van de paradijs.       Ik vraag je niet om je cultuur weg te zetten, maar je moet wel weten dat nix op deze werled je zal redden van de brandende vuur dan alleen de rechte pad van AllAH( Islam)


AllAh zal niemand van jullie amazigh vragen of je volgens shar aloerfi goed hebt gehandelt maar of je volgens de islam hebt gehandelt

tenslotte zeg ik wat Umar ibn  Alkhattab zei: ALLAH HEEFT ONS GEERD MET DE ISLAM EN DE GENE DIE DE EER ZOEKT BIJ IETS ANDERS DAN DE ISLAM, ZAL VERNEDERT WORDEN DOOR ALLAH.

salam ala mani taba alahoeda wa dien alhaq
Azul,

Ten eerste wij zijn niet de kinderen van Mousa Ibn Noussaïr en Oukba Ibn Nafi. Wat betreft Tarek Ibn Ziyad weten we weinig van zijn afkomst. Maar het gene dat we wel met zekerheid weten is dat hij een Amazigh was en dat zijn echte naam niet bekend is. Tarek was een generaal met veel aanzien. Het is bekend dat zijn krijgerkunsten in Chauia bij Dahiya geleerd heeft. Na dat de zonen van Dahya hun moeder hebben verslaan met de hulp van de berberse leger en onderleiding van Oukba Ibn Nafi werd hij in dienst gesteld van de Arabieren. Van Generaal is hij tijdelijk gepromoveerd tot gouverneur van Tanger. In opdracht van Arabieren (Moussa Ibn noussaïr) heeft hij Spanje veroverd.masin2003

#31
en wat heeft dit met de koran of in welke taal de koran is geopenbaard??? we praten toch over de afkomst van imazighen ayaghyur!? is dat de enige wat je kan a yasardun! ruh aqa ad iqqim waldik de ddabet ad eqqimen a3raben ennayen xac + tacmen dayec a achterlijke boer! zelfs de islam daar heb je geen brood van gegeten!! donder toch op ayqzin! meteen begonnen ikeccawen te bewegen di nannacen waarom?? alleen maar omdat we history behandelen?? is dat haram a Hemmadi aburi i yarezzun ad yedwer d refqih !

ik vind achterlijke gasten als jij juist diegene die de islam zwart maken. in godsnaam, als jij bij jezelf al weet dat je maar een ddabbeth bent, hou op zijn minste je lompe smoel dicht ar3awda n wa3raben! rrrraaa rrrrraaaaa ccccca

masin2003

Citeerals jij dat op mij bedoeld,dan hoef jij dat niet te zeggen ,ik heb geen bronnen en dat zou ik niet doen omdat het me niet interisseerd en ik ben er niet specialist van.

ik heb gewoon gezegd wat ik gehoord heb,en wat mijn verstand bereikte.

ik ben geen analfabeet en ik ben geen profsrolspeler,omdat ik vaak"denk ik " zeg.

discussie is ook geen vastgestelde informaties anders kunnen we er niet over discussieren.

om nog duidelijk te zijn ,moet ik het u zeggen dat ik niets over de geschiedenis van de imazighen ken.ik wil er wel wat van weten, maar gewoon om te weten.

alles wat ik verdien is oefenen om nederlands te schrijven en te lezen.

ALS JIJ TOMATENPLUKKER ZOU MOETEN ZEGGEN ,DAN IS HET BETER OM ERSERIEUS EN LOGISCH OP TE ANTWOORDEN.
EN ZO KAN JIJ MIJ ME EEN TOMATENPLUKKER KRIJGEN,EN IK ZAL ME ER NIET VOOR SCHAMEN;

a camaraad, het gaat niet om het feit dat jij niks weet. want wij zijn allemaal nog aan het leren! het gaat om de de domheid en de arrogantie die jij te gelijk gebruikt! weet jij over iets weing vraag het! maar ga hier niet alsof doen of wat je via via hoorde een historische feit is. want dat is wat jij gedaan hebt en je probeert onze geschiedenis op een lelijke manier neer te zetten! wat nou tarif ibn ziad???

