Hoofdmenu

Rellen in Mritc

Gestart door buɛluz, 28/10/2010 om 15:23:33

Mister1979

1974-1982: oplopende buitenlandse schuld
De buitenlandse schuld loopt snel op. In 1974 is Marokko nog 16% van het BNP (= alles wat er in een land verdiend wordt) kwijt aan rente en aflossing, in 1982 is dat al 42%! Daarvoor zijn vier oorzaken aan te wijzen.

1) Het belangrijkste uitvoerproduct is fosfaat. De prijzen op de wereldmarkt dalen in deze periode fors.

2) Marokko is voor olie afhankelijk van het buitenland. De olieprijzen stijgen in deze periode flink.

3) Marokko voert vanaf 1975 oorlog in de Westelijke Sahara. Dat kost het land handenvol geld. Marokko moet daarvoor leningen sluiten.



4) Veel Marokkanen, die als gastarbeider in het buitenland werken, sturen geen of veel minder geld naar huis. Ze laten hun gezinnen overkomen om zich definitief in het buitenland te vestigen.

Toch blijft Marokko geld lenen voor de aanleg van nog meer stuwdammen. Het land dreigt failliet te gaan.

1983-1991: harde maatregelen
In 1983 lenen het IMF en de Wereldbank geld aan Marokko om het bankroet af te wenden. In ruil daarvoor moet de regering de staatsbegroting op orde brengen door fors te bezuinigen. Dat doet ze door subsidies op oliën en suiker af te schaffen. Daardoor worden deze producten duurder in de winkel. Ook geeft ze minder geld uit aan onderwijs, gezondheidszorg en andere zaken. Ten slotte ontslaat ze veel ambtenaren om te besparen op loonkosten.
Deze maatregelen leiden herhaaldelijk tot opstanden van boze burgers en in 1990 tot een algemene staking.



Hoewel de oorlog in de Westelijke Sahara de regering veel geld blijft kosten, lukt het de regering om het begrotingstekort omlaag te brengen van 12% van het BNP in 1983 naar 2% in 1991. Ook slaagt de regering erin een groot deel van de buitenlandse schuld af te lossen.

1991-2001: stagnatie
De economie stagneert (= groeit bijna niet meer). Het land wordt diverse malen getroffen door een grote droogte. Marokko is veel geld kwijt aan het invoeren van voedsel. Maar omdat veel illegale immigranten in Spanje een verblijfsvergunning krijgen, gaan deze steeds meer geld naar hun familie in Marokko sturen. De belastingen daarop compenseren de extra uitgaven voor voedselhulp. De buitenlandsche schuld blijft binnen de perken.

2001-heden
De buitenlandse schuld loopt in deze periode met de helft terug, maar de binnenlandse schulden (bij banken bijvoorbeeld) stijgen. De binnenlandse schulden lopen op tot boven de 50% van het BNP. Daardoor moet Marokko nog steeds veel geld uitgeven aan rente en aflossingen. Dat gaat ten koste van het geld dat de regering kan steken in onderwijs, gezondheidszorg en sanitaire voorzieningen (drinkwater, riolering). Marokko heeft daardoor moeite om aan haar verplichtingen op het gebied van de millenniumdoelen te voldoen.



http://www.cmo.nl/pjb/index.php?option=com_content&task=view&id=232&Itemid=280

Mister1979

Citaat van: Azidane op 31/10/2010 om 20:48:21
Marokko heeft enkel iets van 3 tot 4 miljard schuld bij het IMF, in 2002 hebben ze circa van 1 miljard geleend. Zie onderstaande link.

http://www.nationsencyclopedia.com/WorldStats/ADI-debt-long-term-imf-credit.html

De totale schuld van Marokko is al jaren stabiel, er komt niets bij en ze lossen ook niets af, hoogstens de rente, maar zeker geen 40% van de begroting. Ook hier zie link...

http://www.indexmundi.com/morocco/debt_external.html





Marokko heeft iets van 20 miljard buitenlandse schuld en 45 miljard binnenlandse schuld. Grootdeel van de staatsbudget gaat naar aflossen van deze schulden.

De Marokkaanse elektricteitsbedrijf, spoorwegen, waterbedrijven, RAM hebben 5 miljard euro schuld..

Marokko importeert voor een paar miljarden olie...


Niet zo gek dus dat er weinig geld overblijft..

