zijn jbala andaluciers?

Gestart door yura, 31/01/2004 om 13:44:52

LaTarguistia

Ajema Hanou,
Leuk allemaal, maar we zijn en blijven gewoon Marokkanen!
Die stomme geschiedenis ook, wie wilt een 9millie lenen, dan kunnen jullie elkaar meteen afschieten, ik kijk wel toe vanuit de tribune. Wow! Echt ernstig! Ik ben van oooooooooorsprong ook Andaluciër maar ik voel me 189753489753489% Rifijnse, waarom? Gewoon, omdat ik in het heden leef en niet in de geschiedenis! Maar in ieder geval, heb wat respect voor jezelf, door voor andere mensen respect te hebben en te tonen!

abrid

#16
Azul Targuist,

Wat je welo vergeet is dat het heden is ontstaan door het verleden. Kijk maar naar je eigen leven als jij bepaalde gebeurtenissen niet had meegemaakt was je niet geworden zoals je nu bent. En zo is het ook met een volk.

Dus geschiedenis is de basis voor het heden!! Vergeet dat niet.

Voor de volgende keer!

Tanmiert

LaTarguistia

#17
Salaam oe3aleikoem a joema,

Abrid, daar heb je gelijk ik, maar ikzelf sta daar ook stil bij hoor, maar waarom moeten mensen elkaar altijd afkraken omdat zijn of haar voorouders ruzie hadden met onze voorouders? De mensen van tegenwoordig 'Marokkanen' leven in vrede met elkaar. Sidi Rabie zegt ook leef in vrede met je medemens, ongeacht zijn of haar afkomst/geloof (achtergrond). Ik weet ook wat er in het verleden is gebeurd omtrent de Arif, en ik vind het heel erg, ik had zelfs een hekel aan de Arabieren, soms irriteren ze me nog steeds, daar niet van. Maar ik laat dat liever achter me.

abrid

#18
Azul,

Je behandeld iemand zoals jezelf behandeld wilt worden daar heb je helemaal gelijk in.

We moeten ons niet verlagen naar dat soort gedrag maar dat is moeilijk voor sommige mensen vooral met die gebeurtenissen in het achterhoofd. We moeten er van leren.

Alleen is het soms frustrerend als je je Amazigh broeders en zusters zo onbewust van hun identiteit ziet worden of al waren. Sommige weten niet eens dat onze taal verboden was en de achteruitselling van ons geliefde Rif de oorzaak is dat wij tegenwoordig tussen de kuffar moeten leven. Het Arabiseren van plaatsnamen van voornamen ennoem maar op kan leiden tot haat jegens de andere partij. Actie reactie verhaal.

We blijven hopen dat mensen hun verstand op een positieve manier gebruiken.

allah i3awen

afi3a

zijn hier andaluciers aanwezig van oorsprong?

allasian

Citaat van: yura op 31/01/2004 om 13:44:52
Ja dat was mijn vraag eigenlijk, aangezien veel terug gekeerd andaluciers in het het noorden bleven, in de steden zoals chefcawen=chawen, tetouan=titawin, tanger=tingis, enzovoort?
Laat ze dat toch lekker zelf uitzoeken.

abrid

Die haven waar Afassi het over heeft was de ingang van het N'Kour rijk. AlMuzimma(was dde havenplaats van N'Kour) tegenwoordig hebben we een riviertje die nog steeds een verabstering van die naam draagt. 

tamania

hoe komen jullie der bij dat jbela andalusiers zijn?? dat klopt voor geen ene meter. Ik ben zelf half jbela en dat klopt gewoon niiet we praten gewoon een andere berbers that's it dat betekent niet gelijk dat we uit een andere land komen.....

iemand zei dat jbela kort zijn zoals de spanjaarden srry maare jij hebt vast nooit een jbeli gesien

MBTiza

jbala zijn arabischsprekend

sinhaja srir stammen en ghmara stammen spreken een andere tamazight dan de onze dus jij bent GEEN djeblia.

jullie zeggen toch azekka = morgen?

zed

wow!! ik zal julie iets zeggen .
alle arabisch sprekende marokanen zijn andalusier en niet alleen jbala !!!en de rest is marokaan dus van marokko afkomstig en van harte en nieren marokaan .daarom zijn de andalusiers gekomen naar de "al-magrib" landen om ze te coloniseren en een paar honderden jaren later (ik weet niet meer persies hoeveel) splitste zich de land in marokko ,algereie en tunesieen dat is de enige en ware geschiedenis van marokko.dus mein broeders niet aleen marokanen zijn afkomstig van andalusie maar ook algereinen en tunesiers


zed

wow!! ik zal julie iets zeggen .
alle arabisch sprekende marokanen zijn andalusier en niet alleen jbala !!!en de rest is marokaan dus van marokko afkomstig en van harte en nieren marokaan .daarom zijn de andalusiers gekomen naar de "al-magrib" landen om ze te coloniseren en een paar honderden jaren later (ik weet niet meer persies hoeveel) splitste zich de land in marokko ,algereie en tunesieen dat is de enige en ware geschiedenis van marokko.dus mein broeders niet aleen marokanen zijn afkomstig van andalusie maar ook algereinen en tunesiers en neen jbala zijn geen flikkers !!!!!!!!!!!noemid

Citaat van: LaTarguistia op 19/02/2004 om 11:15:29
Ajema Hanou,
Leuk allemaal, maar we zijn en blijven gewoon Marokkanen!
Die stomme geschiedenis ook, wie wilt een 9millie lenen, dan kunnen jullie elkaar meteen afschieten, ik kijk wel toe vanuit de tribune. Wow! Echt ernstig! Ik ben van oooooooooorsprong ook Andaluciër maar ik voel me 189753489753489% Rifijnse, waarom? Gewoon, omdat ik in het heden leef en niet in de geschiedenis! Maar in ieder geval, heb wat respect voor jezelf, door voor andere mensen respect te hebben en te tonen!


AZUL

zie jij soms spoken ma? zie jij niet dat we hier een stukje zowat onbekende geschiedenis proberen te achterhalen door middel van info van andere forum leden? dat jij daar geen intresse in hebt is jou zaak.azul azul

MBTiza

Citaat van: zed op 03/11/2005 om 22:12:15
wow!! ik zal julie iets zeggen .
alle arabisch sprekende marokanen zijn andalusier en niet alleen jbala !!!en de rest is marokaan dus van marokko afkomstig en van harte en nieren marokaan .daarom zijn de andalusiers gekomen naar de "al-magrib" landen om ze te coloniseren en een paar honderden jaren later (ik weet niet meer persies hoeveel) splitste zich de land in marokko ,algereie en tunesieen dat is de enige en ware geschiedenis van marokko.dus mein broeders niet aleen marokanen zijn afkomstig van andalusie maar ook algereinen en tunesiersjij bent echt dom! Zoveel geschiedenis topics en daar is Zed met alle wijsheid in pacht!