kijk ikke heb alleen tot de 5de klas lagere school in marokko gezeten, maar door mijn nieuwsgierigheid naar mijn roots, zoek ik in boeken en vraag de juiste mensen over mijn geschiedenis. en alleen over wat je vertelde over tarif/tarik zal ik je lessen geven in het arabisch + in de geschiedenis:

les 1: tarif ibn ziad bestaat niet! wel tarik ibn Ziad en hij is diegene die andalusie veroverde en naar hem is gibraltar genoemd.

en nu zal ik je vertellen over tarif. want die bestond ook maar dat was een andere en hij was ook een amazigh. zijn naam is: "Tarif ibn mellouk" hij stak ook oover naar andalusie (weet niet zeker of het voor tarik ibn ziad is of daarna) maar naar hem is ook Tarifa genoemd.

en nu zal ik een les geven in het arabisch, in een reactie van jou wou je even lacherig doen je zei dat "tarif" in het arabisch grappig betekende. ik zeg je ONZIN! tarif is een amazigh naam!
je bedoelde zeker Dharif en dat is heel wat anders. en dharif (vr: Dharifa) betekent niet grappig maar: enig.

opzich geen probleem we maken allemaal fouten. maar wat jij deed. je doet alsof of je alles wat je zegt de waarheid is. en dit is verdomme een geschiedenis topic! we plaatsen hier alleen serieuse reacties. onze geschiedenis is al eeuwen vervalst door arabieren en nu door jou lacherige en belachelijke opmerkingen die jij al feiten probeerde over te laten komen help je juist die verlvasers een handje toe. en dat zal ik en met mij vele andere niet pikken! heb jij en vraag stel het! wil je lekker babbelen daar heb je de babbel hoek voor. en nogmaals wij zijn allemaal nog aan het leren. maar wij geven het tenminste toe en als we iets niet weten dan houden we onze mond dicht. want hier neerzetten dat mauri van muur komt. dat is jezelf belachelijk maken en vragen om felle reacties!

Ps: Mauri = de benaming van het volk die Noord marokko bewoonde (Noord marokko heette vroeger tijdens de romeinen ook "Mauritania Tingitana" dus daar kwam die naam vandaan). dus niks moreno of muur of weet ik veel wat allemaal. een tegenwoordige inwoner van Marokko wordt toch ook marokkaan genoemd verwijzend naar zijn land(Marokko). Nou, voor Mauri gold ook hetzelfde. die werden ook genoemd naar hun gebied "Mauritanie tingitana".

Ad wenni netta


masin2003

#33

Citeerasalammo ala mani taba alhoeda

3allamaka alhouda likay tara wa tata3alama min hadidhi ddounya ya ghabbiy! wayhaka ya jaahil hatta ma yoqra'o 3alyaka lam tafhamhou ya Boghayla! aw ahada yo3qal ya aba jahl??


Citeerama ba3d


wa amma ba3d madha??, amroka sawfa yakounou kalladhina sabaqouka filjahli walghabaa'i! anta mohkamon 3alayka tariqo hammady alladhi arada an yakouna faqihan, walakin wa hasrataah lam yaftin binafsihi bi annahou safihan ghabiyan ila yawmi eddin! awa yo3qalou hadha ya jouhaych??

id'hab fa'innaka gasi'eta gas'an!

AFRA

#34

Citeerazul,

ik denk dat tarik ibn zijad ,zijn echte naam was.
 tegen de dimonstratie van de spanjaarden.
.......................................................................................................................................
(denk ik).
als jij mijn bericht zou bekijken dan zal jij zien dat ik niet arrogant ben,ik probeer niet de profsrolspeler te doen.kijkt u eerst maar!!!
met welk woord begint en eindigt mijn tekst???

zijn ze niet "ik denk " en "denk ik".

eerlijk gezegd ben jij niet bescheiden om me een les in het arabisch te geven.(ik daag u uit )

ik maak me belachelijk met mijn gescghiedenis!!!als dat zo is waarom niet??mag ik ook niet zeggen dat berber van het woord barbaar komt , omdat ik me zo bealchelijk maak??(ik ben er trots op dat ik barbaar genoemd wordt).

als jij kritiek wilt uitoefenen in een wetenschappelijk onderwerp dan moet jij je zomogelijk  laten vallen.

mijn vraag is : waarom noemen de spanjaarden de reffijnen morro (muur in het spaans)??en waarom werd er gezegd dat franco de morro nodig had om de spanjaardensdimonstraties tegen te houden.
de sociale weteschappen zijn geen prachtige zinnen waarop men valt.