Azidane

Citaat van: Mister1979 op 31/10/2010 om 21:04:59


Marokko heeft iets van 20 miljard buitenlandse schuld en 45 miljard binnenlandse schuld. Grootdeel van de staatsbudget gaat naar aflossen van deze schulden.

Er is niets mis met staatsschulden, veel van die schulden zijn gespreid over tientallen jaren. Bovendien betaald een deel van de schulden zichzelf terug op termijn. Dat Marokko enkele miljarden moet lenen om HSL lijnen te bouwen is logisch, alleen zal Marokko straks op die trajecten wel verdienen aan verkoop van kaartjes. Zo heeft de SNCF (Franse spoorwegen) ook een schuld van 28 miljoen euro, omdat ze de afgelopen 20 jaar veel hebben moeten investeren.



Citaat van: Mister1979 op 31/10/2010 om 21:04:59


De Marokkaanse elektricteitsbedrijf, spoorwegen, waterbedrijven, RAM hebben 5 miljard euro schuld..

Marokko importeert voor een paar miljarden olie...


Niet zo gek dus dat er weinig geld overblijft..

Je denkt dat olie import de Marokkaanse staat geld kost? Olie die men gebruikt om bijvoorbeeld elektriciteit op te wekken word gewoon door de consument/gebruikers betaald.
Een Ariffi, maar ook een Casawi of een Fessi moeten gewoon 1.34 euro betalen voor een liter benzine, dat is ver boven de kostprijs, andere olie importerende landen zoals Portugal, Griekenland, Spanje, Zwitserland, betaal je gewoon 10 tot 15 cent minder aan de pomp. Uiteraard gaat een gedeelte van de winst naar de Shell, Total etc, maar aan de prijzen aan de pomp te zien, is het vrijwel zeker dat er behoorlijke accijnzen stromen naar Rabat. Olie importeren is juist winstgevend, als er al verliezen worden gedraaid op olie, dan komt dit omdat de Sahara bewoners maar de helft van de prijs betalen voor benzine en de fosfaatmijnen in de Sahara maar een fooitje hoeven te betalen voor hun energiebehoefte. Dat je de RAM durft op te noemen, we betalen ons al decennia lang scheel aan die oplichters, terwijl de Arabier voor een appel en ei op een binnenlandse van Casa naar Tanger kan vliegen. Maar ook bij de RAM is het weer hetzelfde verhaal, als je vandaag met geleend geld een nieuwe boeing koopt, dan kun je dat met gemak binnen 10 jaar terug verdienen aan verkoop van tickets, terwijl je dat ding 40 jaar lang rond kunt laten vliegen.

Waar het om gaat is dat Iriffien moeten opdraaien voor de kosten die moeten worden gemaakt om de Arabier van Tanger naar Casa of Fes te laten reizen in een luxe snelle HSL lijn. Terwijl wij nog altijd moeten wachten op een spoorverbinding tussen tussen Alhoceima en Nador. Het komt er dus op neer dat Arif regio een van de grootste inkomstenbronnen is voor Marokko, maar qua investering en wegwerken van achterstanden is Arif  nog steeds de regio waar het minste in word geinvesteerd.

Hadou

#33
één van de irritaties die bij mij op komt is dat ''natte vinger werk calculator van de belastingdienst die ze daar gebruiken.
Ze komen bij je binnen en zeggen tegen de ondernemer dat hij 40 miljoen frank aan belasting moet betalen. De Marokkaanse fiscus komt niet met duidelijke berekening. Ze zetten de hartslag van die ondernemer gelijk stil. En die ondernemer moet maanden her en der lopen om dat bedrag gereduceerd te krijgen.

En ander irritatie is dat Marokko geen kleine ondernemer steunt. ( of liever met rust laat)

Ook heb ik gemerkt dat vooral in het Noorden moeilijk  te ondernemen valt.  De bedrijfshuisvesting is heel erg duur en je wordt dood geconcurreerd door witwassers.

Ifri

Senor Canardo, wat is jouw mening hierover

Heb jij niets te zeggen hierover

Aaan u het woord

Gegroet/Azul/Assalam Aleikoum/Sayonara :)

buɛluz

#35
Error 404 - Not found

Ifri

Zeer goede post Senor Canardo

Bedankt voor deze post.


Wasalam Aleikoum

buɛluz

#37
Error 404 - Not found