"asegwas iqebban" en de manipulatie van de marokkaanse koningschap

Gestart door argaz, 05/12/2010 om 15:12:55

argaz

de aanduiding "asegwas iqebban" dient om de opstand van Arrif van 1958 en 1959 aan te wijzen.

Ik heb in het boek gelezen "La monarchie marocaine et la lutte pour le pouvoir: Hassan II face à l'opposition nationale, de l'indépendance à l'état d'exception"  dat het koninklijke paleis heeft in het geheim de Fransen aan de opstand geduwd en om hun woede op de partij Istiqlal te rijden. het doel van deze manoeuvre was de partij van Istiqlal te verhinderen om met te concurreren de koninklijke macht, en om het koningschap als te plaatsen dat absolute van de macht verwijst en om het koningschap te plaatsen zoals verwijzend absolute van de macht.
Maar ook aldus het mogelijk maken om een beleid van de ontzetting uit te oefenen namens de nationale eenheid, wat de nieuwe marokkaanse staat zal versterken en hij zal iedereen in opstand kwamen toekomstig dank zij deze angst verhinderen.
deze strategie schijnt tot de Franse revolutie en tot hun beleid en moordpartijen geïnspireerd begaan tegen de gebieden vendéenne : http://nl.wikipedia.org/wiki/Terreur_(Franse_Revolutie)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Opstand_in_de_Vendée

wat gelooft u van dit standpunt?

persoonlijk heb ik de intieme overtuiging dat de opstand van 1958/59 de manipulatie is geweest, wie zijn precies de aanstokers? weet ik niet. maar hij er heeft zeker eveneens het samenzwerend buitenlander (frankrijk is het zeker, egypte? USA?)).

In ieder geval moet men het licht doen over deze historische periode en de politieke lessen van dit tijdperk tegenhouden om niet dezelfde fout opnieuw te beginnen. Men kan niet deze moordpartijen vergeten en vergeven, hun misdaden moeten gestraft worden