DENK IK(!)

AFRA

#35
wat t-ibnziad betreft ,

als jij je een arabier liever ziet,dan moet jij niet zeggen dat we ons ook arabieren liever zouden moeten zien.


wat u zegt, is gewoon :zin ,gusting, en wil...

alsof iemand anders zou zeggen ,tarik ibn zijad geen amazigh maar christelijk zoals zijn ouders eerder waren.
jullie zijn de kinderen van tarik ibn zijad en ceaser ...

of jullie zijn de kinderen van de joden tarik ibn zijad is de broer van joden omdat veel imazighen joden waren.dus jullie zijn de kinderen van tarik ibn zijad en abraha...


wat vind jij van de andere invalshoeken, of gewoon moeten we u geloven omdat jij erin geloofd.

we gaan ervanuit dat jij gelijk hebt,wilt dat ook zeggen dat we  met discussies zouden stoppen.

laten we weten en als slot kunt u dat ons aanraden.

masin2003

Citeerals jij mijn bericht zou bekijken dan zal jij zien dat ik niet arrogant ben,ik probeer niet de profsrolspeler te doen.kijkt u eerst maar!!!
met welk woord begint en eindigt mijn tekst???

zijn ze niet "ik denk " en "denk ik".

Azul AFRA

ten eerste mij hele houding ten opzichte van jouw tekst was in de eerste plaats vijandig, omdat ik er vanuit ging dat jij diegene bent die ik jou eerder van beschuldigde te zijn. maar nu weet ik zeker dat ik het mis had wat die beschuldigingen betrof. dus bijdeze mijn excuses daarvoor.

en nu een vraag aan jou: heb je jezelf geen een moment gevraagd waarom ik jou beschuldige in het begin dat jij niet Riffijns bent en juist een anti Riffijn bent?? de antwoord hierop is: jouw hele manier van discussie (dan heb ik het niet alleen over dit topic, maar sinds jij hier verscheen begon je amazigh.nl met veel onzin vol te proppen en meestal zeer negatieve berichten over imazighen! je ging zover dat je dacht dat hier geen enkele iemand een niveau heeft) jij kwam met topics van barbaar en weet ik veel wat allemaal en je probeerde hier geschiedenis les te geven door onzin te vertellen (nogmaals ik heb het niet alleen over dit topic)

wat jij moet weten is, er bevinden hier onder de imazighen die hier deelnemen aan deze forum veel hooggestudeerden en die jij op die manier helemaal minacht (want nogmaals weet je iets niet dan vraag je daarnaar of laat je iemand anders het doen. iemand die daar geschikt is. want een topic openen over tarik ibn ziad en dan vervolgens omschakelen naar een onderwerp zoals morro komt van het woord muur dat spreekt van minachting voor onze geschiedenis en ook voor tarik ibn ziad die de bedoeling van je topic was.
wat jij deed is alsof geschiedeniskennis pas ontstaan is nadat je die topic had geopend. als je niet weet wie tarik is en hoe zijn naam was, vraag het gewoon dan zul je heel makkelijk een link krijgen waar je dat rustig kan oplezen (en dat is wat ik bedoelde met minachting voor diegene die veel moeite gedaan hebben om jullie wat kennis te geven. want bevoorbeeld je hoeft alleen op amazigh.nl geschiedenis te klicken en je zal veel informatie verkrijgen http://www.amazigh.nl/content/?sid=1

of op tawiza.nl dan zul je meteen het hele verhaal van tarik ibn ziad lezen http://www.tawiza.nl/content/sectie.php?sid=14&secties=inhoud en daar zul je ook alles aantreffen. en als je twijfelt aan iets dan kun je ook zelf op onderzoek uitgaan b.v via google en raadpleeg wie tarik was.

wat jij niet snapte is dat amzigh.nl en andere imazighen sites onwetende imazighen door zulk werk zelfbewust willen maken. en jij kwam in eens met oude vrouwen verhalen opzetten en daarmee veegde je hele werk en moeite die ze gedaan hebben in eens weg. (want stel je voor er komt een jongen of meisje die wat over zijn/haar geschiedenis wil lezen en toevallig komt hij/zij die teksten van jou op het forum tegen dan gaat ie ervanuit dat het de ware verhaal is) en daarmee onze geschiedenis krijgt weer een andere wending en weer een andere vervalssing.


masin2003

Citeereerlijk gezegd ben jij niet bescheiden om me een les in het arabisch te geven.(ik daag u uit )

je las zeker dat ik alleen de lagere school in Marokko heb gevolgd en je dacht zeker ik zal hem uitdagen.
Nou jongen, ik zou zeggen kommaarop! ik neem je uitdaging aan! (want diegene die geen verschil kon zien in de woorden tarif en dharif, daar win ik zeker van met mijn ccahada niveau ;D )

 
Citeerik maak me belachelijk met mijn gescghiedenis!!!als dat zo is waarom niet??mag ik ook niet zeggen dat berber van het woord barbaar komt , omdat ik me zo bealchelijk maak??(ik ben er trots op dat ik barbaar genoemd wordt).

Zie je ik hoef je nu niet eens wat duidlijk te maken. je hebt het zelf al gedaan in je tekst hierboven.
ik zal je zeggen waarom:
Als jij meent dat het woord "berber" van "barbaar" komt dan ben ik het met je mee eens. maar als je daarbij nog zegt dat je je niet belachelijk daarbij voelt want je bent er trots op, dan zeg ik je: Bingo! dit bedoelde ik de hele tijd dat je jezelf belachelijk maakt! ten eerste Barbaar zo noemen we onszelf niet! dat is de benaming die de arabieren ons gaven/geven omdat ze ons minachten. en barbaar betekent letterlijk: onbeschaafd! hoe kun je in godsnaam nog daarbij zeggen dat je daar trots op bent dat je zo genoemd wordt? ben je soms onbeschaafd?! kun je me dat even uitleggen? want ik snap echt niet de logica die hierachter zit. en waarom zou jij niet juist trots zijn op hoe jezelf en je voorouders al sinds mensenheugenis zichzelf noemen: De Imazighen! De Amazigh! wat letterlijk de vrije mensen betekent. je zegt toch in je dagelijkse leven ook dat je een amazigh bent en geen barbaar??! snap je niet dat barbaar juist een benaming is die ons gegeven is door mensen die ons juist haten?! hahahah snap je nu wel waarom ik je zeg dat je onzin aan het uikramen was? want dit is zelfs onlogisch en abnormaal jouw hele gedachtegang!
ik zal je een kleine voorbeeld geven: laten we stellen dat je naam AFRA is(al weet ik niet wat het betekent)maar Afra is jouw natuurlijke naam die jij dagelijks gebruikt. en dan kom ik en ik ga jou DOMBO noemen. zou je dan ook zeggen: Yep! ik ben dombo en daar ben ik trots op?? zo heet je toch niet en zo word je ook niet genoemd dus waarom zou je daar trots opmoeten zijn?? hahah a camaraad wellah dit is niet jouw schuld dat je nog met zulke knelpunten zit, maar dit is de resultaat van niet zelfbewustworden en waar van veel van onze broeders en zussen helaas het slachtoffer van zijn. ik raad je aan om meer te verdiepen in alles wat Amazigh is en begin alvast met de urls die ik boven gaf, dan zul je veel dingen beter relativeren (en het zal ons ook veel typwerk en energie besparen, die wij vervolgens voor andere belangrijke zaken nodig hebben) kortom je hebt een PC, alles is nu ter beschikking voor je. het is alleen jouw taak om op onderzoek te gaan en jezelf immuun maken voor zulke grote misstappen.

Citeerals jij kritiek wilt uitoefenen in een wetenschappelijk onderwerp dan moet jij je zomogelijk  laten vallen.

Ayyeh ayyeh anneyyeth mana wetenschappelijk hahah begrijp me niet verkeerd ik doe niet alsof ik beter weet. maar ik hou ten minste me mond als ik iets niet weet.

en laten vallen, daar doet Mauri de Riffijn niet aan! Die blijft altijd stevig op zijn voeten staan! en het rijmt ook nog wel ;D

masin2003

Citeermijn vraag is : waarom noemen de spanjaarden de reffijnen morro (muur in het spaans)??
ik heb deze vraag van je in 2 verdeeld. want de benaming van morro(zoals jij dat schreef) en de spanjaarden bestonden al voor de komst van Franco.

ten eerste haal deze 2 benamingen niet door elkaar: morro en muro. muro betekend muur en dat heeft niks met wat jij morro bedoelde.

en wat betreft de huidige benaming Moro (die spanjaarden nog steeds gebruiken als verwijzing naar marokkanen) wat ik persoonlijk hierover weet,dat het verbasterd is van het originele woord "Mauri" want zoals ik al eerder vertelde wij en spanjaarden waren voor de komst van franco en zelfs voor de komst van arabieren al in kontakt met elkaar. en die naam kwam waarschijnlijk uit het feit dat ze daarmee verwezen naar de komst van het land van diegenen die ze zo noemden. dus Mauri is een inwoner van "Mauritania tingitana" en door de eeuwen heen is het verbasterd in Moro.

Citeeren waarom werd er gezegd dat franco de morro nodig had om de spanjaardensdimonstraties tegen te houden.
de sociale weteschappen zijn geen prachtige zinnen waarop men valt.

DENK IK(!)

ik denk dat als jij meer kon weten over die periode, dan zul je snappen dat het in die tijd niet om een spanjaarden demonstratie ging maar om een totale burgeroorlog!(la guerra civiel) dat terzijde, en nogmaals ga op onderzoek uit! en als je het niet weet en je wilt het vragen geen probleem ik zal je het antwoord geven. maar op een voorwaarde ga hier niet komen met zo een tekst : "en waarom werd er gezegd dat franco de morro nodig had om de spanjaardensdimonstraties tegen te houden." wie heeft wat gezegd?? waar heb je dat gelezen?? dirt bedoelde ik met jou manier van topic openen. je weet het niet maar je komt wel met vagen teksten die beginnen met : "er werd gezegd" door wie dan dan werd gezegd? en tegen wie? hahah

je antwoord is: na de capitulatie van Abdelkerim riffijnse leger en nadat abdelkerim verbannen is naar la ruenion. was de hele Rif weer onder de spaanse bezetting. en op dat moment was franco de hoogste generaal van de spaanse militairen die ook veel Riffijnen ingelijfd hadden in hun leger (wat de afrikkaanse spaanse leger werd genoemd) en die hoge spaanse militaire die in arrif waren gestationeerd (o.a Franco) zij waren de brein en de aanvoerders van de militaire coupe in spanje (de coupe begon in Noord Marokko en op de canarische eilanden) en het was logisch dat ze ook veel Riffijnen lieten vechten in die oorlog. dus jouw vraag is eigenlijk heel simpel. en nogmaals weet je iets niet toets je vraag in google of lees goed op de amazigh fora (geschiedenis) en je zal alle antwoorden krijgen.

wat jij doet, jij bent lui om zelf op onderzoek te gaan en doet hier alsof je met raadsels zit. en geloof me je hoeft niet eens naar de geschiednis te kijken op de voorpagian, alleen hier op deze forum als je goed rondkijkt zul je ook onderwerpen terig vinden die jouw vragen al behandeld hadden. dus nogmaals. doe ook een beetje moeite en ga op onderzoek uit.

masin2003

bevoorbeeld voor dat je hier met vragen kwam omtrent tarik ibn ziad, je had het ook makkelijk zelf kunnen lezen en net als mij stoer doen dat ik veel van geschiedenis weet (want vorige jaar wist ik ook weinig) maar ik zoek en ik raadvraag meerdre bronnen.

hier alle info over atrik ibn ziad http://www.tawiza.nl/content/awid.php?id=170&sid=14&andra=artikel en zelfs tarif ibn mellouk staat er ook bij

en als je goed rondneuzt daar in die geschiednis onderwerpen zul je zelfs ook antwoorden krijgen over wat jij Morro noemde.

jongen we leven in de tijd van internet, alle informatie is binnen een mom van tijd te verkrijgen. en je hoeft jezelf helemaal niet te kijk zetten door te zeggen "er werd gezegd" ;D gewoon ook een beetje op onderzoek gaan. want er is een behoorlijke schat informatie die beschikbaar staat. en je hoeft weing ervoor te doen alleen maar lezen en onthouden. zie ook op http://www.amazigh.nl/content/index.php?sid=1&offset=0 met andere geschiedenis onderwerpen

ad wenni netta cek a sahbi akic gha ttamara ik heb me hier suf getypt hahah

masin2003

#40
Azul

Ik heb dit topic rustig even nagelezen, en ik moet toegeven dat die agressieve toon van mij eigenlijk nergens voor nodig was.

wellah ila soms schrik ik van me eigen teksten hahahah
ik had eigenlijk gewoon vanaf het begin die urls hier kunnen plaatsen, inplaats van al dat Bla Bla van mij ;D

Bijdeze mijn excuses aan iedereen en ik zal voortaan niet zo fel reageren maar meer inhoudelijker.

Ad wenni netta

Mauri

Masja

#41
je bent heel duidelijk in je uitspraken mauri,en je weet het goed te formuleren
 jij zegt dat je "alleen" lagere school hebt gehad,dat is weer eens het bewijs dat intelligentie aangeboren is en niets te maken heeft met :hoe hoger de opleiding hoe intelligenter ..
wat  trouwens al mijn conclusie was gezien bepaalde ervaringen met mensen
heel fair v. je om op je eigen felheid terug te komen (overigens , ik vind dat daar niets mis mee is, maar goed..)
 
dit moest gewoon gezegd worden..!

groetjes


AFRA

#42
azul,mauri,

ten eerste moet ik toegeven dat jij nuttige linken gegeven hebt.dank u daarvoor.
(even ter verduidelijking:barbaar genoemd is niet barbaar zijn, er is wel een verschil)
(als jij mijn taalfouten bekijkt om mijn beroep te bepalen,vind ik het dringend om te zeggen dat ik anderstalig ben,en nog preciezer ,ik ben min of meer sinds één jaar hier.en mijn taalsniveau valt mee)

wat de uitdaging betreft ,mag jij niet zeggen dat ik je niveau onderwaardeer. omdat jij eerder in het arabisch schreef,tegen de T_ibnziad.
*************
om een eerlijke uitdaging te voeren,zullen we het in het arabisch voeren.(ik beweer niet dat ik onverslagbaar,maar ook niet onder te waarderen).
dus :7 is h van hamdoellah, en kh is kh van khlaid, en 3 is 3 van 3abdellah, en q is q van tariq, en gh is gh van amazigh en dj is dj van djamal.(als jij gewoon op mijn vragen in het arabisch met genoeg uitleg dan zal ik het jou toegeven door niet meer onlin zou zijn.
***************
wa idhan.laqa salafa addikro fi maqalatin sabiqa bi anna honaka khilafaton djiddiya hawla ism albatal alamazighiye tariq ibn ziad,wa alkhilafo hona innamo houwa nitidjato tadarobo ara'in 3amma in kana ism tariq ibn zidad 7aqiqyen of mostana3an min khilali t7rifih li'asbaaba shatta,fahonaka man qala bi'anna tariq howa ismoho al7aqiqiy,wahonak man ra'a bikhlifi dalik.
shakhsiyyen ansaaqo ma3a man qala bil'asl.amma alfi'ata almo3tarida ra'at anna laqaba tarik ya3oodo ila ism tarif ibn mallok wa howa ma ra'aho ola'ika almortabona bi'annaho ismon amazighye.

lirradi hona 3ala tilk almaza3im ra'aina an nalidja daka attar7 min siyaqin loughawi,wa ma dalika alla 3ajzon 3an sbri aghwari dat attarikhi almoghwil fi dolomati attarikh.

wimma lashakka fief anna awzaana alloghati almazighiya lam tamoet bisilatin aw akhra illa dak alssabqi aladabiye addakhm alladi 3rafatho alloghato al3arbiyato ayyama madjdiha.
wa ida 3rafna anna yakodo yakono honaaka waznon likkolli kalimati fainnaho yomkino akhd hadihi akhassiyati 3ala sabili aldjid linaqdi torohati almtashakkikien.
falaw iftaradna djadalan bi'anna tarif howa ismoho alhakikya,fa inna nna bidlaka lam na'ti bidjadid dalik anna sighat tarif alwaridati honna maa hiya illa sighato mobalaghatin 3ala wazni fa3il ,wahiya kama ya3lamo aljami3o lam takon qatto awzana amazighiyen .fakayfa yasmaho awl'ika almortabona binasbi khassiyati loghati adhadi ila loghatihim,wahom wahimona fi indjazatihim dalik anna atharaha ashaddo wab3ado madan ,7ien naz3om dalik.
idh anna azza3ma bidalika qad youdi bilaba3d ila an youradjiha  taba3iyyata lisanina billisani al3arabiye ,wahouwa ma yoehawilo ola'ika almortabona tafabieh.
thomma falnandor marraten okhra bi3anin fahisati ila il yatimmo tardidiho, tarif.
ina aydan natiqon billissani al'amazighiye, famada sata3ni tilka alkalima, fama tarifo illa inasano 3rifa bittarafati la hgayr (loughawiyan).
fatarifo howa djam3o tara'if.wahiya khassiyatoen 3arabiyatoen ba7tah.
fabimohawalti momaashati wanasabati hada al'ism fi alamazighyati lan yaqodana ila djadid ,dalik anna almazighiya fi kathirin min alhwala hiya kalimatoen tashra3o bi harf A,mala nadkoroho fi ismi tarif,walarobbama a3taqado alba3ba3doe bi'annaha masdaro rif wa refiyoun wa hou ma nata7asha attatarroqa ilayhi hona.

lakinna ha'ola'i almoratabona tadjawazo 7adda il'itiyab ila haddi momarasati albahlawniyati a 3oridhi assirk.fahahoana akharo yoblighona bibalaghati wahiyatin bi ana il'isma laysa itarifin wa'innama howa dharif.
waraddan 3ala dalik nosarrih bi'anna alisma tantabiqo 3alayhi djami3o khassiayati alasma'i al3arabiyati,mimma sibqa dikros ,wala da3iya lilmomaya3ati.
hatta anna dak al'isma almaz3oem laysa illa moradifa li khafifi addami.

wa ma lashakka fi woedjoebi istanatidjihi ba3ada tilka atta3alil howa anna anna il'ismani 3arabya al'asl.

walna'khod isma zian badala ziad wa ma howa illa taslimon mosbaq qasda monazalatin qasima yoefrazo fiha alwahino mina alamatienin.

fa ismo zian kama sabaqa il'isharato ilayh liman la yhwa almomaya3ata ,howa 3ala sighati fa33aal, wa asahdda in nasiba isman bihada alwazon wa ssighati ila amazighyati wa ma fi alamazighyati min asma'a bihada ashakl.
fazayan layst illa isman moshtaqqan min djodorin 3arabiyata.
dalika anna ziyan bighadhi annadhari ila wazniha mahowa illa moradifon likalimati modjammil wa minho fi3l zayana yuzayyino.

(fama raddokom??)

Tamaynut

#43
Citeer@ AMAZIGH.nl/forum

Het AMAZIGH.nl/forum is bedoeld om met 'gelijkgestemden' te discussiëren over onderwerpen die betrekking hebben op het Amazigh zijn. Vrijheid van expressie en vrije meningsuiting zijn essentiële grondbegrippen van AMAZIGH.nl. De vrijheid van één individu mag echter de vrijheid van de anderen niet schaden of beperken. Onderstaande algemene regels gelden voor elk lid van het Het AMAZIGH.nl/forum.


Respecteer de mening van andere discussanten en laat iedereen in zijn waarde, wat er ook gebeurt.

Wees beleefd en aardig. Post geen berichten met schuttingwoorden of agressief taalgebruik.

Blijf ontopic, het afwijken van het onderwerp is zeer storend en wordt dus niet op prijs gesteld.

Berichten met een minder serieus karakter mogen alleen in het forum Babbelhoek.

Veroorzaak geen onrust in het forum, voorkom opstokerij en ga er nooit in mee.

Het posten van ellenlange gekopieerde berichten mag niet. Als de inhoud van het bericht elders op internet staat verwijs er dan met een internetlink naar.

Voorzie ieder nieuw topic van een duidelijke titel.

Wanneer je antwoordt op een bericht van iemand anders en je wilt hem citeren, citeer dan beknopt de relevante gedeelten van het oorspronkelijke bericht in je antwoord, en laat de rest van het oorspronkelijke bericht weg.

Als je aan een discussie deelneemt, probeer iets meer te zeggen dan alleen maar 'klopt' 'ik ook' of 'ik ben het met je eens'.

Als je woorden wil beklemtonen, kun je ze het best tussen *asterisks* of tussen _liggende_strepen_ zetten of gebruik maken van de daarvoor bestemde forum-code. Als je woorden in hoofdletters zet, wordt de uiting beschouwd als GESCHREEUW; Niet doen dus.

Voertaal op het AMAZIGH.nl/forum is Nederlands. Berichten in het Tamazight zijn ook toegestaan. Berichten in het Engels, Frans, .. zijn NIET toegestaan, tenzij je deze goed in het Nederlands toelicht.[/u]

Post technische vragen over het forum in Feedback. In Feedback kan je ook terecht als je een klacht wilt doen over een gebruiker of een bericht op het forum. Algemene vragen over AMAZIGH.nl kan je mailen naar info@amazigh.nl. Plaats deze dus NIET op het forum. Doe je dat toch dan is de kans dat je een antwoord krijgt klein.

Publiciteit voor je eigen webpagina mag, op twee voorwaarden:
1) dat je pagina Amazigh-gerelateerd is.
2) dat de publiciteit eenmalig gebeurt. Informatie over updates van je site mogen in beperkte mate.

Alle teksten die op het AMAZIGH.nl/forum worden gepubliceerd worden eigendom van AMAZIGH.nl en kunnen, zonder verdere toestemming van de auteur, gepubliceerd worden op andere pagina's van AMAZIGH.nl.


 

trinita

#44
Mijn bron :

El Idrissi:
"memoire et voyage"

Ahmed Tahiri :
"IMARAT BENI SALAH FI BALAD NAKOUR"

Vignet-Sunz :
"Jbala. Histoire et société. Études sur le Maroc du Nord-Ouest, Paris 1991"

El-Bekri :
"Description de l'Afrique septentrionale" / par ; trad. par Mac Guckin de Slane

EL BEKRI over de Emirat van Nokour (N'kor)
            bladzijn 180
http://gallica.bnf.fr/scripts/ConsultationTout.exe?O=N104409

Volgens El bekri de inwoners rond Nekor zijn Ghomara en Sanhaja (waar zijn de zenata ????)
De zenata zijn rond Oujda en rond Taza !

Ahmed Tahiri in zijn boek : "IMARAT BENI SALAH FI BALAD NAKOUR " zeg dat volgens Ibn Khaldoun de Nefza van Er rif zijn oorspronlijk van Tripoli in Libya en ze zijn SANHADJA !!

In de confederatie van de Nefaza van Er Rif zijn er de stammen van Aïth Waryaghel , Ibequoyen , Aïth Iteft ,Igzenayen en Aïth Islitten.
(De Aïth Isliten zijn Temsaman , Aïth Touzine ,Aïth Waryachek,Aïth Saïd ..)

MAAR WAAROM SPREKEN NU IRIFFIEN ZENATA TAAL ?
Vignet-Sunz vertelt waarom in zijn boek :
"Jbala. Histoire et société. Études sur le Maroc du Nord-Ouest, Paris-Casablanca, 1991"

Volgens hem Iriffien waren "gezenetizeerd" door de invasie van de Meriniden die zenata zijn.
Ja Iriffien zijn oorspronlijk Sanhadja maar waren "gezenetizeerd" als  de Jbala werden "gearabiseerd"

DE ECHTE NAAM VAN TARIK (TARIF)Miss ZYAD (ZIAN)  IS
"NEFAZI"
Volgens Ahmed Tahiri hij zou zijn van de Nefaza van Er rif  !